Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 29, 2012

Ηλεκτομαγνητικά όπλα: Η επερχόμενη ηλεκτρομαγνητική Χιροσίμα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Η ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗ ΦΟΝΙΚΟΥ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ
Σε μια εποχή που τα ηλεκτρικά δίκτυα, οι ηλεκτρονικές συσκευές, ο αυτοματισμός και οι υπολογιστές είναι ζωτικά απαραίτητα για τη λειτουργία και την επιβίωση μιας σύγχρονης κοινωνίας, ένα όπλο που θα έπληττε ανεπανόρθωτα την ηλεκτρονική υποδομή μιας χώρας θα είχε χειρότερα αποτελέσματα κι από την έκρηξη μιας ατομικής βόμβας!
Το «εξωτικό» αυτό όπλο, που αναπτύχθηκε με πλήρη μυστικότητα τις δύο τελευταίες δεκαετίες, βρίσκεται ήδη στο οπλοστάσιο της μοναδικής πλανητικής υπερδύναμης. Ονομάζεται ηλεκτρομαγνητική βόμβα (E-Bomb) και θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως ο «κυρίαρχος των επόμενων πολέμων».
Επειδή όμως η ηλεκτρομαγνητική βόμβα θεωρείται σχετικά απλή στην κατασκευή της και εξαιρετικά φθηνή, πολλοί φοβούνται πως ίσως αποτελέσει και το ιδανικό όπλο των τρομοκρατών. Πλησιάζει άραγε ένα «ηλεκτρομαγνητικό Περλ Χάρμπορ»;


Τα πυρηνικά, τα βιολογικά και τα άλλα «όπλα μαζικής καταστροφής» αποτελούν τουςχειρότερους φόβους της ανθρωπότητας. Ωστόσο κάποιοι ειδικοί προτιμούν τελευταία ν’ ανησυχούν για μια λιγότερο γνωστή απειλή: τις ηλεκτρομαγνητικές βόμβες (E-bombs), που προαναγγέλλουν την εποχή της κυριαρχίας των μη φονικών όπλων (Non Lethal Weapons) στη διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ψηφιακής εποχής. Το μόνο καλό μ’ αυτές τις νέου τύπου βόμβες είναι πως δεν σκοτώνουν ανθρώπους, δεν καταστρέφουν κτίρια και εγκαταστάσεις. Κι όμως οι ηλεκτρομαγνητικές βόμβες αποτελούν μεγάλη απειλή για τεχνολογικά ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ.
Θεωρούνται αόρατοι, μαζικοί και ακαριαίοι «δολοφόνοι ηλεκτρικών συσκευών». Μπορούν να προκαλέσουν μια «ηλεκτρομαγνητική Χιροσίμα» καταστρέφοντας σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων κάθε ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή: τηλέφωνα, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, υπολογιστές, ψυγεία, και ραντάρ, σχεδόν κάθε συσκευή που διαθέτει τραντσίστορ, κυκλώματα και καλώδια.
Εξωτερικά μοιάζουν με κάθε άλλη κανονική βόμβα, αν εξαιρέσει κανείς ότι διαθέτουν στο εσωτερικό τους ένα μεγάλο πηνίο γύρω από τον εκρηκτικό μηχανισμό. Η έκρηξη τους δημιουργεί στιγμιαία έναν πανίσχυροηλεκτρομαγνητικό παλμό (ElectroΜagnetic Pulse – EMP), που είναι στην ουσία ένα «κινούμενο βραχυκύκλωμα», το οποίο μπορεί να στείλει μια τεχνολογικά ανεπτυγμένη κοινωνία 200 χρόνια πίσω. Το γεγονός αυτό ανησυχεί σοβαρά το Πεντάγωνο.
Οι ΗΠΑ, που έχουν ήδη ενσωματώσει τις ηλεκτρομαγνητικές βόμβες στο οπλοστάσιο τους, δεν έχουν λάβει ακόμη επαρκείς προφυλάξεις για να εξασφαλίσουν την επιβίωση των αμυντικών τους συστημάτων σε περίπτωση ηλεκτρομαγνητικής επίθεσης από τρομοκράτες, πόσο μάλιστα από κάποια εχθρική χώρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς στις αμυντικές τεχνολογίες τα ηλεκτρομαγνητικά όπλα εγκαινιάζουν μια νέα εποχή στη διεξαγωγή πολεμικών συγκρούσεων καιτρομοκρατικών επιθέσεων. Η πιθανότητα κάποιες τρομοκρατικές οργανώσεις να πλήξουν τις ΗΠΑ απασχολεί σοβαρά τους Αμερικανούς αξιωματούχους ιδιαίτερα μάλιστα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στο World Trade Center και στο Πεντάγωνο.
Ο Richard Clarke, καταλαμβάνοντας τη νέα θέση του Συμβούλου για της Ασφάλεια του Κυβερνοδιαστήματος (Cyberspace Security Adviser), δημιούργησε ένα συμβούλιο ειδικών για την προστασία της επιβιωσιμότητας των ευάλωτων πληροφορικών συστημάτων και των επικοινωνιακών δικτύων της χώρας. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς τους ειδικούς ξεκαθάρισαν πως οι ηλεκτρομαγνητικές θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν τα όπλα πρώτης επιλογής των τρομοκρατών.
Ο διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ, μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, δήλωσε πως μολονότι δεν έχει ακόμη αποδείξεις ότι κάποια χώρα ή τρομοκρατική ομάδα έχει στην κατοχή της κάποιο ηλεκτρομαγνητικό όπλο, εντούτοις δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχουν τέτοιες συσκευές σε διαδικασία παραγωγής. Οι αναφορές μάλιστα από την Ασία λένε πως τουλάχιστον μια χώρα, η Ινδία, έχει ήδη κατασκευάσει ένα τέτοιο όπλο για «ειρηνικούς σκοπούς», για να μελετήσει δήθεν τις καταστροφικές επιπτώσεις του ώστε να προστατευτεί απ’ αυτό…
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ: ΜΙΑ «ΗΛΕΚΤΡΟ-ΦΟΝΙΚΗ» ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ
Η καταστροφική φύση του ηλεκτρομαγνητικού παλμού (EMP) ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων δοκιμών των αμερικανικών πυρηνικών όπλων. Όταν το 1958 μια ατομική βόμβα εξερράγη ψηλά στην ατμόσφαιρα της γης, η απότομη απελευθέρωση ακτινοβολίας γάμμα στον αέρα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μαζικού κύματος ηλεκτρομαγνητικών παλμών.
Οι λάμπες φωτισμού των δρόμων στη Χαβάη, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της έκρηξης, έσβησαν απότομα και τα συστήματα πλοήγησης των πλοίων στον Ειρηνικό βγήκαν εκτός λειτουργίας για τουλάχιστον 18 ώρες, ενώ για 72 ώρες παρατηρήθηκε το φαινόμενο έντονου ιονισμού της ατμόσφαιρας.
Το φαινόμενο του ηλεκτρομαγνητικού παλμού παρατηρήθηκε έντονα και το 1962, κατά τη διάρκεια της δοκιμής μιας αμερικανικής ατομικής βόμβας ισχύος 1,4 ΜΤ. Η πυροδότηση της βόμβας, που έγινε σε ύψος 40 χλμ. πάνω από την ατόλη Johnston στον Ειρηνικό ωκεανό, είχε ως αποτέλεσμα για 30 περίπου λεπτά το μπλοκάρισμα των ραδιοεπικοινωνιών και την απενεργοποίηση δορυφορικού εξοπλισμού σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 οι ΗΠΑ και οι άλλες πυρηνικές δυνάμεις, μελετώντας τα αποτελέσματα των υπόγειων πυρηνικών δοκιμών, αναζήτησαν τρόπους εκμετάλλευσης του ηλεκτρομαγνητικού παλμού (ΕΜΡ), που δημιουργείται στη φάση της πυρηνικής έκρηξης και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε, πως η αυθεντική θεωρία για μια συσκευή που θα παραγάγει έναν μη οφειλόμενο σε πυρηνική έκρηξη ηλεκτρομαγνητικό παλμό (non-nuclear EMP) χρεώνεται στον δρ Arthur Compton, που το 1927, μελετώντας τα ατομικά σωματίδια, προσπάθησε να εγχύσει πλάσμα σε ηλεκτρόνια.
Ωστόσο, μόνον στα μέσα της δεκαετίας του 1980 οι επιστήμονες ανακάλυψαν τρόπους για να κατασκευάσουν μια συσκευή υψηλής ενέργειας, η οποία θα παρήγαγε ηλεκτρομαγνητικό παλμό χωρίς να χρησιμοποιηθεί πυρηνική έκρηξη. Η πρώτη δοκιμαστική συσκευή επιδείχθηκε πάνω σε ακινητοποιημένα αεροσκάφη Β-52 και πυραύλους Κρουζ (Cruise Missile) με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τη στιγμή της έκρηξης η συσκευή παρήγαγε ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, μέσω ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής, το οποίο ήταν μεγαλύτερο από αυτό που παράγει μια πυρηνική έκρηξη!
Το φαινόμενο του ηλεκτρομαγνητικού παλμού, λόγω της ισχύος του, είναι επικίνδυνο για τις ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές, ιδιαίτερα όσες βασίζονται στους ημιαγωγούς, στα γνωστά μας μικροτσίπ. Ελάχιστες ηλεκτρονικές συσκευές, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, διαθέτουν επαρκή προστασία για να επιβιώσουν από έναν μεγάλο ηλεκτρομαγνητικό παλμό. Ραδιομεταδότες, ηλεκτρονικά συστήματα ανάφλεξης αυτοκινήτων, κέντρα υπολογιστών και επικοινωνιών αποτελούν ιδανικούς στόχους ενός ηλεκτρονικού παλμού.
ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΥΜΠΙΕΖΟΜΕΝΗΣ ΡΟΗΣ: ΦΘΗΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ
Η πρώτη μεγάλη δοκιμή μιας αμερικανικής βόμβας, που βασίζεται στον ηλεκτρομαγνητικό παλμό, έχει προγραμματιστεί για το 2002. Δεν είναι σίγουρο όμως, αν αυτή η δοκιμή ανακοινωθεί ευρέως στον τύπο. Ο Αμερικανικός Στρατός ελπίζει να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρομαγνητική βόμβα με τη μορφή βλημάτων πυροβολικού. Το Ναυτικό θέλει να την χρησιμοποιήσει για να εξουδετερώσει τους πυραύλους που εκτοξεύονται εναντίον των πλοίων.
Και η Αεροπορία επιθυμεί να εφοδιάσει όλα τα βομβαρδιστικά και τα άλλα αεροσκάφη της, όπως επίσης και τους πυραύλους Κρουζ και τα ανεπάνδρωτα σκάφη της, με E-bombs, που θεωρούνται ως το πλέον «σοφιστικέ» όπλο που κατασκεύασε ποτέ η αμερικανική πολεμική μηχανή. Αυτοί θα είναι οι κυρίαρχοι των μελλοντικών πολέμων.
Η ηλεκτρομαγνητική βόμβα αξιοποιεί το νόμο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής του Φάραντεϊ, δηλαδή εκμεταλλεύεται την εξαιρετικά απότομη μεταβολή της μαγνητικής ροής για να προκαλέσει ένα μεγάλης έντασης επαγωγικό ηλεκτρικό ρεύμα. Κατόπιν αυτό το ρεύμα διοχετεύεται σε μια κεραία από την οποία εκπέμπεται ένας πανίσχυρος ηλεκτρομαγνητικός παλμός, που μπορεί να «τηγανίσει» κάθε ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων.
Ο μηχανισμός της ηλεκτρομαγνητικής βόμβας βασίζεται στη δημιουργία μιας Γεννήτριας Συμπιεζόμενης Ροής (Flux Compression Generator) μέσω μιας έκρηξης που δημιουργεί ένα «κινούμενο βραχυκύκλωμα», το οποίο παράγει μέσα σε ελάχιστα μικροδευτερόλεπτα έναν ηλεκτρικό παλμό έντασης δεκάδων εκατομμυρίων αμπέρ. Πιο αναλυτικά η ηλεκτρομαγνητική βόμβα βασίζεται στη συμπίεση της μαγνητικής ροής και στην παραγωγή επαγωγικού ρεύματος μεγάλης έντασης. Η συμπίεση δημιουργείται από την αρχική έκρηξη, που καταστρέφει σταδιακά όλες τις σπείρες του πηνίου.
Το μαγνητικό πεδίο συμπιέζεται συνεχώς και ωθείται προς το εμπρόσθιο άκρο της βόμβας, όπου βρίσκεται η κεραία. Όταν φθάνει το επαγωγικό ρεύμα στην κεραία συνθλίβεται και δημιουργείται ένας απίστευτης έντασης ηλεκτρομαγνητικός παλμός. Αυτός ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός εκπέμπεται στη συχνότητα μερικών MHz, έχει ισχύ μεταξύ 1-10 ΤW (TeraWatt=10²W) και διαρκεί ελάχιστα μόνον νανοδευτερόλεπτα, αρκετά όμως για να στείλει μια ολόκληρη πόλη στην προβιομηχανική εποχή!
ΤΟ ΝΕΟ «ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ»;
Η Γεννήτρια Συμπιεσμένης Ροής (FCG), είναι απλή στην κατασκευή της, φθηνή και πολύ αποτελεσματική στη χρήση της. Οι μηχανικές οδηγίες για την κατασκευή μιας Γεννήτριας Συμπιεσμένης Ροής είναι απλές, και μπορεί να κατασκευαστεί από τον καθένα που έχει πρόσβαση σε καταστήματα με μηχανικά και ηλεκτρονικά προϊόντα. Σήμερα αρκετά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ κατασκευάζουν πρωτότυπες συσκευές για την καλύτερη μελέτη του φαινομένου του ηλεκτρομαγνητικού παλμού με στόχο το σχεδιασμό μη φονικών συσκευών που θα χρησιμοποιούνται από την αστυνομία για την ακινητοποίηση καταδιωκόμενων οχημάτων.
Η έκρηξη μιας συσκευής ηλεκτρομαγνητικού παλμού στον αέρα ή κοντά στους πάνω ορόφους ενός ουρανοξύστη πολλαπλασιάζει τις καταστροφικές επιπτώσεις του. Η ηλεκτρομαγνητική βόμβα είναι αποτελεσματική μόνον σε συγκεκριμένη απόσταση γύρω της. Όσο πιο μεγάλος είναι ο εξοπλισμός της, τόσο μεγαλύτερο και το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που παράγει.
Μια συσκευή ηλεκτρομαγνητικού παλμού μήκους 30 εκατοστών μπορεί να πλήξει τοπικά κέντρα ελέγχου τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Μια συσκευή 1-1,5 μέτρου μπορεί να πλήξει όλες τις επικοινωνίες και τα ηλεκτρικά δίκτυα ενός αεροδρομίου ή, αν εκραγεί στην κορυφή ενός ουρανοξύστη μπορεί να αχρηστεύσει όλες τις συσκευές που βασίζονται σε ημιαγωγούς σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων.
Η κατασκευή μιας ηλεκτρομαγνητικής βόμβας, αν και απαιτεί έναν έξυπνο συνδυασμό μηχανικών και ηλεκτρονικών συστημάτων, μπορεί να κατασκευαστεί ακόμη από μια ομάδα τρομοκρατών μέσα σε διάρκεια 6 μηνών με 2 ετών. Το κόστος της εκτιμάται στα 1.000 € για ένα μικρό πρωτότυπο και στα 10.000 € για μια μεγαλύτερη συσκευή ακτίνας αρκετών χιλιομέτρων.
Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πηγές μια Γεννήτρια Συμπιεσμένης Ροής κοστίζει μόλις 400 €! Μια συσκευή πρόκλησης ηλεκτρομαγνητικού όχι μόνον είναι δυνατόν να κατασκευαστεί με τα σημερινά τεχνολογικά μέσα, αλλά θεωρείται προσιτή ακόμη και στους τρομοκράτες. Οι τρομοκράτες μπορούν να εξασφαλίσουν τη συσκευή κι από τη μαύρη αγορά. Υπάρχουν επίσης χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία, όπως το Ιράκ, η Λιβύη, η Συρία και η Βόρεια Κορέα, που μπορούν να κατασκευάσουν μια ηλεκτρομαγνητική βόμβα. Σχεδόν κάθε χώρα που διαθέτει τεχνολογία της δεκαετίας του 1940 μπορεί να την κατασκευάσει.
Ο ινδικός στρατός μελετά την κατασκευή Γεννητριών Συμπιεζόμενης Ροής εξ αιτίας των φόβων ότι το Πακιστάν, με το οποίο βρίσκεται σε μακροχρόνια διαμάχη για το Κασμίρ, ίσως χρησιμοποιήσει ηλεκτρομαγνητικές βόμβες κατά της πόλης Μπάνγκαλορ, που φιλοξενεί την «Κοιλάδα της Σιλικόνης» της Ινδίας.
TED: ΤΑ «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ» ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΟΠΛΑ
Εκτός από τις ηλεκτρομαγνητικές βόμβες υπάρχουν και μικρά ηλεκτρομαγνητικά όπλα για το «πάγωμα» ή την εξουδετέρωση των ηλεκτρονικών υπολογιστών: ένα τέλειο όπλο για την πληροφορική εποχή. Αντίθετα με τις ηλεκτρομαγνητικές βόμβες, που έχουν μεγάλη ακτίνα δράσης και προκαλούν μαζική καταστροφή (Device Killers), οι πιο «χειρουργικές» συσκευές TED (Transient Electromagnetic Device, Συσκευή Στιγμιαίας Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας), επιτρέπουν τη στιγμιαία (μέσα σε 100-200 picosec) εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με σκοπό το «κρέμασμα» ή την καταστροφή κάποιων ηλεκτρονικών τμημάτων ενός υπολογιστή-στόχου.
Στις συσκευές TED η παραγωγή μεγάλης ισχύος είναι στιγμιαία και γι’ αυτό το λόγο κοστίζουν λίγο και δεν απαιτούν μεγάλα ποσά ενέργειας, ενώ η σχετική τεχνογνωσία είναι διαθέσιμη σε κάθε βιβλιοθήκη!
Ο καθένας θα μπορούσε να κατασκευάσει μια συσκευή TED στην αποθήκη του σπιτιού του, ενώ τα υλικά είναι τόσο κοινά, που θα ήταν αδύνατο να εντοπιστεί ο αγοραστής τους. Τα χαρακτηριστικά αυτά των συσκευών τις κάνουν ιδανικές για τους σύγχρονους τρομοκράτες: ραντάρ, αεροδρόμια, νοσοκομεία, υπολογιστές σε επιχειρήσεις, τηλεπικοινωνίες κτλ. είναι μερικοί μόνο από τους απροστάτευτους πιθανούς στόχους.
Ο David Schriner, απόστρατος μηχανικός οπλικών συστημάτων του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ που επιδοτήθηκε από το Κογκρέσο με το ποσό του 1 εκ. δολαρίων, παρουσίασε το 1999, στη διάρκεια του συνεδρίου InfowarCon 1999, ένα πρωτότυπο μιας συσκευής TED αξίας 300 δολαρίων η οποία, με το πάτημα ενός κουμπιού, «κρέμασε» δύο υπολογιστές.
Η απειλή διάδοσης των ηλεκτρομαγνητικών όπλων είναι πραγματική. Ίσως η επόμενη τρομοκρατική επίθεση να γίνει με ηλεκτρομαγνητική βόμβα. Σε μια εποχή που η ισλαμική τρομοκρατία βρίσκεται σε έξαρση η ηλεκτρομαγνητική βόμβα, με κόστος παραγωγής μόλις 400 €, θα μπορούσε να γίνει το νέο «όπλο των φτωχών».
Η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ, που πρώτη ενσωμάτωσε στο οπλοστάσιο της αυτή τη βόμβα, γνωρίζει τους κινδύνους διαρροής της ηλεκτρομαγνητικής βόμβας προς άλλες χώρες ή τρομοκρατικές ομάδες και ήδη σχεδιάζει τα υπερεξελιγμένα αντίμετρα της, που είναι ειδικά συστήματα απορρόφησης ηλεκτρομαγνητικών παλμών, ηλεκτρομαγνητικές ασπίδες, δίκτυα προστασίας και υπερόπλα τεχνολογίας Τέσλα.

E-DAY: ΕΝΑ «ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΡΛ ΧΑΡΜΠΟΡ» ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ
Ίσως τελικά το επόμενο «Περλ Χάρμπορ» να μην προέλθει από τη λάμψη μιας πυρηνικής έκρηξης ή από το ξέσπασμα μιας πανδημίας Έμπολα ή από κάποιον γενετικά μεταλλαγμένο οργανισμό. Το πολύ-πολύ ίσως ακουστεί ένας αμυδρός κρότος από απόσταση. Τη στιγμή που όλοι θα χαρακτηρίζουν λανθασμένα αυτόν τον ήχο ως την «αθώα» βροντή ενός κεραυνού, ο ανθρώπινος πολιτισμός θα έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα.
Ηλεκτρικά φώτα, τηλεοράσεις, οικοσυσκευές, υπολογιστές και τηλέφωνα δεν θα έχουν βγει απλώς εκτός λειτουργίας, θα έχουν καταστραφεί εντελώς. Μια έντονη μυρωδιά όζοντος θα αναδίδεται από το πλαστικό που καλύπτει τα ηλεκτρικά σύρματα και τις τηλεφωνικές γραμμές. Ακόμη και όσες συσκευές σας λειτουργούσαν με μπαταρίες, θα βγάζουν καπνό σαν τοστιέρες. Τα αυτοκίνητα δεν θα μπορούν να πάρουν μπρος. Οτιδήποτε σχετίζεται με τον ηλεκτρισμό θα είναι παντελώς άχρηστο. Μέσα σε μια στιγμή οι άνθρωποι θα ανακαλύψουν πως έχουν γυρίσει δύο αιώνες πίσω, όταν ο μοναδικός ηλεκτρισμός ήταν οι φωτεινές αστραπές στο νυκτερινό ουρανό….
Όχι δεν πρόκειται για κάποιο φανταστικό σενάριο καταστροφολογίας. Πρόκειται αντίθετα για μια ρεαλιστική αποτίμηση των ζημιών που το Αμερικανικό Πεντάγωνο πιστεύει πως μπορεί να προκαλέσει η χρήση από τρομοκράτες μιας
ηλεκτρομαγνητικής βόμβας, που θα εκραγεί πάνω από έναν ουρανοξύστη του Μανχάταν. Μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου η καρδιά της Νέας Υόρκης, της μητρόπολης του παγκόσμιου καπιταλισμού, θα
έχει επιστρέψει στην προ-βιομηχανική εποχή, καθώς όλα όσα είχαν σχέση με ηλεκτρισμό θα καταστρέφονταν ανεπανόρθωτα. Οι ζημιές θα ήταν τις τάξεως των δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι τρομοκράτες θα είχαν επιφέρει ένα θανάσιμο πλήγμα στην αμερικανική οικονομία με μηδενικές ανθρώπινες απώλειες.
Το προηγούμενο σενάριο περίγραψε με λεπτομέρειες ο Jim Wilson, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PopularMechanicsτο Σεπτέμβριο του 2001, λίγες μόλις μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης. Οι ΗΠΑ, που πρώτες ενσωμάτωσαν στο οπλοστάσιο τους τα ηλεκτρομαγνητικά όπλα (μέσα στο 2002), ζουν πλέον με το φόβο μιας ηλεκτρομαγνητικής επίθεσης. Στα χρόνια που έρχονται ίσως θα ζήσουμε μια «ηλεκτρομαγνητική Χιροσίμα», που θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή τρόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου