Ανακοίνωση σχετικά με την καταγγελία 29χρονου Νεοζηλανδού για ξυλοδαρμό του από ένστολους στην Κρήτη εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ.
Η καταγγελία του αλλοδαπού έγινε μέσω της εφημερίδας «The New Zealand Herald», με τη σχετική συνέντευξή του να αναδημοσιεύεται σε ξένα και εγχώρια ηλεκτρονικά Μέσα.
Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία από την έρευνα που έγινε σχετικά με τα καταγγελλόμενα, προέκυψε ότι καμία αστυνομική Υπηρεσία της Κρήτης δεν έχει επιληφθεί περιστατικού ή συμβάντος που να σχετίζεται με τον καταγγέλλοντα.
Διευκρινίζεται επίσης, ότι αλλοδαπός, με τα στοιχεία ταυτότητας του καταγγέλλοντος, προσήχθη την 21η Οκτωβρίου 2012 στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, από προσωπικό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Στη δική του απάντηση το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής απορρίπτει τις καταγγελίες και σημειώνει τα ακόλουθ:
Τα ξημερώματα της 21ης Οκτωβρίου (2.10) η Λιμενική Αρχή Χανίων ενημερώθηκε από ιδιοκτήτη καταστήματος που βρίσκεται στον ενετικό λιμένα Χανίων, για περιστατικό παρενόχλησης θαμώνων από το Νεοζηλανδό, ο οποίος βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ.
Στο σημείο έσπευσαν στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, τα οποία παρέλαβαν τον αλλοδαπό και τον οδήγησαν στο Λιμεναρχείο. Σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει το Αρχηγείο του Λ.Σ. κατά τη διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων του ο 29χρονος αρνήθηκε να παρουσιάσει τα σχετικά έγγραφα, λέγοντας μόνο ότι είναι υπήκοος Νέας Ζηλανδίας. Κατά τη διενέργεια σωματικής έρευνας στην οποία υπεβλήθη, βρέθηκαν ένα πορτοφόλι με 130 ευρώ, διαφημιστικές κάρτες, καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.
Δεδομένου ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για τη ταυτότητα του και καθόσον δήλωνε υπήκοος Νέας Ζηλανδίας, η Λιμενική Αρχή Χανίων επικοινώνησε άμεσα με τον πρόξενο Νέας Ζηλανδίας τον οποίο ενημέρωσε για το συμβάν και στη συνέχεια ακολούθησε κατ' ιδίαν τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του 29χρονου και του πρόξενου, προκειμένου πειστεί αυτός να γνωρίσει τα στοιχεία του και τη διεύθυνση διαμονής του στα στελέχη του Λιμεναρχείου Χανίων.
Σύμφωνα με το Αρχηγείο, ο αλλοδαπός δεν επείσθη αλλά ούτε και αναγνώρισε ως πρόξενο της χώρας του στην Ελλάδα τον κ. Κουτσιλίνη.
Ακολούθως στο Λιμεναρχείο Χανίων προσήλθαν ο συνιδιοκτήτης και ένας σερβιτόρος του καταστήματος οι οποίοι και κατέθεσαν ενόρκως για το περιστατικό και παράλληλα συντάχθηκε έκθεση προστατευτικής φύλαξης. Ο συνιδιοκτήτης δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του αλλοδαπού. Ενημερώθηκε εκ νέου ο πρόξενος της Νέας Ζηλανδίας για τα αναφερόμενα και ζήτησε αν ήταν δυνατόν και εφόσον δεν υπήρχε έγκληση κατά του αλλοδαπού να αφεθεί ελεύθερος μόλις συνερχόταν από την επήρεια του αλκοόλ.
Στις 04:20 ο αλλοδαπός αποχώρησε από τη Λιμενική Αρχή αφού, όπως επισημαίνεται, του παραδόθηκαν όλα τα προσωπικά του είδη και τα χρήματα.
Ερώτηση στη Βουλή για κακοποίηση Νοτιοκορεάτη τουρίστα
Εν τω μεταξύ η Δημοκρατική Αριστερά κατέθεσε ερώτηση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, για τη σύλληψη και κακοποίηση Νοτιοκορεάτη τουρίστα από την Ελληνική Αστυνομία.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, στις 16 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», όργανα της ΕΛ.ΑΣ προσέγγισαν τον Seng Hyun Yeong, πολίτη της Νότιας Κορέας, ο οποίος βρισκόταν στην χώρα μας για τουρισμό και του ζήτησαν να τους επιδείξει το διαβατήριό του. Όταν ο τελευταίος απαίτησε να δει την αστυνομική τους ταυτότητα, τον συνέλαβαν, τον οδήγησαν σε Αστυνομικό Τμήμα και αφού τον ανέκριναν, αφέθηκε ελεύθερος.
Σύμφωνα με καταγγελία του Νοτιοκορεάτη τουρίστα σε ΜΜΕ τη χώρας του, οι Ελληνες αστυνομικοί προέβησαν σε βιαιοπραγίες εναντίον του, χρησιμοποιώντας, παράλληλα, ρατσιστικά σχόλια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου