Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 20, 2012

Η καθαριότητα της πόλης του Χαλανδρίου στα χρόνια των μνημονίων

Στην ατζέντα της task force της τρόϊκα βρίσκεται πολύ ψηλά η διαχείριση των απορριμμάτων και η αναδιοοργάνωση των ΟΤΑ πάνω στην αντίληψη ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας σε όλη την Ελλάδα. Και πως να μην είναι καθώς μία από τις σοβαρότερες λειτουργίες των ΟΤΑ είναι ανταποδοτική πληρώνεται από τους δημότες και τους χρήστες των υπηρεσιών των δήμων.

Η απορρύθμιση αυτή γίνεται με την ίδια μεθοδολογία
που ακολουθήθηκε και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής όπου απαιτήθηκε δημοσιονομική προσαρμογή, περικοπές κονδυλίων, ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις. Το αποτέλεσμα όλων αυτών τα τελευταία χρόνια είναι απλά η διάλυση των υπηρεσιών καθαριότητας στη πόλη που θα καθιστά την εμφάνιση του πρώτου ιδιωτικού αποριματοφόρου πολύ πιθανή μέσα στο καλοκαίρι. Για να το κάνουμε σαφές : Όπως και να έχει, αυτή την στιγμή η καθαριότητα στη πόλη κρέμεται από μία κλωστή
Πολλοί θα πουν ότι κινδυνολογούμε αλλά τα μεγέθη που χαρακτηρίζουν τον τομέα καθαριότητα άλλα δείχνουν.
Το προσωπικό που εργάζεται αυτή την στιγμή είναι 23 οδηγοί και 45 εργάτες όλοι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου και αποτελούν τμήμα του συνόλου που θα έπρεπε να υπήρχε με βάση τα οργανογράμματα του δήμου που είναι 60 οδηγοί και 105 εργάτες. Η καθαριότητα στη πόλη βγαίνει γιατί αυτοί οι εναπομείναντες δεν παίρνουν άδεια, τόσο απλά. Η οποιαδήποτε άδεια ή αρρώστια ή απουσία σηματοδοτεί κομμένα δρομολόγια στα απορριμματοφόρα. Να σημειωθεί ότι βασικά καθαριότητα στη πόλη αποτελεί μόνο η αποκομιδή σκουπιδιών Η οδοκαθάριση αφορά μόνο το κέντρο ενώ το μάζεμα κλαδιών αποτελεί πια μια αρκετά οριακά βιώσιμη υπηρεσία
Ζητήθηκαν τον Οκτώβριο του 2011 να υπογραφούν 60 8μηνες συμβάσεις . Εγκρίθηκαν ελέω μνημονίου οι 36 (μείωση των συμβασιούχων κατά 50% ήταν η απαίτηση του μνημονίου). Η διαδικασία πρόσληψης δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
Τουλάχιστον 17 εργαζόμενοι βγήκαν στη σύνταξη τα τρία χρόνια του μνημονίου. Κανένας νέος δεν προσλήφθηκε στην θέση τους (ούτε η αναλογία 1 πρόσληψη σε 5 αποχωρίσαντες δεν τηρήθηκε)
Καμία αγορά εξοπλισμού δεν προχώρησε τα χρόνια του μνημονίου παρά μόνο 440 κάδοι αγοράστηκαν. Η συντήρηση των μηχανημάτων περιλαμβάνει ότι μπορεί να γίνει στις εγκαταστάσεις και έτερον ουδέν. Οχήματα δε, κυκλοφορούν με μη αποδεκτή λειτουργική κατάσταση. Κάποια στιγμή θα σταματήσουν να κινούνται
Τα έσοδα από τέλη καθαριότητας που αποδίδονται στον δήμο μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ καταρρέουν καθώς το 20% των καταστημάτων λόγω μνημονιακής λιτότητας στη πόλη έχει βάλει λουκέτο και ταυτόχρονα πολλά νοικοκυριά δεν πληρώνουν το ρεύμα και γιατί δεν έχουν και γιατί δεν θέλουν ελέω χαρατσιού. (τέλειο δείγμα μνημονιακής παράνοιας)
Η κατάσταση αυτή προέκυψε γιατί τόσο η σημερινή διοίκηση του όσο και η προηγούμενη επιδιώκουν στην διάλυση που επιβάλλουν τα μνημόνια να βρουν κάλυψη και δικαιολογία για να περάσουν σε ιδιώτες την καθαριότητα . Μόνο η μανία του Χατζιδάκη να κλείσει την Ολυμπιακή υπερτερεί σε ποιότητα
Από τον Ιούνιο του 2005 μέχρι τον Ιούλιο του 2007 κρατούν στα συρτάρια τον διαγωνισμό πρόσληψης 105 μονίμων υπαλλήλων στην καθαριότητα. Ενεργοποιούν τον διαγωνισμό προεκλογικά για τα μάτια του κόσμου. Είναι ήδη αργά.
Αρνούνται για δεύτερη φορά να πάρουν μόνιμο προσωπικό όταν λόγω του Καλλικράτη και την απαίτηση του για μία δημοτική επιχείρηση ανά δήμο δεν ζητάνε με μετάταξη προσωπικό καθαριότητας από το Μενίδι και Λιόσια που κατά εκατοντάδες πλεόναζαν μετά τις συγχωνεύσεις , Όταν το αποφασίζουν έχει πετάξει το πουλάκι. Για άλλη μία φορά είναι πάλι αργά.
Μένει να δούμε τώρα που οι άδειες των τελευταίων των Μοϊκανών εργαζομένων θα δοκιμάσουν το σύστημα το καλοκαίρι πως θα αντιδράσουν Θα σταματήσουν την αποκομιδή των απορριμμάτων ή θα κινήσουν γρήγορα διαδικασίες πρόσληψης διμηνιτών για να βγει το καλοκαίρι όπως το ΣΤΕ αποφάσισε πριν λίγες μέρες. Θα πάνε σε ενοικίαση μηχανημάτων και ιδιωτικές εργολαβίες των 300.000 κόστους η θα απαιτήσουν την άμεση ενεργοποίηση των κουτσουρεμένων έστω 36 συμβάσεων 8μηνης διάρκειας.
Μέσα σε 10 χρόνια, σε μία πόλη που μεγαλώνει, το νεοφιλελεύθερο αμόκ ήρθε και κούμπωσε με το μνημονιακό και οι εργαζόμενοι που μας εξασφαλίζουν μία πόλη καθαρή από σχεδόν 160 έγιναν 68 ενώ η πόλη δεν μίκρυνε όπως και οι ανάγκες της. Το πρόβλημα είναι στο ίδιο μέγεθος με το θράσος κάποιων που μένει μεγάλο και προκλητικό όταν θεωρούν ότι κάποια κορόϊδα θα πληρώσουν για άλλη μία φορά πέραν όλων των άλλων και ιδιωτικά συνεργεία.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...





πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου