Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 01, 2010

Τεχνική απάντηση στο θέμα Cosmote On The...Go, go,go,go!

Πριν προχωρήσω στην απάντηση θέλω να διευκρινίσω ότι σκοπός μου δεν είναι να προσβάλω χρήστες ή να θεωρήσω όλο τον κόσμο άσχετο . Ουσιαστικά απευθύνομαι στο 80 % του συνόλου των χρηστών του internet που δηλώνουν απλά χρήστες και όχι γνώστες της τεχνολογίας του internet .


Είναι σίγουρο ότι αν έχουν την υπομονή να διαβάσουν τα παρακάτω , πολύ πιθανόν να δουλέψουν σε συνδέσεις internet μέσω κινητής τηλεφωνίας περισσότερο ενημερωμένοι και θα αποφύγουν σε μεγάλο βαθμό τις υπέρογκες χρεώσεις , για τις οποίες 9

στις 10 φορές αιτία είναι η άγνοια και δεν αποτελεί δικαιολογία το «δεν ήξερα».





Το κάθε λειτουργικό σύστημα υπολογιστών ( πχ Windows XP , Vista , 7 κλπ ) συνήθως έχει εξαρχής ενεργοποιημένες αυτόματες ενημερώσεις ( πχ windows update , windows defender , συγχρονισμό ώρας κλπ. ) και σε συνδυασμό με τις αυτόματες ενημερώσεις διάφορων εφαρμογών ( από antivirus έως και οποιοδήποτε προγράμματα chat κλπ ) έχουμε ένα πλήθος αιτημάτων από τον υπολογιστή προς το internet προκειμένου αρχικά να διαπιστώσει η κάθε εφαρμογή αν υπάρχει διαθέσιμη νέα έκδοση και έπειτα σύμφωνα με την εκάστοτε παραμετροποίηση να πραγματοποιηθεί η λήψη και η εγκατάσταση της νέας έκδοσης , χειροκίνητα ή αυτόματα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το ποιο σύνηθες είναι ο Firefox να πραγματοποιεί την λήψη της νέας έκδοσης στο παρασκήνιο και όταν επανεκκινηθεί βλέπουμε το γνωστό μήνυμα ότι ο Firefox αναβαθμίστηκε.



Σχεδόν οι περισσότεροι χρήστες του internet που χρησιμοποιούν adsl συνδέσεις συνηθίζουν να μην αλλάζουν τις βασικές παραμετροποιήσεις των εφαρμογών και του λειτουργικού αλλά κυριότερα αγνοούν εντελώς το μέγεθος του όγκου που διακινείται στο παρασκήνιο προς εξυπηρέτηση όλων των λειτουργιών μιας και η χρήση του internet χρεώνεται με μία πάγια συνδρομή και σε καμία περίπτωση ο διακινούμενος όγκος.



Έτσι μονάδες μέτρησης όπως τα kbyte , mbyte , mbit/s είναι συνήθως μονάδες που χοντρικά τους δίνουν απλά την πληροφορία της σύγκρισης κατά την αγορά της συνδρομής χωρίς επί της ουσίας να κατανοούν ή να μπορούν να κρίνουν αν τελικά του χρειάζεται η μεγάλη ταχύτητα ή αν εντέλει πράγματι απολαμβάνουν αυτό που πλήρωσαν.



Επί της ουσίας τώρα. Για παράδειγμα αναφέρω ότι κάνουμε χρήση ένα φορητό υπολογιστή ( laptop , netbook ) με δυνατότητα σύνδεσης στο internet με 3 πιθανούς τρόπους : καλώδιο ( Ethernet ) , ασύρματο δίκτυο ( wifi ) και μέσω κινητής τηλεφωνίας ( 3G ).



Ο υπολογιστής από την στιγμή που υπάρχει έστω και μία εφαρμογή ή μια παραμετροποίηση του λειτουργικού συστήματος ( πχ windows ) η οποία ¨ζητά¨ ενημέρωση από το internet , ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ και αν συνδεθούμε από τους τρεις ( ethernet , wifi , 3G ) , θα διακινήσει όγκο προς και από το internet ( ερώτηση – απάντηση ). Ακόμη και όταν έχουμε ανοιχτό το Outlook και πατάμε το πλήκτρο Αποστολή/Παραλαβή , και δεν έχουμε νέα αλληλογραφία ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι δεν διακινήθηκε όγκος. Έγινε διακίνηση του ερωτήματος για νέα αλληλογραφία και παραλάβαμε αρνητική απάντηση. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ότι ο διακινούμενος όγκος ήταν πολύ μικρός ( σχεδόν μηδενικός ). ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ να καταλάβουμε ότι έγινε διακίνηση όγκου. Κατ επέκταση πρέπει να καταλάβουμε ότι internet ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ οι ιστοσελίδες αλλά οποιασδήποτε μορφής διακινούμενη πληροφορία από και προς τον υπολογιστή μας. Και ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΜΕ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΚΑΤΕΒΑΣΑΜΕ αλλά και ότι στείλαμε ( όσο μικρός και αν είναι ο όγκος της αποστολής ).



Το modem με το οποίο είμαστε συνδεδεμένοι στο Internet ( adsl , wifi ή 3G ) δεν κατεβάζει ποτέ από μόνο του όγκο δεδομένων από το internet. Το modem υπακούει στα αιτήματα ανταλλαγής δεδομένων του υπολογιστή σας. Είναι απλώς ο ενδιάμεσος ανάμεσα στον υπολογιστή σας και τον server στο internet από τον οποίο ζητάτε περιεχόμενο ( πχ ιστοσελίδες , email , downloads ) .



Υπάρχουν πολλές εφαρμογές με τις οποίες μπορείτε να μετράτε τον όγκο που διακινεί ο υπολογιστής προς και από το internet και για κάθε σύνδεση ξεχωριστά ( πχ http://www.dumeter.com ).



Όταν αγοράζετε εξοπλισμό για σύνδεση μέσω κινητής τηλεφωνίας , τον εξοπλισμό συνοδεύει εφαρμογή που μετράει το διακινούμενο όγκο και σας παρέχει την δυνατότητα να τον παρακολουθήσετε ( πάντα το σύνολο αποστολής και λήψης και όχι μόνο της λήψης ) . Όταν υπογράφετε το συμβόλαιο την κινητής φροντίστε να γνωρίζεται τον δωρεάν όγκο που περιλαμβάνεται στο πάγιο. Σε καμία περίπτωση δεν σταματάει από μόνο του το 3G modem την χρήση του internet όταν συμπληρώσετε τον δωρεάν όγκο. Οι εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας από την στιγμή που σας δίνουν αντίγραφο συμβολαίου που αναφέρουν τον δωρεάν όγκο , σας δίνουν και το πρόγραμμα που μετράει τον διακινούμε όγκο, δεν είναι υπεύθυνες αν εσείς δεν φροντίσατε να μάθετε πώς να παρακολουθείτε το ιστορικό της χρήσης.



Να θυμόσαστε ότι όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες σας πουλάνε το αυτοκίνητο, καμία δεν σας μαθαίνει όμως να το οδηγάτε.



Ερωτήσεις του στιλ «χωρις να εχω τις αυτοματες ενημερωσεις ανοιχτες, χωρις να υπαρχει καποιο antivirus ανοιχτο, χωρις να κανω καποια ενεργεια στον υπολογιστη, εχει τρελαθει και γραφει???» έχουν ως απάντηση ότι ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ σύνδεση αυτός ο υπολογιστής θα διακινούσε όγκο δεδομένων. Απλά πριν δεν ένοιαζε τον χρήστη γιατί με το adsl δεν πλήρωνε με τον όγκο. Αν εγκαταστήσει μια εφαρμογή μέτρησης διακινούμενου όγκου στην ADSL σύνδεση θα έβλεπε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Και προφανώς καμία εταιρεία παροχής internet ( κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας ) δεν είναι υπεύθυνη για την κακή παραμετροποίηση του υπολογιστή μας. Και οι περιπτώσεις υπέρογκων λογαριασμών ( επαναλαμβάνω 9 στις 10 φορές ) προέρχονται από άγνοια του χρήστη του τι διακινεί ο υπολογιστής του.



Συμβουλή μου είναι ειδικά τους πρώτους 2 μήνες που αποκτάται για πρώτη φορά σύνδεση Internet μέσω κινητής τηλεφωνίας είναι ο τακτικότατος έλεγχος του ιστορικού της χρήσης σας.



Και για να μην βγάζεται βιαστικά συμπεράσματα σχετικά με τα δικά μου συμφέροντα, απλά αναφέρω ότι δουλεύω ως τεχνικός δικτύων σε εταιρεία πληροφορικής.



Τέλος θα ήθελα με την σειρά μου να σχολιάσω την φράση «Σαν να μου λεει...ξερεις κατι? αν μεσα στο σαββατοκυριακο πρεπει να χρησιμοποιησεις το ιντερνετ που διαλεξες για την δουλεια σου...θα σου ρουφηξουμε το αιμα!!!θα σου φαμε το δωρεαν (45 ευρω τον μηνα) χρονο σου και μετα θα σου φαμε και το μηνιατικο...Για απαντηστε ρε τεχνικοι...τι γινετε???» .



Πιστεύω ότι το βήμα που μας δίνεται προκειμένου να αναφέρουμε προβλήματα, συμπεριφορές , καταστάσεις δεν πρέπει να μας βάζει σε μια διαδικασία να εκφράζουμε την οπτική γωνία της δικής μας άποψης ( που πολύ πιθανόν να έχουμε δίκιο και να εξοργιζόμαστε με τα τεκταινόμενα ) με τρόπο που μας έχει διδάξει ο πολύ συμπαθής Κώστας Πρέκας , πλάθοντας τέρατα και δράκους. Ας προσπαθήσουμε να δούμε τα πραγματικά προβλήματα γύρω μας πιο ρεαλιστικά.



Προσωπικά θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν το μόνο μας πρόβλημα ήταν τα 45 € του Internet.



ANAΓΝΩΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου