© Φωτογραφία: Flickr.com/barracuadz
|
Η ιταλική ομάδα, που έχει επικεφαλής τον Λούκα Γκασπερίνι από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών της Μπολόνια, εργάζεται επί χρόνια στην περιοχή της πτώσης του μετεωρίτη. Πριν από μερικά χρόνια θεμελίωσαν την υπόθεση, σύμφωνα με την οποία η λίμνη Τσέκο, που βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το υποτιθέμενο επίκεντρο της έκρηξης, είναι ο κρατήρας του μετεωρίτη. Τώρα, έχοντας ερευνήσει το βυθό
αυτής της κωνοειδούς λίμνης με τη βοήθεια σεισμικής και μαγνητικής ακτινογράφησης, εντόπισαν στο κέντρο της ένα ογκώδες πέτρινο θραύσμα, το οποίο κατά την εκτίμησή τους αποτελεί κομμάτι του μετεωρίτη της Τουγκούσκα. Η «ανωμαλία», που εντόπισαν, βρίσκεται σε βάθος δέκα μέτρων στο βαθύτερο σημείο της λίμνης.Ο μετεωρίτης της Τουγκούσκα, για την ακρίβεια το «συμβάν της Τουγκούσκα», κυριολεκτικά συγκλόνισε τον κόσμο στις 30 Ιουνίου του 1908 και παραμένει έως σήμερα ένα ανεξήγητο μυστήριο. Η έκρηξη, που ακούστηκε τότε στη Σιβηρία, υπολογίζεται σε 40-50 μεγατόνους.Στο περιοδικό της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης Geochemistry, Geophysics, Geosystems δημοσιεύτηκε ανακοίνωση ομάδας Ιταλών γεωλόγων, οι οποίοι δηλώνουν πως επιτέλους ανακάλυψαν κάτι, που μοιάζει πολύ με θραύσμα του ξακουστού μετεωρίτη της Τουγκούνσκα.
Κατέκαψε περισσότερα από 2.000 τετραγωνικά χλμ. της ταϊγκά και το σεισμικό κύμα που προκάλεσε δύο φορές αγκάλιασε τη Γη, ενώ στην Ευρώπη εγκαθιδρύθηκαν οι λευκές νύχτες. Οι επιστήμονες δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να συνεννοηθούν τί ήταν αυτό, ένας παγωμένος κομήτης ή ένας ογκώδης αστεροειδής. Το μόνο που έγινε δυνατό να διευκρινιστεί ήταν ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε ύψος 5-10 χλμ., αλλά έως και σήμερα θραύσματα του διαστημικού σώματος, που είχε πέσει, κανείς δεν είχε εντοπίσει. Τώρα ένα από αυτά πιθανώς βρέθηκε. Απέμεινε μόνο να το ανασύρει κανείς από εκεί που βρίσκεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου