Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 09, 2025

O πραγματικός μάγος στην ιστορία του Harry Potter

600 χρόνια πριν από τη δημιουργία της Σχολής του Hogwarts ένας αλχημιστής ίσως να είχε ανακαλύψει απίστευτα μυστικά!


Η μεγάλη επιτυχία των βιβλίων της J. K. Rowling με ήρωα τον Harry Potter και οι ταινίες που γυρίστηκαν σύμφωνα με την ιστορία αυτή έχουν παρουσιάσει σε μια ολόκληρη γενιά παιδιών και γονέων τον κόσμο της μαγείας, της μαντείας και της αλχημείας. Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι τουλάχιστον ένας από τους χαρακτήρες της ιστορίας βασίζεται σε έναν πραγματικό αλχημιστή και στα παράξενα πειράματά του.


Σύμφωνα με τις ιστορίες του... Harry Potter, ο Albus Dumbledore, διευθυντής της Μαγικής Σχολής του Hogwarts, κέρδισε τη φήμη του ως μεγάλος μάγος, εν μέρει, λόγω της δουλειάς του στη αλχημεία με τον συνεργάτη του, Nicholas Flamel. Και παρόλο που ο Dumbledore, ο Harry και όλοι οι άλλοι δάσκαλοι και μαθητές στη Σχολή Hogwarts είναι φανταστικοί χαρακτήρες, ο Nicholas Flamel υπήρξε πραγματικός αλχημιστής και είχε ανακατευτεί με κάποιες από τις σκοτεινότερες περιοχές της μαγικής τέχνης, συμπεριλαμβανόμενης της αναζήτησης για το Ελιξίριο της Ζωής. Κάποιοι ακόμα πιστεύουνε, πως ο Flamel εξακολουθεί να είναι ζωντανός!


Όταν γράφτηκε το 'ο Harry Potter και η Φιλοσοφική Λίθος', η ηλικία του Flamel υποτίθεται ότι ήταν 665 χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να είναι και πραγματικό εφόσον ο πραγματικός Flamel είχε γεννηθεί στη Γαλλία περίπου το 1330. Μέσω μιας εκπληκτικής πορείας γεγονότων έγινε ένας από τους διασημότερους αλχημιστές του 14ου αιώνα. Και η ιστορία του είναι τόσο φανταστική και γοητευτική όσο και του Harry Potter.


Ένα απίστευτο όνειρο γίνεται πραγματικό

Όταν ήταν ενήλικος ο Flamel εργαζόταν ως πωλητής βιβλίων στο Παρίσι. Ήταν μια ταπεινή δουλειά αλλά του παρείχε τις σχετικά σπάνιες δυνατότητες για την εποχή, να διαβάζει και να γράφει. Δούλευε σε μια μικρή κάμαρα δίπλα στον Καθεδρικό του Saint Jacques la Boucherie, όπου μαζί με τους βοηθούς του αντέγραφε και διακοσμούσε βιβλία.

Μια νύχτα ο Flamel είχε ένα παράξενο και ζωντανό όνειρο στο οποίο εμφανίστηκε μπροστά του ένας άγγελος. Το ακτινοβόλο φτερωτό πλάσμα παρουσίασε στον Flamel ένα υπέροχο βιβλίο με σελίδες που φαινόταν να είναι φτιαγμένες από λεπτό φλοιό και είχε ένα κάλυμμα από επεξεργασμένο χαλκό. Αργότερα, ο Flamel έγραψε αυτά που του είχε πει ο άγγελος: Κοίταξε καλά αυτό το βιβλίο, Nicholas. Στην αρχή δε θα καταλάβεις τίποτε σ' αυτό, ούτε εσύ, ούτε οποιοσδήποτε άλλος. Αλλά κάποια μέρα θα δεις σ' αυτό κάτι που κανένας άλλος άνθρωπος δε θα μπορέσει να δει.


Τη στιγμή που ο Flamel ήταν έτοιμος να πάρει το βιβλίο από τα χέρια του αγγέλου, ξύπνησε από το όνειρο. Πολύ σύντομα όμως το όνειρο θα γινόταν πραγματικότητα. Μια μέρα που ο Flamel εργαζόταν μοναχός του στο μαγαζί του, ένας άγνωστος τον πλησίασε και ήθελε απεγνωσμένα να πουλήσει ένα παλιό βιβλίο γιατί είχε πολύ μεγάλη ανάγκη για χρήματα. Ο Flamel αμέσως αναγνώρισε το παράξενο χαλκόδετο βιβλίο που ήταν το ίδιο με αυτό που του είχε προσφέρει ο άγγελος στο όνειρό του. Το αγόρασε αμέσως για δύο φλορίνια.

Το χάλκινο κάλυμμα ήταν χαραγμένο με παράξενα διαγράμματα και λέξεις, κάποια εκ των οποίων αναγνώρισε ο Flamel ότι ήταν ελληνικά. Οι σελίδες δεν έμοιαζαν με τίποτε από όσα είχε δει όσο καιρό εργαζόταν. Αντί για περγαμηνή φαινόταν πως ήταν φτιαγμένες από το φλοιό νεαρών δέντρων. Ο Flamel μπόρεσε να διακρίνει από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου πως είχε γραφτεί από κάποιον που αποκαλούσε τον εαυτό του Αβραάμ ο Ιουδαίος πρίγκιπας, ιερέας, Λευίτης, αστρολόγος και φιλόσοφος.


Η δυνατή ανάμνηση από το όνειρό του και η ίδια του η διαίσθηση τον έπεισαν ότι δεν επρόκειτο για ένα συνηθισμένο βιβλίο, ότι περιείχε απόκρυφη γνώση που φοβόταν πως ίσως δεν ήταν ικανός να διαβάσει και να κατανοήσει. Θα μπορούσε να περιέχει, ένιωθε, τα βαθύτατα μυστικά της φύσης και της ζωής.

Η δουλειά του ως έμπορος βιβλίων τον είχε κάνει να εξοικειωθεί με τα κείμενα των αλχημιστών της εποχής του και είχε κάποιες γνώσεις σχετικά με τη μεταστοιχείωση (την αλλαγή ενός στοιχείου σε ένα άλλο, όπως την αλλαγή του μολύβδου σε χρυσό), καθώς επίσης γνώριζε καλά την πληθώρα των συμβόλων που χρησιμοποιούσαν οι αλχημιστές. Αλλά τα σύμβολα και οι γραφές του βιβλίου ήταν πέρα από την κατανόηση του Flamel αν και προσπάθησε να λύσει τα μυστήριά του για πάνω από 21 χρόνια.

Η αναζήτηση της ερμηνείας

Επειδή το βιβλίο είχε γραφτεί από έναν Εβραίο και μεγάλο μέρος του κειμένου ήταν γραμμένο στα αρχαία εβραϊκά σκέφτηκε πως κάποιος λόγιος Εβραίος ίσως να μπορούσε να τον βοηθήσει να το μεταφράσει. Δυστυχώς, λόγω θρησκευτικής καταδίωξης όλοι οι Εβραίοι είχαν διωχθεί από τη Γαλλία. Αφού αντέγραψε μόνο κάποιες λίγες σελίδες από το βιβλίο, ο Flamel τις συσκεύασε και πήγε σε ένα προσκύνημα στην Ισπανία, όπου είχαν εγκατασταθεί πολλοί από τους εξόριστους.


Αλλά το ταξίδι δεν είχε επιτυχία. Πολλοί από τους Εβραίους, εύλογα καχύποπτοι για τους Χριστιανούς εκείνη την εποχή, ήταν απρόθυμοι να βοηθήσουν τον Flamel κι έτσι αποφάσισε να γυρίσει πίσω. Ήθελε να εγκαταλείψει την αναζήτησή του όταν γνώρισε έναν πολύ γέρο μορφωμένο Εβραίο που λεγόταν Maestro Canches και ζούσε στη Leon. Όπως και οι άλλοι Εβραίοι, δεν ήθελα να βοηθήσει τον Flamel μέχρι που ο τελευταίος ανέφερε τον Αβραάμ τον Ιουδαίο. Ο Canches είχε σίγουρα ακούσει γι' αυτόν το μεγάλο διανοούμενο που ήταν σοφός στις διδασκαλίες και στα μυστήρια της Καμπάλα.


Μπόρεσε να μεταφράσει κάποιες σελίδες που του είχε φέρει ο Flamel και ήθελε να επιστρέψει στο Παρίσι μαζί του για να εξετάσει το υπόλοιπο βιβλίο. Αλλά ακόμα δεν επιτρεπόταν η είσοδος των Εβραίων στο Παρίσι και η υπερβολικά μεγάλη ηλικία του Canches θα καθιστούσε ούτως ή άλλως το ταξίδι ιδιαίτερα δύσκολο. Όπως το ήθελε η μοίρα ο Canches πέθανε πριν μπορέσει να βοηθήσει περισσότερο τον Flamel.

Επιτυχής μεταστοιχείωση

Επιστρέφοντας στο μαγαζί του στο Παρίσι και στη γυναίκα του ο Flamel έμοιαζε να έχει αλλάξει, ήταν κεφάτος και γεμάτος ζωή. Ένιωθε πως με κάποιον τρόπο είχε μεταμορφωθεί από τη συναναστροφή του με τον Canches. Αν και ο γέρος Εβραίος είχε αποκρυπτογραφήσει μόνο αυτές τις λίγες σελίδες, ο Flamel μπόρεσε να χρησιμοποιήσει αυτή τη γνώση για να κατανοήσει ολόκληρο το βιβλίο. Συνέχισε να μελετά, να ερευνά και να συλλογίζεται επάνω στα μυστήρια του βιβλίου για τρία χρόνια και μετά μπόρεσε να επιτύχει ένα κατόρθωμα που είχε απασχολήσει για αιώνες του αλχημιστές, τη μεταστοιχείωση. Ακολουθώντας τις ακριβείς οδηγίες που έδινε ο Αβραάμ ο Ιουδαίος στο βιβλίο, ο Flamel ισχυρίστηκε ότι μετέτρεψε μισή λίβρα υδραργύρου σε ασήμι και στη συνέχεια σε καθαρό χρυσό.


Αυτό λεγόταν ότι θα μπορούσε να κατορθωθεί με τη βοήθεια της 'Φιλοσοφικής Λίθου'. Σύμφωνα με τον Flamel αυτό περιλάμβανε μια περίεργη κοκκινωπή 'σκόνη υλοποίησης'.

Η μετατροπή βασικών μετάλλων σε ασήμι και στη συνέχεια σε χρυσό αποτελεί πιθανότατα ένα είδος δεισιδαιμονίας, φαντασίας και λαϊκής παράδοσης. Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ωστόσο, πως αυτός ο ταπεινός βιβλιοπώλης ανεξήγητα έγινε πλούσιος εκείνη την εποχή, τόσο πλούσιος στην πραγματικότητα, που έφτιαξε στέγες για τους φτωχούς, ίδρυσε δωρεάν νοσοκομεία και έκανε πλούσιες δωρεές σε εκκλησίες. Ουσιαστικά η νεοαποκτηθείσα περιουσία του δε χρησιμοποιήθηκε για να βελτιώσει τη δική του ζωή αλλά τη χρησιμοποίησε αποκλειστικά για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η μεταστοιχείωση που είχε κατορθώσει δεν αφορούσε μόνο σε μέταλλα, όπως λεγόταν, αλλά συνέβη και στο μυαλό και στην καρδιά του. Αλλά εάν η μεταστοιχείωση είναι αδύνατη, με ποιον τρόπο κατάφερε ο Flamel να πλουτίσει;

Ο Flamel πεθαίνει... ή μήπως όχι;

Στο βιβλίο του Harry Potter ο δαιμόνιος Lord Voldemort αναζητά τη φιλοσοφική λίθο για να πετύχει την αθανασία. Η ίδια δύναμη της λίθου που επιφέρει μεταστοιχείωση είναι επίσης το Ελιξίριο της Ζωής που θα επέτρεπε σε ένα άτομο να ζήσει για πάντα, ή σύμφωνα με κάποιες αναφορές, για τουλάχιστον 1000 χρόνια. Τμήμα του θρύλου που περιβάλλει την αληθινή ιστορία του Nicholas Flamel αφορά στο ότι κατάφερε μέσω της μεταστοιχείωσης των μετάλλων να επιτύχει και την αθανασία. Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι πέθανε στην ώριμη ηλικία των 88 ετών, πολύ μεγάλη ηλικία για την εποχή του. Αλλά υπάρχει μια περίεργη υποσημείωση σ' αυτή την ιστορία που προκαλεί ερωτήματα.


Μετά από τον επίσημο θάνατο του Flamel το σπίτι του λεηλατήθηκε πολλές φορές από αυτούς που έψαχναν τη φιλοσοφική λίθο και τη μυστηριώδη 'σκόνη υλοποίησης'. Δε βρέθηκε ποτέ. Επίσης δε βρέθηκε το βιβλίο του Αβραάμ του Ιουδαίου. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου ΧΙΙΙ στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα ωστόσο, ένας απόγονος του Flamel που λεγόταν Dubois ίσως να είχε κληρονομήσει το βιβλίο και κάποια ποσότητα από τη σκόνη υλοποίησης. Με τον ίδιο το βασιλιά ως μάρτυρα, ο Dubois λέγεται ότι χρησιμοποίησε τη σκόνη για να μετατρέψει μπάλες από μόλυβδο σε χρυσάφι. Αυτό το τρομερό κατόρθωμα τράβηξε την προσοχή του Καρδινάλιου Richelieu ο οποίος απαίτησε να μάθει πως λειτουργούσε η σκόνη. Αλλά ο Dubois κατείχε μόνο ότι είχε απομείνει από τη σκόνη του προγόνου του και δεν μπορούσε να διαβάσει το βιβλίο του Αβραάμ του Ιουδαίου. Έτσι δεν μπόρεσε να αποκαλύψει τα μυστικά του Flamel.


Λέγεται πως ο Richelieu πήρε το βιβλίο του Αβραάμ του Ιουδαίου και έφτιαξε ένα εργαστήριο για να εκμεταλλευτεί τα μυστικά του. Η προσπάθεια ήταν ανεπιτυχής ωστόσο και όλα τα ίχνη του βιβλίου εξαφανίστηκαν από τότε.

Αργότερα τον ίδιο αιώνα, ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΧΙV έστειλε έναν αρχαιολόγο που λεγόταν Paul Lucas σε μια αποστολή ανεύρεσης επιστημονικών στοιχείων στην Ανατολή. Ενόσω ήταν στην Broussa στην Τουρκία, ο Lucas γνώρισε έναν γέρο φιλόσοφο που του είπε πως υπήρχαν σοφοί άνθρωποι στον κόσμο οι οποίοι κατείχαν γνώση για τη φιλοσοφική λίθο, οι οποίοι κρατούσαν τη γνώση αυτή για τον εαυτό τους και ζούσαν πολλές εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες χρόνια. Ο Nicholas Flamel, είπε στον Lucas, είναι ένας από αυτούς. Ο γέρος είπε ακόμα στον Lucas για το βιβλίο του Αβραάμ του Ιουδαίου και πως έφτασε στα χέρια του Flamel. Ακόμα πιο απίθανο είναι το ότι είπε στον Lucas πως ο Flamel και η γυναίκα του ήταν ακόμα ζωντανοί! Οι κηδείες τους ήταν ψεύτικες, όπως είπε, και οι δυο τους μετανάστευσαν στην Ινδία, όπου εξακολουθούσαν να ζουν.


Είναι δυνατό ο Flamel πραγματικά να βρήκε το μυστικό της φιλοσοφικής λίθου και να πέτυχε την αθανασία; Υπάρχει άραγε πραγματικά η αρχαία γνώση της μεταστοιχείωσης και του Ελιξίριου της Μακροζωίας;


Εάν ναι, ο Nicholas Flamel ίσως είναι ακόμα ζωντανός. Ίσως και να διασκεδάζει με τις μαγικές περιπέτειες του Harry Potter.





Esoterica.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου