Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 18, 2011

Νέες διαστάσεις στην υπόθεση με τα E.coli του Lidl

Σύγχυση και ερωτήματα δημιουργούν τα συμπεράσματα του «πορίσματος» της αλυσίδας σουπερμάρκετ Lidl για δύο από τα προϊόντα της που βρέθηκαν να είναι...


μολυσμένα έπειτα από έλεγχο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Πρόκειται για προϊόντα κιμά από βοδινό κρέας της εταιρείας «Vion», προέλευσης Γερμανίας, τα οποία διακινήθηκαν από την «Lidl Hellas» επιμολυσμένα, όπως βεβαιώνει ο ΕΦΕΤ, με το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli Ο157 (E.coli).

Ωστόσο, η επίσης γερμανικών συμφερόντων αλυσίδα σουπερμάρκετ αμφισβήτησε εξ αρχής το αποτέλεσμα των ελέγχων του Φορέα, προχωρώντας σε ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη και δημοσιοποιώντας το αποτέλεσμα της, σύμφωνα με το οποίο τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι ασφαλή. Συγκεκριμένα, η Lidl σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως «τα αποτελέσματα των αναλύσεων απέδειξαν ότι τα τρόφιμά μας είναι ασφαλή, αφού δεν ανιχνεύτηκε ο βεροτοξινογόνος ορότυπος E.coli». Η εταιρεία υποστηρίζει πως «αυτό επιβεβαιώνεται και μέσω της πραγματογνωμοσύνης του κ. Καθ. Δρ. Ιατρ. Στυλιανού Χατζηπαναγιώτου, Αναπληρωτή Καθηγητή Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που υποβλήθηκε στην Lidl Hellas».

«Είναι επιβλαβή»

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΕΦΕΤ, η διοίκηση του οποίου επανήλθε με νέα ανακοίνωση τονίζοντας πως τα συγκεκριμένα προϊόντα της «Lidl Hellas» όχι μόνο δεν είναι αβλαβή, όπως ισχυρίζεται η αλυσίδα σουπερμάρκετ, αλλά επιβεβαιωμένα είναι επιμολυσμένα με το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli Ο157 και αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα και με σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων του ΕΦΕΤ (ΕΣΕΤ).


Μετά την εξέλιξη αυτή, τίθεται βέβαια σειρά ερωτημάτων, με κεντρικότερα γιατί η Lidl επιχείρησε να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των αρχικών ελέγχων του ΕΦΕΤ. Επιπλέον, κατά πόσον αιτιολογείται μια ιδιωτική εταιρεία να παρακάμπτει τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και να προσφεύγει σε ανεξάρτητους πραγματογμώμονες, δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα των ερευνών τους; Ακόμη, θα πρέπει να απαντηθεί ποιος ευθύνεται για τη σύγχυση που δημιουργείται στους καταναλωτές απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για τη δημόσια υγεία;

Το τελευταίο καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό, από τη στιγμή που υπήρξαν τηλεφωνήματα καταναλωτών προς τον ΕΦΕΤ τόσο για τα συγκεκριμένα προϊόντα, όσο και για το εάν βρίσκονται ακόμη στο εμπόριο. Όπως έγινε γνωστό από τον Φορέα, η συνολική ποσότητα που ανέρχεται στα 3.401 τεμάχια και για τα δύο προϊόντα έχει δεσμευτεί και η συγκέντρωση τους γίνεται σε συγκεκριμένους αποθηκευτικούς χώρους της εταιρείας «Lidl Hellas» στη Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, τη Θήβα και τη Πάτρα. Ο ΕΦΕΤ, πάντως, διαβεβαιώνει πως σε καμία περίπτωση τα τρόφιμα αυτά ως μη ασφαλή δεν διακινούνται τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στην αγορά οιασδήποτε άλλης χώρας, ενώ σχετικά έχει ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ν. Χρυσικόπουλος

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1241268

Πηγή:www.capital.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου