Άμεσες αποφάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας λαμβάνουν οι τοπικοί φορείς της Πρέβεζας και της Φιλιππιάδας, μετά την παρουσίαση μελέτης επιστημόνων σχετικά με την ύπαρξη ενός τοξικού κυανοβακτηρίου στα νερά της λίμνης Ζηρού.Ο κώδωνας του κινδύνου για την ύπαρξη τοξικών στοιχείων στα νερά της λίμνης έκρουσε πριν ένα χρόνο περίπου μετά από σχετική μελέτη, που είδε το φως της δημοσιότητας. Χρειάστηκαν δειγματοληψίες ενός έτους από επιστημονικό προσωπικό των Τμημάτων Χημείας και Βιολογικών Εφαρμογών...
και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για να επιβεβαιωθούν οι αρχικές ανησυχίες.Τα αποτελέσματα των ερευνών παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας, στη λίμνη Ζηρού, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης του Νομού Πρέβεζας και περιβαλλοντικών φορέων της περιοχής.
Προτάσεις των επιστημόνων και ειδικότερα του Καθηγητή Τριαντάφυλλου Αλμπάνη και του Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Λεονάρδου είναι η απαγόρευση της αλιευτικής δραστηριότητας με την παράλληλη απαγόρευση της κατανάλωσης των ψαριών, καθώς στους ιστούς τους βρέθηκαν συγκεντρώσεις της συγκεκριμένης τοξίνης έξι φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.Οι επιστήμονες προτείνουν ακόμη εποχιακή παρακολούθηση των επιπέδων του συγκεκριμένου κυανοβακτηρίου καθώς και προστασία της λίμνης από τα υγρά και στερεά απόβλητα των ανθρωπογενών δράσεων αναψυχής γύρω από τη λίμνη Ζηρού.Σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη, το συγκεκριμένο τοξικό κυανοβακτήριο αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες με μεγάλη ηλιοφάνεια και υψηλή θερμοκρασία του νερού. Εντοπίζεται σε μεγάλες εκρήξεις την άνοιξη, που για περίπου δύο με τρεις εβδομάδες η λίμνη παίρνει ένα κόκκινο χρώμα, ενώ παράλληλα η ζωή στα πρώτα μέτρα βάθους εξαφανίζεται.Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, το πρόβλημα εντοπίζεται έντονα σε μεγάλο βάθος στη λίμνη Ζηρού. Η μέχρι σήμερα έρευνα δε μπορεί να αποδώσει με ακρίβεια τα αίτια πρόκλησης του φαινομένου, καθώς πρωτοεμφανίστηκε πριν αρκετά χρόνια. Όμως, πιθανολογείται πως αυτό ξεκίνησε είτε από τη χρήση αλιευτικών εργαλείων από άλλες λίμνες, είτε εξαιτίας της επικοινωνίας των επιφανειακών νερών με τη λεκάνη του Λούρου.Την ανάγκη περαιτέρω μελέτης του φαινομένου, ώστε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση των επιστημόνων για την εξέλιξή του και τους τρόπους αντιμετώπισής του τόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών Γιάννης Λεονάρδος.
Άμεσα μέτρα από τη Νομαρχία Πρέβεζας
Στη λήψη μέτρων για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας μετά και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ερευνών προχωρά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας, όπως ανακοίνωσε ο Νομάρχης Βασίλης Ιωάννου.Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα με τη συνέχιση των μετρήσεων, ώστε να παρατηρούν την εξέλιξη του φαινομένου.Ερωτηθείς για την στάση της Νομαρχιακής Αρχής και στις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει πέρυσι κατά τη δημοσιοποίηση της ύπαρξης τοξικών στοιχείων στη λίμνη, ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως οι όποιες αντιδράσεις οφείλονταν στην απουσία ενημέρωσης των τοπικών φορέων για το φαινόμενο. Η έγκαιρη ενημέρωση των φορέων από τους ερευνητές και τους επιστήμονες είναι αναγκαία για τη λήψη μέτρων, ειδικά σε θέματα δημόσιας υγείας, κάτι που δεν έγινε στην προκειμένη περίπτωση, υπογράμμισε.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου