Συστάσεις προς την κυβέρνηση να εστιάσει σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και όχι σε οριζόντιες περικοπές προσωπικού απευθύνει ο επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας Ματίας Μορς, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα "Καθημερινή".
Συστάσεις προς την κυβέρνηση να εστιάσει σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και όχι σε οριζόντιες περικοπές προσωπικού απευθύνει ο επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ματίας Μορς, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα "Καθημερινή".
"Λέγεται πως επιμένετε σε μεγάλο αριθμό απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Είναι έτσι;" ερωτάται ο Ματίας Μορς και απαντά: "Είναι γεγονός πως συμφωνήσαμε με την κυβέρνηση ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, αλλά αυτό θα γίνει σε βάθος πενταετίας. Συνεπώς, δεν λέμε ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις ευρείας κλίμακας".
"Ετσι, όπως το βλέπω εγώ -προσθέτει- αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση τον επόμενο χρόνο είναι να εστιάσει πραγματικά σε μια μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, όχι να κάνει οριζόντιες περικοπές. Πρέπει να εντοπίσει τους τομείς και τις υπηρεσίες όπου υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και να ανακατανείμει τους ανθρώπινους πόρους".
Ο κ. Μορς υποστηρίζει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξαρτάται πρωτίστως από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Παράλληλα, τονίζει ότι το πρόγραμμα είναι της κυβέρνησης και είναι εκείνη που επιλέγει πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού, ξεκαθαρίζοντας πως δεν τους επιβάλλει η τρόικα.
"Η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από τις εξελίξεις στο μέλλον, από το εάν η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει εντός στόχων, ώστε να οδηγήσει σε δημοσιονομική εξυγίανση και στη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Εξαρτάται, επίσης, από τον ρυθμό ανάπτυξης στο μέλλον και συνεπώς από το εάν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Ετσι, όταν συζητούμε για τη βιωσιμότητα του χρέους, κάνουμε εκτιμήσεις ως προς το εάν η κυβέρνηση μιας χώρας μπορεί να διατηρήσει μια συγκεκριμένη πορεία" αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μορς δηλώνει πως η τρόικα δεν ζήτησε ποτέ την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ, ωστόσο αναφέρει ότι οι κατώτατοι μισθοί στην στην Ελλάδα είναι υψηλότεροι σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη με παρόμοια δημοσιονομικά προβλήματα και ότι είναι και εμπόδιο για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Όταν ερωτάται εάν πρέπει να μειωθούν οι κατώτατοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, λέει χαρακτηριστικά: "Θέλουμε η Ελλάδα να βρει το κατάλληλο επίπεδο με βάση την οικονομική κατάσταση. Η οικονομική κατάσταση εδώ είναι χειρότερη απ' ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος. Η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να δουν τι χρειάζεται ώστε να βγει η Ελλάδα από αυτή την κρίση. Οι κατώτατοι μισθοί στην Ελλάδα είναι υψηλότεροι σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη που έχουν τα ίδια επίπεδα οικονομικής ευημερίας και οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να εξετάσουν εάν αυτό είναι εμπόδιο στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου