Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 17, 2010

Ντουμπρόβνικ

Εκείνοι που επιζητούν τον παράδεισο στη γη πρέπει να έρθουν και να δουν το Ντουμπρόβνικ», είχε πει ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, ο οποίος βάφτισε το πνευματικό κέντρο της Δαλματίας «μαργαριτάρι της Αδριατικής», λόγω της ασύγκριτης αρχιτεκτονικής του κληρονομιάς.


Το Ντουμπρόβνικ είναι μία εκθαμβωτική πόλη, με το παλιό τμήμα της ενταγμένο από το 1979 στον κατάλογο των Τοποθεσιών Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο, με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και δίκτυο φιλοξενίας υψηλού επιπέδου, σε...





ένα προστατευμένο φυσικό περιβάλλον ανέγγιχτης ομορφιάς.

Πράσινο τοπίο, το μπλε της Αδριατικής, λευκές πετρώδεις παραλίες, υπόγειες σπηλιές συνθέτουν το ευρύτερο σκηνικό γύρω από το λιμάνι της Αδριατικής στο νοτιότερο άκρο

των Δαλματικών Ακτών.

Η πόλη-μνημείο περιστοιχίζεται από τα τείχη, τα οποία θεωρούνται από τα πιο καλοδιατηρημένα οχυρωματικά συστήματα του Μεσαίωνα στην Ευρώπη. Η κατασκευή τους ολοκληρώθηκε τον 12ο αιώνα και η ενίσχυσή τους συνεχίστηκε έως τον 17ο αιώνα για την προστασία της ελευθερίας και της ασφάλειας της ανεξάρτητης πόλης - κράτους στην Αδριατική, της Δημοκρατίας της Ραγκούσα (στα ιταλικά) επί πέντε αιώνες.

Από τα ψηλότερα σημεία των τειχών φαίνονται οι στέγες των σπιτιών της παλιάς πόλης, με τα πορτοκαλί κεραμίδια και οι δρόμοι, τα αρχοντικά και οι εκκλησίες, χτισμένες με υπόλευκο μάρμαρο, τα μεσαιωνικά μνημεία και το απέραντο μπλε της θάλασσας.

Παρά την πολυτάραχη ιστορία η πόλη, η οποία μετά το 1815 κατακτήθηκε και αλώθηκε από γειτονικές και ευρωπαϊκές αποικιακές δυνάμεις και παρά το πλήγμα των βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού στη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία έχει ανακάμψει μετά την εκτεταμένη ανοικοδόμηση υπό την επίβλεψη της UNESCO και αποτελεί έναν ειδυλλιακό προορισμό που επιλέγουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες απ΄όλο τον κόσμο.

Οι Έλληνες ανακαλύπτουν τη μαγεία του Ντουμπρόβνικ

Στη μαγεία του Ντουμπρόβνικ φαίνεται πως δεν μπορούν να αντισταθούν και οι Έλληνες τουρίστες, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση επισκεπτών από τη χώρα μας στο τουριστικό θέρετρο της Κροατίας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η φετινή τουριστική προβολή του Ντουμπρόβνικ σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ξεκίνησε από την Αθήνα, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Τουριστικού Οργανισμού του Ντουμπρόβνικ, Μάγια Μίλοβτσιτς.

«Η φετινή εκστρατεία προβολής της πόλης ως τουριστικό προορισμό άρχισε από την Αθήνα, επειδή παρατηρήσαμε ότι είναι αλματώδης η άνοδος της τουριστικής κίνησης από την Ελλάδα», τόνισε η κ. Μίλοβτσιτς παραθέτοντας τα εξής στοιχεία:

- Το 2007 καταγράφηκαν 1.593 αφίξεις από Ελλάδα και 4.092 διανυκτερεύσεις

- Το 2008 καταγράφηκαν 2.488 αφίξεις από Ελλάδα και 5.993 διανυκτερεύσεις

- Το 2009 καταγράφηκαν 4.678 αφίξεις από Ελλάδα και 12.095 διανυκτερεύσεις

- Και το 2010 έως τις 15 Ιουνίου οι αφίξεις ανήλθαν σε 2.385 αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις σε 5.979.

«Με δεδομένα τα στοιχεία γίνεται κατανοητό γιατί επιλέξαμε να οργανώσουμε παρουσίαση του Ντουμπρόβνικ στους Έλληνες τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους τον περασμένο Ιανουάριο. Το 2008 και το 2009 η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Ελλάδα υπερέβη το 100% και επιδιώξαμε να στηρίξουμε τη ροή ακόμη περισσότερο. Επενδύουμε σε αγορές στις οποίες καταγράφεται αύξηση», εξήγησε.

Οι τουριστικοί δεσμοί με την Ελλάδα στο παρελθόν - η σημερινή κατάσταση

Κατά τη δεκαετία του 1980 υπήρχαν κροατική ακτοπλοϊκή γραμμή Ντουμπρόβνικ - Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα - Πάτρα και αεροπορική γραμμή Αθήνα - Ντουμπρόβνικ - Βελιγράδι.

Οι περισσότεροι τουρίστες που επέλεγαν το αεροπορικό δρομολόγιο ήταν Αμερικανοί τουρίστες, οι οποίοι στο πλαίσιο διακοπών στην Ελλάδα (Αθήνα) επισκέπτονταν το Ντουμπρόβνικ και πραγματοποιούσαν περιηγήσεις με λεωφορείο στα κροατικά παράλια και στη Σλοβενία (Ντουμπρόβνικ, Σπλιτ, λίμνες Πλίτβιτσε, Λιουμπλιάνα, Μπλεντ).

Το φθινόπωρο, πολλοί Κροάτες από το Ντουμπρόβνικ ταξίδευαν ομαδικά, αεροπορικώς, στην Αθήνα και έκαναν περιηγήσεις με λεωφορεία ελληνικών τουριστικών πρακτορείων σε όλη την Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, συνδυάζοντας συχνά και ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη, απ' όπου περνούσα τα σύνορα και επισκέπτονταν και την Τουρκία (Κωνσταντινούπολη).

Επίσης, κάθε χρόνο, από τη δεκαετία του 1970 ελληνικά κρουαζιερόπλοια (Stella Maris, Polaris), που μετέφεραν Αμερικανούς τουρίστες, πραγματοποιούσαν περιηγήσεις και στο Ντουμπρόβνικ, ταξιδεύοντας μέσω Αδριατικής, με προορισμό τη Βενετία.

Όσον αφορά τους Έλληνες τουρίστες κυρίως διέμεναν για σύντομο χρονικό διάστημα στο Ντουμπρόβνικ, όταν ταξίδευαν προς άλλους προορισμούς, υπογράμμισε η κ. Μίλοβτσιτς.

«Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι Έλληνες τουρίστες έρχονται στην πόλη μας για να περάσουν τις διακοπές τους και είμαστε πολύ ευτυχείς γι αυτό», σημείωσε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Τουριστικού Οργανισμού του Ντουμπρόβνικ και πρόσθεσε ότι για τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ ταξιδιωτικών πρακτορείων ελληνικών και κροατικών πρέπει να υπάρξει συμφωνία και από τις δύο πλευρές.

«Το 1990, όταν ξέσπασε ο πόλεμος, διακόπηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση των ελληνικών και των κροατικών λιμανιών. Όλες οι μεταφορές πραγματοποιούνταν μέσω του ιταλικού λιμανιού Μπάρι. Μέσω Ιταλίας διεξαγόταν το σύνολο των μεταφορών επιβατών και εμπορευμάτων.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία έχουν πολύ καλές τακτικές ακτοπλοϊκές γραμμές, η Κροατία δεν έχει και είναι πολύ δύσκολο να εισάγει μία νέα. Πρέπει να διεξαχθούν διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό μεταξύ των αρχών της Κροατίας και της Ελλάδας, δύο χώρες που έχουν πολλά κοινά (ιστορία, παράδοση και νοοτροπία) «, υπογράμμισε η κ. Μίλοβτσιτς.

Και πρόσθεσε: «Με τη δρομολόγηση τακτικών, απευθείας πτήσεων από το Ζάγκρεμπ μέσω Ντουμπρόβνικ προς την Αθήνα και αντίστροφα διευρύνεται η επικοινωνία. Μέχρι να ολοκληρωθεί η Ιόνια Οδός πρέπει οι δύο χώρες να έχουν τακτική σύνδεση αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς».

Η παρουσίαση του Ντουμπρόβνικ ως τουριστικού προορισμού στην Αθήνα, τον Ιανουάριο, ήταν πολύ καλά οργανωμένη και παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, οι Έλληνες τουρίστες ταξιδεύουν στο Ντουμπρόβνικ. «Δεν υπάρχει πτώση από την ελληνική αγορά», ανέφερε η κ. Μίλοβτσιτς.

Διαμονή και κοντινοί προορισμοί

Αρχή του οργανωμένου τουρισμού θεωρείται η έναρξη λειτουργίας του ξενοδοχείου Imperial το 1887. Την ίδια χρονιά, σύμφωνα με τα αρχεία, διοργανώθηκε το πρώτο διεθνές συνέδριο στην πόλη. Σήμερα προσφέρει πολυάριθμες επιλογές και είναι προορισμός με φανατικούς οπαδούς.

Τα ξενοδοχεία στην περιοχή έχουν ιδιωτικοποιηθεί και ανακαινισθεί και είναι υψηλών προδιαγραφών. Τα καλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα είναι πολυτελή και προσφέρουν όλες τις ανέσεις που προσδοκούν οι σύγχρονοι τουρίστες. Το Ντουμπρόβνικ έχει 43 ξενοδοχεία, 10 από τα οποία είναι 5 αστέρων, τα επτά είναι 4 αστέρων και τα υπόλοιπα είναι 3 αστέρων και 3 αστέρων +.

Στο λιμάνι της πόλης «δένουν» κρουαζιερόπλοια και 850.000 τουρίστες, που επιλέγουν την κρουαζιέρα για τις διακοπές τους, περνούν από το Ντουμπρόβνικ, σε ετήσια βάση.

Οι τουρίστες μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε πλήθος εστιατορίων, με θαλασσινές σπεσιαλιτέ και να απολαύσουν κοσμική νυχτερινή ζωή.

Στις κοντινές περιοχές είναι πολύ αναπτυγμένος ο αγροτουρισμός και τα κοντινά νησιά των Δαλματικών Ακτών είναι δημοφιλής προορισμός για εκδρομές, όπως τα νησιά του αρχιπελάγους Ελαφίτι και το πανέμορφο νησί Κορτσούλα, το νησί Χβαρ και το νησί Μλιέτ.

Το Ντουμπρόβνικ είναι ορμητήριο για αποδράσεις στην ενδοχώρα της Δαλματίας, στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Το Δέλτα του Ποταμού Νερέτβα είναι ιδανική τοποθεσία για παθιασμένους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας, καθώς μπορούν να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους στο ράφτινγκ ή να προτιμήσουν βόλτα με κανό στα κανάλια του ποταμού.

Το Αρμπορέτουμ στο χωριό Τρστένο, σε απόσταση 30χλμ από το Ντουμπρόβνικ, είναι προστατευμένο μνημείο της φύσης, βοτανικός κήπος, που δημιουργήθηκε στη θερινή κατοικία της οικογένειας αριστοκρατών Γκούτσετιτς, στα τέλη του 15ου αιώνα, η οποία ζητούσε από τους ναυτικούς να φέρνουν σπόρους και φυτά από μέρη του κόσμου που επισκέπτονταν. Είναι διάσημο για την πλούσια συλλογή εξωτικών φυτών που φιλοξενείται στο Πάρκο της Αναγέννησης, το οποίο χρονολογείται από το 1502.

Σημαντικά αξιοθέατα

Τα τείχη που περιβάλλουν την πόλη, το πιο αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό, που προσδιορίζει την ιστορία της πόλης, προσφέρουν αξέχαστη θέα προς την πόλη και την ανοιχτή θάλασσα.

Η παλιά πόλη είναι χτισμένη με τέτοιο τρόπο, που αποτελεί ιδανικό τόπο για πεζοπορία. Κάθε σημείο και κρυμμένη γωνιά δημιουργεί μοναδική αίσθηση που διατηρείται στη μνήμη του επισκέπτη.

Στο ιστορικό κέντρο αξιοθέατα αποτελούν το μοναστήρι των Φραγκισκανών, ο καθεδρικός ναός του προστάτη της πόλης Αγίου Βλασίου, το παλάτι Σπόνζα και το παλάτι των Ρέκτορς, στο οποίο φιλοξενούνται συλλογές από έπιπλα, πορσελάνινα αντικείμενα και το

Το Μουσείο Ναυτιλίας προβάλλει την ιστορία της ναυτικής παράδοσης της πόλης.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Το Ντουμπρόβνικ είναι η πόλη των Φεστιβάλ. Από τις 10 Ιουλίου ως τον Αύγουστο φιλοξενείται στην πόλη ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης, το Θερινό Φεστιβάλ του Ντουμπρόβνικ, στο πλαίσιο του οποίου τα μνημεία, οι πλατείες, οι ναοί μετατρέπονται σε χώρους, στους οποίους διοργανώνονται συναυλίες θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις. Το Θερινό Φεστιβάλ του Ντουμπρόβνικ έχει τιμηθεί με το Διεθνές Χρυσό Τρόπαιο Ποιότητας.

Το Μάιο διοργανώνεται το Libertas Film Festival και τον Αύγουστο η καθιερωμένη Συνάντηση Κινηματογράφου, στην οποία συμμετέχουν διάσημοι εκπρόσωποι της έβδομης τέχνης.

Το Σεπτέμβριο πραγματοποιείται το Julian Rachlin & Friends festival, Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου.

Ο Τουριστικός Οργανισμός του Ντουμπρόβνικ και οι δράσεις του

Μία από τις αποστολές του Τουριστικού Οργανισμού του Ντουμπρόβνικ είναι η καλλιέργεια της τουριστικής συνείδησης.

«Στο πλαίσιο του Κροατικού Οργανισμού Τουρισμού υλοποιούμε το οικολογικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα 'Ι love Croatia', μέσω του οποίου γίνεται εξωραϊσμός, καλλωπισμός και καθαρισμός κάθε τμήματος των τουριστικών προορισμών με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε η κ. Μίλοβτσιτς.

Η προετοιμασία αρχίζει με την είσοδο της άνοιξης και οργανώνονται δράσεις που αφορούν καθαρισμό του θαλάσσιου βυθού και των ακτών.

Επιπλέον οργανώνεται το Φεστιβάλ Ανθέων, ώστε όλοι οι κάτοικοι να δημιουργούν μικρές οάσεις στους κήπους και τα μπαλκόνια την άνοιξη και το καλοκαίρι. Οι τοπικές αρχές και οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς το κόστος είναι πολύ μεγάλο και μαθητές και φοιτητές παρέχουν επίσης τις υπηρεσίες τους για την υλοποίησή του.

Ο Τουριστικός Οργανισμός του Ντουμπρόβνικ συμμετέχει σε οικολογικό - εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσπαθώντας να κερδίσει το πρώτο βραβείο σε ένα διαγωνισμό μεταξύ άλλων πόλεων και τουριστικών προορισμών της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου