Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλο Ευάγγελο με θέμα τη «Μετακίνηση Στρατιωτικού Αναισθησιολόγου από το 492 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αλεξανδρουπόλεως...
στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και απαξίωση πολιτικής υγείας στο στρατό» έθεσε ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ., Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.
"Το 492 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου, υποδέχεται κάθε μήνα 1500 περίπου ασθενείς που χρήζουν ιατρικής εξέτασης, ενώ 142 εξ αυτών μηνιαίως νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
Επίσης το 492 ΓΣΝ δέχεται ένα επιπλέον όγκο περιστατικών από το 496 ΓΣΝ Διδυμοτείχου, λόγω έλλειψης διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων, όπως Δερματολογίας , Γαστρεντερολογίας κ.α.
Ένα μεγάλο μέρος των περιστατικών που αντιμετωπίζονται στο 492 ΓΣΝ, είναι χειρουργικής φύσεως, όπως συμβάντα γενικής χειρουργικής, ορθοπεδικής , ωτορινολαρυγγοιατρικής κτλ. Όμως για την εύρυθμη λειτουργία του χειρουργικού τομέα απαιτείται η παρουσία ενός Αναισθησιολόγου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αναισθησιολόγος του 492 ΓΣΝ Αλεξανδρουπόλεως έχει διαταχτεί να παράσχει τις υπηρεσίες του στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό αδρανή την χειρουργική αίθουσα του 492 ΓΣΝ.
Επίσης τα περιστατικά που πλέον δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, παραπέμπονται στα πολιτικά νοσοκομεία, όπου οι λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις είναι μεγάλες, ή στα 2 Στρατιωτικά Νοσοκομεία Βάσης, το 401 ΓΣΝ της Αθήνας και 424 ΓΣΝ της Θεσσαλονίκης, με περαιτέρω επιβάρυνση αυτών, αλλά και της υπηρεσίας Όμως ακόμα και αυτά τα 2 κεντρικά νοσοκομεία έχουν διάφορα προβλήματα, όπως για παράδειγμα η προμήθεια Ορθοπεδικού υλικού.
Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η μετακίνηση του Αναισθησιολόγου, το αποτέλεσμα θα είναι η συσσώρευση μιας σειράς περιστατικών χειρουργικής φύσεως, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η ανάρρωση των ασθενών αυτών. Με αυτό τον τρόπο θα παρατηρούνται φαινόμενα δυσλειτουργίας και λειψανδρίας στις στρατιωτικές μονάδες, με απώτερη επιβάρυνση και του λοιπού προσωπικού που εργάζεται σε αυτές τις μονάδες.
Πρόσφατα εφαρμόστηκε το πιλοτικό μέτρο της παύσης λειτουργίας για ένα μήνα των 2 Στρατιωτικών Νοσοκομείων της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης και της μεταφοράς του προσωπικού στα αντίστοιχα πολιτικά Νοσοκομεία. Τα συμπεράσματα αυτής της κίνησης δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.
Τα νοσοκομεία είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα της μέριμνας του στρατιωτικού προσωπικού από πλευράς Πολιτείας. Δεν θα πρέπει να λησμονείται η κύρια αποστολή του υγειονομικού σώματος, η οποία δεν θα πρέπει να επηρεαστεί σε περίπτωση πολέμου στη δομή, οργάνωση, λειτουργία και αποστολή των στρατιωτικών νοσοκομείων.
Ενόψει όλων των ανωτέρω
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1.Θα προνοήσει το Υπουργείο να επιλύσει το πρόβλημα της έλλειψης Αναισθησιολόγου Ιατρού στο Νοσοκομείο της Ξάνθης προσλαμβάνοντας επικουρικό προσωπικό στην Ξάνθη αντί να μετακινήσει τον μοναδικό Αναισθησιολόγο του 492 ΓΣΝ;
2.Η σταθερή απαξιωτική πολιτική υγείας που εφαρμόζεται απέναντι στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και κυρίως σε εκείνα των ευαίσθητων ακριτικών περιοχών, μήπως οδηγεί στο λανθασμένο ισοζύγιο της εξοικονόμησης πόρων, απέναντι στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των οικογενειών τους;
3.Έχει αναλογιστεί το Υπουργείο ότι με την παρακίνηση θεμάτων αυτού του τύπου δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στο προσωπικό και τις οικογένειες τους και καταρρακώνει το ηθικό τους καθώς νοιώθουν ότι υποβαθμίζονται ολοένα και περισσότερο και μάλιστα σε αυτήν την χρονική συγκυρία που η περιοχή άρχισε και πάλι να αποψιλώνεται πληθυσμιακά, η ανεργία να διογκώνεται και ο φόβος για το αύριο να είναι ορατός;
http://kranosgr.blogspot.com/2011/02/492.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου