Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 30, 2012

Έτσι θα είναι το κέντρο της Αθήνας σε λίγα χρόνια. Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Οι φωτογραφίες αυτές είναι πραγματικά ξεχωριστές και δείχνουν μετά από μελέτη που έγινε το πως θα είναι το κέντρο σε λίγα χρόνια από τώρα .


Η ανάπλαση του κέντρου με άξονα την οδό Πανεπιστημίου μελετήθηκε από την Earth Construction με έμπνευση την αξιέπαινη προσπάθεια του ιδρύματος Ωνάση για τον σχετικό διαγωνισμό. Η Earth Construction πιστή στην γραμμή ότι δεν συμμετέχει σε κανενός είδους διαγωνισμό στον οποίο υπάρχει χρηματικό έπαθλο, σχεδίασε κατά το δυνατόν με βάση τις αρχές και κατευθύνσεις του βιοκλιματικού σχεδιασμού που αφορούν κυρίως στον προσανατολισμό του υπαίθριου χώρου, τη μορφή και το είδος της φύτευσης που θα προταθεί, τον αερισμό του, τα στοιχεία δροσιάς και σκίασης (στέγαστρα) το είδος των υλικών και των χρωματισμών τους (οικολογική δόμηση) κλπ.  Αυτή την μελέτη παρουσιάζει σήμερα και παράλληλα κοινοποιεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς καθώς και στο ίδρυμα Ωνάση εκτός διαγωνισμού, παραμένοντας στην διάθεση τους. Κατά μήκος της Πανεπιστημίου σχεδιάστηκαν οι γραμμές του τραμ διπλής κατεύθυνσης που αρχίζουν από το τμήμα της οδού Βασιλίσσης Αμαλίας  μπροστά από το κτίριο της  Βουλής στο Σύνταγμα έως το αρχαιολογικό Μουσείο στην οδό Πατησίων. Παράλληλα διαμορφώθηκε και ο ποδηλατοδρόμος διπλής κατεύθυνσης , με κατάληξη στην πλατεία Ομόνοιας. Οι στάσεις του τραμ έχουν σχεδιαστεί σε σχήμα που παραπέμπει στον καρπό της ελιάς, ενώ όλη η λειτουργία τους είναι αυτόνομη και προέρχεται από τον ήλιο.

 Πάνω από τις γραμμές του τραμ σχεδιάστηκαν κατάλληλες γραμμές για τουριστικά βαγονάκια όπου θα εισέρχονται και στις τρεις πλατείες της Πανεπιστημίου. Στόχος αυτής της πρότασης, είναι να δημιουργηθεί ένα απολαυστικό δίκτυο ξενάγησης, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να ενημερώνεται οπτικοακουστικά μέσα σε κλειστό βαγονάκι (το οποίο μπορεί να σχεδιάσει οποιαδήποτε αυτοκινητοβιομηχανία και σε συνεργασία με το κράτος να δημιουργήσει το μεγαλύτερο, υπέργειο τουριστικό βαγονάκι στον κόσμο) για τα αρχαιολογικά μνημεία, την ιστορία των κτιρίων και της πόλης, καθώς και τα πολιτιστικά δρώμενα αυτής με ένα μικρό αντίτιμο, ώστε να υπάρξει σημαντική απολαβή εσόδων του κράτους. Τα βαγονάκια μπορούν να κινούνται είτε ηλεκτρικά, είτε με ηλιακή ενέργεια, η οποία υπάρχει άφθονη στην χώρα μας.

 Οι γραμμές του τραμ, καλυμμένες με γρασίδι, τοποθετήθηκαν στην νότια πλευρά του δρόμου αφήνοντας αριστερά και δεξιά λωρίδες για την διέλευση των πεζών. Ο ποδηλατοδρόμος δεν αποτελεί μια ευθεία γραμμή αλλά δημιουργεί καμπύλες  για διατήρηση χαμηλών ταχυτήτων των ποδηλατών κατά μήκος του δρόμου. Στην βόρεια πλευρά όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο πλάτος του πεζόδρομου, κείτονται  μαρμάρινα τμήματα όπου πάνω τους αναγράφεται τμηματικά η πλούσια ιστορία της Αθήνας κατά περιόδους  ξεκινώντας από την πλατεία Συντάγματος μέχρι την πλατεία Ομόνοιας, επιτρέποντας στον επισκέπτη  να μάθει για αυτήν απλά περπατώντας.
Κατά μήκος όλης της διαδρομής υπάρχουν φωτιστικά τα οποία μας θυμίζουν φύλλα ελιάς, παγκάκια που έχουν πάρει την μορφή του καρπού της ελιάς , ενώ ακόμη και τα περίπτερα και οι πάγκοι πώλησης εφημερίδων είναι στο σχήμα του καρπού της ελιάς

















  

Πλατεία Κοραή:Στην πλατεία Κοραή διέρχονται περιμετρικά τα βαγονάκια ενώ στα άκρα της υπάρχουν ξύλινοι διάδρομοι. Για τον φωτισμό του υπόγειου διαδρόμου του μετρό αφαιρέθηκε η τωρινή πυραμίδα και τοποθετήθηκε ένα κυκλικό τμήμα με κρυστάλλινο βυθό καλυμμένο με νερό, κάτι που θα δίνει φως στον υπόγειο διάδρομο και απολαυστική θέα στους επισκέπτες που βρίσκονται στην πλατεία. Ταυτόχρονα γύρω από το τμήμα αυτό σχεδιάστηκαν εναλλασσόμενα τσιμεντένια και ξύλινα καθίσματα, ενώ αναπτύσσονται και τραπεζοκαθίσματα όπου κάποιος μπορεί να πιει ένα καφέ απολαμβάνοντας τα κτίρια της τριλογίας. Ανεβαίνοντας από την οδό Σταδίου προς την οδό Πανεπιστημίου, ο επισκέπτης θα βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο στρογγυλό παρτέρι στο οποίο περιέχεται μία αιωνόβια ελιά, σχηματισμένη από λουλούδια. Περιμετρικά των κτιρίων επικρατεί το πράσινο περιβαλλόμενο από ελιές, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να καθίσει σε ξύλινα παγκάκια με τραπέζια στα οποία μπορεί να διαβάσει ή να ξαποστάσει.  
Πλατεία Σανταρόζα:Στην είσοδο της πλατείας Σανταρόζα είναι τοποθετημένη μια οθόνη η οποία βρίσκεται σε κεκλιμένο επίπεδο. Η οθόνη αυτή είναι ορατή στους επισκέπτες που βρίσκονται μέσα στη πλατεία καθώς επίσης και στους πεζούς που διέρχονται από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα, με σκοπό την προσέλκυση τους. Σε αυτή θα προβάλλονται κινηματογραφικές ταινίες και διαφημίσεις που αφορούν την πόλη των Αθηνών, δημιουργώντας ένα υπαίθριο κινηματογράφο στην καρδιά της πόλης. Ενώ όλη η πλατεία είναι καλυμμένη με γρασίδι εντούτοις μπροστά από την οθόνη τοποθετούνται ηλιακές πλάκες όπου συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια με την οποία θα λειτουργεί η οθόνη, ενώ με την δύση του ηλίου οι ίδιες θα λειτουργούν ως φωτιστικά δαπέδου, τα οποία θα δίνουν μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα στην πλατεία.

Στο βάθος της πλατείας βρίσκονται ξύλινες κερκίδες με μεγάλες ασύμμετρες επιφάνειες, σε διάφορα ύψη που βλέπουν προς την οθόνη. Μπροστά από αυτές ένα τμήμα είναι σκαμμένο έτσι ώστε να δημιουργηθούν σκαλοπάτια όπου χρησιμεύουν ως κερκίδες, και καταλήγουν σε έναν τριγωνικό χώρο ο οποίος είναι καλυμμένος από νερό και κρύσταλλο.

Περιμετρικά της πλατείας υπάρχουν διάδρομοι με ελιές για την επίτευξη σκίασης.

Τα βαγονάκια πραγματοποιούν τον γύρω της πλατείας και βρίσκονται δυο μέτρα πάνω απ αυτήν.  
Πλατεία Ομονοίας:Η πλατεία της Ομόνοιας είναι τετράγωνη αλλά βιώθηκε στη συλλογική μνήμη των Αθηναίων του τέλους του εικοστού αιώνα ως στρογγυλή. Σε αυτήν θα καταλήγει η οδός Πανεπιστημίου χωρίς να μεταφέρει αυτοκίνητα. Προσεγγίζοντας ο επισκέπτης στην πλατεία της Ομόνοιας, από οποιαδήποτε πλευρά, θα βρεθεί μπροστά σε ένα τεραστίων διαστάσεων γλυπτό από ατσάλι (στο ύψος των γύρω κτιρίων και με άνοιγμα το μέγεθος της πλατείας) που θα παριστάνει την Ελιά, κάτι που η Earth Construction χρησιμοποίησε ως βασική έμπνευση. Στην βάση της ελιάς και στο μεγαλύτερο μέρος της πλατείας κυριαρχεί το νερό, ενώ ξύλινες γέφυρες (οι ρίζες του δέντρου) οδηγούν τον επισκέπτη στην βάση του γλυπτού όπου υπάρχει ξύλινο deck, παγκάκια και αληθινά δέντρα ελιάς όπου εκεί μπορεί να κάτσει και να θαυμάσει την Ακρόπολη που ξεπροβάλει στο βάθος μέσω της οδού Αθηνάς.

Για να μπορέσει να υλοποιηθούν οι στρατηγικοί στόχοι της αποτροπής της διαμπερούς διέλευσης αυτοκινήτων από το κέντρο της Αθήνας και της ένταξης της Πανεπιστημίου σε δακτύλιο κυκλοφορίας με προτεραιότητα στον πεζό, απαιτείται ένα σύνολο κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που εξειδικεύονται στη συνέχεια.

Στην οδό Πανεπιστημίου περνάει μόνο η γραμμή του τραμ.

Η κίνηση αντιστρέφεται στην οδό Ακαδημίας, που παραλαμβάνει την κάθοδο της Βασιλίσσης Σοφίας και τη μεταφέρει από τη Χαλκοκονδύλη προς τις οδούς Γ' Σεπτεμβρίου, Μάρνη και Αχαρνών, και από εκεί προς τα βόρεια και τα δυτικά.

Η οδός Σταδίου διατηρεί τη σημερινή λειτουργία της, παραλαμβάνοντας κυκλοφορία από την οδό Πειραιώς προς την οδό Φιλελλήνων, και προς τα νότια από τη Συγγρού, χωρίς δυνατότητα στροφής στην οδό Πατησίων.

Διαμορφώνεται έτσι μια ουδέτερη ζώνη με προτεραιότητα στον πεζό ανάμεσα στην οδό Σταδίου και την οδό Ακαδημίας. Στη ζώνη αυτή προβλέπεται ένας εσωτερικός δακτύλιος κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων, δηλαδή ένα ζεύγος βρόχων αναστροφής κυκλοφορίας.  

ΠληροφορίεςΗ μελέτη πραγματοποιήθηκε από την αρχιτεκτονική – κατασκευαστική εταιρεία Earth Construction, μέλος του Ομίλου Επιχειρήσεων Τσουκαλάς και σε αυτήν εργάστηκαν οι διακοσμήτριες Ε.Π., Μ.Λ., Μ.Π., η Πολιτικός Μηχανικός Ε.Α., πάνω στην ιδέα και την καθοδήγηση του Αρχιτέκτων Μπάμπη Τσουκαλά και του Interior Designer Παναγιώτη Τσουκαλά.Earth Construction - a member of Tsoukalas Group of CompaniesΔ: Φαναρίου 4, 141 22, Νέο Ηράκλειο ( Ολυμπιακό Στάδιο ) - Αθήνα
Τ: 210 62 50 540 - F: 210 62 50 642 - Ε: info@earthconstruction.gr
www.earthconstruction.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου