Ποιο είναι το μέσο μέγεθος του πέους;
Πότε είναι πρόωρη η εκσπερμάτωση;
Πως μπορεί να πάθει κάταγμα το πέος αφού δεν έχει κόκαλα; Υπάρχει στ’ αλήθεια εθισμός στο σεξ;
Αν νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα για το σώμα σας και για το σεξ, ξανασκεφθείτε το. Το σεξ δεν είναι κάτι τόσο απλό όσο οι περισσότεροι νομίζουν.
«Το σεξ είναι κάτι που μαθαίνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας», λέει ο δρ Σεθ Πρόστερμαν, κλινικός σεξολόγος και σύμβουλος σε θέματα γάμου και οικογένειας από το Σαν Φρανσίσκο. «Μπορεί στα κινούμενα σχέδια ο κόσμος να ερωτεύεται κεραυνοβόλα και το ευτυχές ζεύγος να φεύγει αγκαλιασμένο στο φεγγαρόφωτο για να απολαύσει happily ever after τον έρωτά του, αλλά στην αληθινή ζωή τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα».
Αν η σεξουαλικότητα είναι μια… δια βίου εκπαίδευση, πολλοί άντρες παλεύουν μια ζωή για να… περάσουν το μάθημα – με την προσπάθειά τους να παρεμποδίζεται διαρκώς από το εγώ τους, τους μύθους γύρω από το σεξ, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο «λανσάρεται» αυτό στην σύγχρονη κοινωνία.
Ξένοι ειδικοί βάζουν τα πράγματα σε μια σειρά, ξεδιαλύνοντας τους μύθους από την αλήθεια.
Πόσο μεγάλο είναιΌποιος έχει e-mail είναι σχεδόν βέβαιον πως έχει λάβει ένα spam στο οποίο διαφημίζεται κάποιο «μαγικό» επίθεμα ή χάπι που υπόσχεται να αυξήσει το μήκος του πέους σε «μέγεθος που έως πρότινος φάνταζε αδύνατο». Γιατί όμως καταναλώνεται τόση… φαιά ουσία στην μεγέθυνση του ανδρικού μορίου;
«Στο μυαλό των περισσότερων, τον άντρα τον κάνει το μέγεθος του πέους του», λέει ο δρ Άιρα Σάρλιπ, καθηγητής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής (ISSM). «Η αλήθεια είναι πως η αρρενωπότητα και η δύναμη δεν έχουν καμία σχέση με το μέγεθος». Παρ’ όλα αυτά, κρυφή ή φανερή επιθυμία σχεδόν όλων των ανδρών είναι να το μεγαλώσουν.
Η άποψη πως το μεγαλύτερο είναι και καλύτερο «δεν είναι εντελώς μύθευμα», λέει από την πλευρά του ο δρ Πρόστερμαν, ο οποίος από το 1984 συμβουλεύει ζευγάρια για κάθε είδους πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην μεταξύ τους σχέση. «Υπάρχουν κάποιες γυναίκες που προτιμούν τους άντρες με μεγάλο πέος, κυρίως για ερωτικούς λόγους. Οι γυναίκες αυτές, όμως, είναι πολύ λίγες».
Ούτως ειπείν, τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε μεγάλο πέος; Ας δούμε λίγα στοιχεία:
* Το μέσο μέγεθος του πέους είναι μεταξύ 12,5 και 15 εκατοστών. Προσοχή όμως: το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί στο πέος σε στύση.
* Το μέσο μέγεθος του χαλαρού πέους είναι γύρω στα 9 εκατοστά.
Είναι προφανές, πως μεγέθη άνω των 20 εκατοστών (σε στύση και πάλι), αντιστοιχούν σε μεγάλο πέος.
Το ερώτημα είναι αν το μεγάλο πέος αποτελεί εγγύηση επιτυχημένου σεξ. «Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους σεξουαλικούς μύθους των ανδρών», απαντά ο δρ Κόρι Σίλβερμπεργκ, ειδικός σε θέματα σεξουαλικής υγείας από το Τορόντο, στον Καναδά. Μαζί του, συμφωνεί και ο δρ Ίαν Κέρνερ, σύμβουλος σε θέματα σεξ και σχέσεων στη Νέα Υόρκη. «Μελέτες έχουν δείξει πως οι γυναίκες φτάνουν σε οργασμό στη διάρκεια της διείσδυσης στο περίπου 25% των περιπτώσεων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό όταν ο άντρας τους κάνει στοματικό σεξ είναι πάνω από 80% – συνεπώς, η χρήση του πέους δεν είναι ο κύριος τρόπος για να ικανοποιήσει ένας άντρας μια γυναίκα», λέει.
Ποια είναι η «σωστή» διάρκειαΗ δυνατότητα να εξερευνήσουν τις ερωτογενείς ζώνες της γυναίκας εξιτάρει τους άντρες – και αυτό μας οδηγεί σε έναν ακόμα μύθο του σεξ και του ανδρικού άγχους: πόσο μπορούν να αντέξουν πριν από την δική τους κορύφωση; Και πόσο «πρέπει» να αντέξουν;
Η πρόωρη εκσπερμάτωση αποτελεί «την πιο συχνή μορφή σεξουαλικής δυσλειτουργίας στους νεαρούς άντρες», σύμφωνα με τον καθηγητή Σάρλιπ, με τα ποσοστά της να κυμαίνονται στο 20% έως 40% σε όλες τις ηλικίες.
Πότε, όμως, είναι πρόωρη η εκσπερμάτωση; Η ιατρική μέθοδος για τον καθορισμό της ονομάζεται «ενδοκολπικός άδηλος χρόνος εκσπερμάτωσης» (συμβολίζεται με τα αρχικά IELT) και ουσιαστικά είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή της διείσδυσης στον κόλπο έως την στιγμή της εκσπερμάτωσης.
Ο χρόνος αυτός, όμως, δεν λέει ολόκληρη την αλήθεια, κατά τον καθηγητή Σάρλιπ. «Υπάρχουν άντρες που εκσπερματώνουν μέσα σε ένα λεπτό, αλλά θεωρούν πως δεν έχουν εκσπερματώσει πρόωρα. Στο άλλο άκρο βρίσκονται εκείνοι που αντέχουν 20 λεπτά, αλλά θεωρούν ότι εκσπερμάτωσαν πρόωρα», εξηγεί.
Με άλλα λόγια, ο ορισμός της προωρότητας μπορεί να είναι εξαιρετικά υποκειμενικός και εξαρτάται από την σεξουαλική ικανοποίηση του άντρα αλλά και της συντρόφου του, καθώς και το πώς ο άντρας κρίνει τον έλεγχο τον οποίο ασκεί στην εκσπερμάτωσή του.
Αν, παρ’ όλα αυτά, εσείς θέλετε να ξέρετε τι λένε οι αριθμοί, μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005 στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Sexual Medicine» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μέσος «φυσιολογικός» IELT για όλες τις ηλικίες είναι 5,4 λεπτά. Ειδικά για τους νεαρούς άντρες ηλικίας 18-30 ετών, ο IELT των 6,5 λεπτών θεωρείται άκρως ικανοποιητικός.
Ποια είναι, συνεπώς, τα όρια της προωρότητας; Οι ειδικοί αρχίζουν να μιλούν για πρόωρη εκσπερμάτωση όταν αυτή εμφανίζεται με IELT κάτω από 2 λεπτά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως έχει πρόωρη εκσπερμάτωση όποιος άντρας φτάνει στην κορύφωση μέσα σε 1,5 λεπτό από τη στιγμή της διείσδυσης: όσο ο ίδιος και η σύντροφός του αισθάνονται ικανοποιημένοι, προωρότητα δεν τεκμηριώνεται. Από την άλλη, αν ο άντρας «αντέχει» 2 λεπτά αλλά αισθάνεται πως δεν μπόρεσε να ελέγξει την εκσπερμάτωσή του, νιώθει άσχημα που «τελείωσε» τόσο γρήγορα και δεν έχει απολαύσει το σεξ, τότε μπορεί να διαγνωστεί με πρόωρη εκσπερμάτωση.
Η αλήθεια, πάντως, είναι πως υπάρχουν άντρες που δεν αντέχουν ούτε 30 δευτερόλεπτα, κατά τον δρα Κέρνερ, καθώς και «άντρες που εκσπερματώνουν πριν καν διεισδύσουν», προσθέτει. «Γι’ αυτούς είναι ίσως πιο εύκολο να τεκμηριωθεί η προωρότητα, διότι δεν απολαμβάνουν την σεξουαλική πράξη».
Οι θρυλικοί πολλαπλοί οργασμοίΑν και οι πολλαπλοί ανδρικοί οργασμοί φαντάζουν πολύ πιθανοί όταν ακούει κανείς δύο ή περισσότερους άντρες να συζητούν για τα ερωτικά τους, το αν είναι όντως αληθινοί αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Σε αντίθεση με το καλά τεκμηριωμένο φαινόμενο των πολλαπλών οργασμών στις γυναίκες, οι ισχυρισμοί των ανδρών για επαναλαμβανόμενες κορυφώσεις βρίσκονται ακόμα στα όρια του σεξουαλικού μύθου.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Άιρα Σάρλιπ, για να ισχυριστεί ένας άντρας ότι έχει πολλαπλούς οργασμούς, θα πρέπει να εκσπερματώνει περισσότερες από μία φορές σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – μέσα σε λίγα λεπτά, δηλαδή. Και αυτό, πολύ απλά δεν φαίνεται να συμβαίνει – ή τέλος πάντων συμβαίνει σε κάποιους ελάχιστους άντρες, τους οποίους δεν έχουν ακόμα κατορθώσει να συναντήσουν οι επιστήμονες ώστε να καταγράψουν την περίπτωσή τους.
Αυτό που μπορεί να συμβαίνει είναι να φτάνει ο άντρας ξανά και ξανά «σε ένα ύψιστο σημείο ερωτικής διέγερσης δίχως οργασμό» (δηλαδή σε ένα σημείο που δεν συνοδεύεται από εκσπερμάτωση), σύμφωνα με ιατρική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2001 στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical Psychology Review».
Με την μη εκσπερμάτωση, όμως, το πέος δεν χαλαρώνει αλλά διατηρεί τη στύση του και έτσι, εξακολουθεί να αντιδρά στα ερωτικά ερεθίσματα – κάτι που δεν συμβαίνει έπειτα από την εκσπερμάτωση, όταν το πέος χαλαρώνει και εισέρχεται σε στάδιο… αναισθησίας (το στάδιο αυτό διαρκεί τουλάχιστον 30 λεπτά, γι’ αυτό και δεν φαίνεται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μιλήσει κανείς για πολλαπλούς ανδρικούς οργασμούς).
Ο εθισμός στο σεξ
Η σεξομανία ή εθισμός στο σεξ μπορεί να ακούγεται σαν αστείο, αλλά για όσους βλέπουν την ζωή τους να ορίζεται από το σεξ μόνο για γέλια δεν είναι.
Οι πάσχοντες από καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά, όπως είναι ο επιστημονικός όρος γι’ αυτού του είδους την διαταραχή, συνήθως έχουν πολύπλοκη, αλλά πάντοτε παρορμητική σεξουαλική έκφραση, την οποία δεν μπορούν να ελέγξουν.
Μπορεί να έχουν πολυάριθμους ερωτικούς συντρόφους ή εξωσυζυγικές σχέσεις, να κάνουν σεξ με αγνώστους, να αυνανίζονται υπερβολικά, να βλέπουν πορνό, να πηγαίνουν με εκδιδόμενες γυναίκες, να κάνουν «ροζ» τηλέφωνα ή να επισκέπτονται διαρκώς site με σεξουαλικό περιεχομένου. Μπορεί επίσης να τους αρέσει το μαζοχιστικό σεξ ή να έχουν ακραίες ερωτικές φαντασιώσεις.
Αυτό, όμως, που ορίζει την καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά τους, δεν είναι ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων, ούτε το πόσο συχνά κάνουν σεξ. Είναι το ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τις σεξουαλικές τους ορμές και αισθάνονται δυσφορία όταν δεν μπορούν να τις ικανοποιήσουν. Και όταν πια φτάσουν στο σημείο τα αισθήματα αυτά να επεμβαίνουν στις άλλες πλευρές της ζωής τους, τότε έχουν αληθινό πρόβλημα, κατά τον δρα Ντόναλντ Ε. Γουϊλιαμς, ψυχολόγο στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.
Όπως αναφέρει ο δρ Πήτερ Μάρτιν, καθηγητής Ψυχιατρικής & Φαρμακολογίας στο Κέντρο Εθισμού του Πανεπιστημίου Vanderbilt, στο Τένεσι, οι αιτίες του εθισμού στο σεξ δεν είναι γνωστές, όπως ακριβώς εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά και γι’ αυτές άλλων εθισμών (λ.χ. σε ουσίες).
Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα συγκλίνει στην άποψη ότι κάποιο ρόλο πρέπει να παίζει ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζεται ο εγκέφαλος τις επιθυμίες μας, ενώ θεωρείται πλέον πιθανό να υπάρχει κάποια διαταραχή και στα κέντρα επιβράβευσης που διαθέτει ο εγκέφαλος.
Διχογνωμία υπάρχει επίσης και για το αν ο εθισμός στο σεξ είναι ένα αληθινό πρόβλημα ψυχικής υγείας ή όχι, κατά τον δρα Μάρτιν. Γι’ αυτό και «υιοθετείται ο όρος καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά», εξηγεί.
Ανεξαρτήτως ονομασίας, το πρόβλημα με κάποιον τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί, γι’ αυτό και επιστήμονες όπως ο δρ Μάρτιν δοκιμάζουν μεθόδους που χρησιμοποιούνται για άλλους εθισμούς (όπως τεχνικές ψυχολογικής θεραπείας) για να βοηθήσουν και τους πάσχοντες από καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά. Επιπλέον, μελετώνται διάφορα φάρμακα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να την αμβλύνουν, ενώ υπάρχουν και προγράμματα (όπως οι Ανώνυμοι Εθισμένοι του Σεξ & του Έρωτα) που μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς.
Από την κάμψη στο κάταγμα…
Το πέος δεν είναι ίσιο. Στους περισσότερους άντρες έχει κλίση γύρω στις 10-15 μοίρες όταν βρίσκεται σε στύση – και αυτές δεν δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα στο σεξ.
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν και μεγαλύτερες κάμψεις – μέχρι 30 μοίρες, οι οποίες κατά κανόνα δεν εμποδίζουν την διείσδυση και έτσι αποτελούν πρόβλημα μόνον όταν ενοχλούν τον άντρα για καθαρά αισθητικούς λόγους.
Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις ανδρών που βλέπουν κάποια στιγμή της ζωής τους το πέος τους να στραβώνει: αποτελούν ποσοστό έως 9% του συνόλου, οι οποίοι αναπτύσσουν τη νόσο του Peyronie. Η πάθηση αυτή εκδηλώνεται τυχαία, δεν σχετίζεται με λοίμωξη ή καρκίνο, δεν απειλεί τη ζωή, μπορεί να προκαλεί πόνο όταν ο άντρας έχει στύση και, δίχως θεραπεία, μπορεί να κοστίσει στον άντρα την σεξουαλική του ζωή.
Η πιο συχνή αιτία της είναι κάποιος μικροτραυματισμός του πέους κατά την σεξουαλική επαφή, ο οποίος δεν επιδιορθώθηκε σωστά από τον οργανισμό, με συνέπεια να απομείνει μόνιμη κάμψη. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε άντρες μέσης ηλικίας ή μεγαλύτερους, που πάσχουν και από καρδιαγγειακά προβλήματα (όπως διαβήτη ή υπέρταση).
Στους νεώτερους άντρες, η αιτία της αιφνίδιας κάμψης μπορεί να είναι ένα… κάταγμα. Παρ’ ότι το πέος δεν διαθέτει κόκαλα, οι ειδικοί αποκαλούν κάταγμα το σκίσιμο του χιτώνα που περιβάλλει το πέος. Το κάταγμα αυτό κατά κανόνα συμβαίνει από απότομη κίνηση, όταν η γυναίκα κάθεται πάνω στον άντρα και εκείνος έχει σκληρή στύση. Το επακόλουθο είναι εντονότατος πόνος και μεγάλο αιμάτωμα του πέους.
Το κάταγμα του πέους είναι επείγον περιστατικό που πρέπει να χειρουργηθεί αμέσως – αν περάσουν 6-8 ώρες από την στιγμή που συνέβη, είναι ορατός ο κίνδυνος μόνιμης στυτικής δυσλειτουργίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου