Η αγγλοσαξωνική κουλτούρα είναι σίγουρα η κυρίαρχη παγκοσμίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε δεν είναι παράδοξο που και τα περισσότερα διεθνώς γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια προέρχονται από αυτή την παράδοση.
Πολλά χριστουγεννιάτικα άσματα μάλιστα, έχουν επενδυθεί με εθνικούς στίχους ανά χώρα (και στην Ελλάδα φυσικά) και έχουν γίνει μέρος της ετήσιας εορταστικής ατμόσφαιρας γύρω από το (αληθινό ή ψεύτικο) έλατο.
Πότε καταγράφηκαν όμως, τα συγκεκριμένα κομμάτια για πρώτη φορά;
Επιμέλεια http://kataggeilte.blogspot.gr
Γραμμένο από τους Frederick Coots και Haven Gillespie στις αρχές της δεκαετίας του ’30, το πασίγνωστο και χαρωπό αυτό άσμα που υμνεί την έλευση του γενειοφόρου αγίου με τα δώρα, ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1934 από τον Harry Reser που έπαιζε μπάντζο, ο οποίος είχε στα φωνητικά τον Tom Stacks. Έναν μήνα αργότερα, το Νοέμβριο, το τραγούδι έγινε πασίγνωστο όταν το αναπαρήγαγε το ραδιοφωνικό show του Eddie Cantor, γεγονός το οποίο εκτόξευσε τις πωλήσεις κυριολεκτικά σε μία νύχτα.
Πρόκειται για αγγλικό ύμνο, με στίχους γραμμένους από τον Isaac Watts στις αρχές του 18ου αιώνα, βασισμένους στον ψαλμό 98 της Βίβλου. Τη μουσική συνέθεσε στα 1839 ο Lowell Mason, βασισμένος ωστόσο σε μελωδία του Γερμανο-Βρετανού μπαρόκ συνθέτη Handel.
Το τραγούδι, σε instrumental μορφή, χωρίς φωνητικά, ηχογράφησε ο Καναδός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Percy Faith στο άλμπουμ του Music of Christmas του 1954 και αυτή η εκτέλεση έμεινε στην ιστορία για δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι την ακολούθησαν άπειρες, μεταξύ αυτών και της Whitney Houston…
Πρόκειται για σύνθεση την οποία εμπνεύστηκε ο Leroy Anderson κατά τη διάρκεια ενός… καύσωνα του καλοκαιριού το 1946. Αν και οι στίχοι γράφτηκαν το 1950 και αναφέρονται σε κάποιον που έχει διάθεση να κάνει βόλτα με έλκηθρο μια χιονισμένη χειμωνιάτικη ημέρα, η πρώτη ορχηστρική ηχογράφηση ήταν κιόλας γεγονός από το 1949, από τον Arthur Fiedler και την ορχήστρα Boston Pops και εκδόθηκε σε 45άρι.
Γραμμένο το 1944 από τον συνθέτη και τραγουδιστή Mel Tormé και τον Bob Wells, κατά περίεργη σύμπτωση, είναι επίσης γραμμένο μέσα στο «κατακαλόκαιρο». Ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά από το τρίο του Nat King Cole στις αρχές του 1946 κι από τότε έχει γνωρίσει αναρίθμητες επανεκτελέσεις και ηχογραφήσεις.
Πρόκειται για σύνθεση των Joseph Carleton Beal και James Ross Boothe και ο τίτλος της αποτελεί κατά κάποιον τρόπο φόρο τιμής τόσο στο κλασικό Jingle Bells, όσο και στον δημοφιλέστατο ακρογωνιαίο λίθο του rock and roll «Rock Around The Clock». Η εκτέλεση του Helms το 1957, εντάσσεται μουσικά στο χώρο του rockabilly. Κι εδώ οι διασκευές είναι εκατοντάδες, πραγματικά αμέτρητες από καλλιτέχνες ολόκληρου του μουσικού φάσματος.
Σύνθεση της Αμερικανίδας συνθέτριας Katherine Kennicot Davis το 1941, ηχογραφήθηκε από το… οικογενειακής σύνθεσης συγκρότημα – χορωδία της Maria Von Trapp, Trapp Family Singers, το 1955. «Ο μικρός τυμπανιστής» στα καθ’ ημάς βασίζεται σε μια τσέχικη μελωδία για κάλαντα και είναι ελάχιστες οι χρονιές από το 1955 μέχρι και σήμερα, που η συγκεκριμένη πασίγνωστη μελωδία δεν έχει ηχογραφηθεί – διασκευασθεί από καλλιτέχνες διαφορετικών μεταξύ τους μουσικών συντεταγμένων.
Πρόκειται για ένα τραγούδι το οποίο σε μορφή single κατέχει την πρωτιά, σύμφωνα με το βιβλίο Guinness, σε παγκόσμιες πωλήσεις. Σύνθεση του Irving Berlin, πιθανότατα το 1940, ερμηνεύθηκε από τον χαρακτηριστικά βαρύτονο Bing Crosby ανήμερα των Χριστουγέννων του 1941 στο αμερικανικό ραδιόφωνο, συγκεκριμένα σε εκπομπή του NBC. Η στουντιακή ηχογράφησή του έγινε μέσα σε 18 λεπτά στις 29 Μαΐου του 1942 και αγαπήθηκε πολύ κατά τη διάρκεια του πολέμου, ακριβώς γιατί μιλούσε για Χριστούγεννα εν καιρώ ειρήνης.
Δεν πρόκειται για κλασικό χριστουγεννιάτικο τραγούδι, αλλά για σύνθεση του μεγάλου «σκαθαριού» και της συντρόφου του, η οποία δημιουργήθηκε σαν κομμάτι της φιλειρηνικής κινητοποίησης ενάντια στην πολεμική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Μολονότι ο τελευταίος Αμερικανός στρατιωτικός εγκατέλειψε το Βιετνάμ το 1975, η επιτυχία του τραγουδιού του έδωσε μία σχετική διαχρονικότητα.
Σε μουσική και στίχους των Hank Sanicola, Frank Sinatra και Doc Stanford, το συγκεκριμένο χριστουγεννιάτικο άσμα είναι κομμάτι του πασίγνωστου εορταστικού άλμπουμ του μεγάλου «The Voice» (όπως αποκαλούσαν τον Sinatra) με τίτλο «A Jolly Christmas from Frank Sinatra». Πρόκειται για το πρώτο άλμπουμ τέτοιου τύπου στην καριέρα του μεγάλου ερμηνευτή και το συγκεκριμένο κομμάτι βρίσκεται εδώ στην πρώτη εκτέλεσή του, όντας ταυτόχρονα και το μόνο από τα 12 που φέρει συνθετική/στιχουργική υπογραφή και από τον Sinatra.
Το συγκεκριμένο single, το οποίο κυκλοφόρησε έχοντας ως b-side το Ho Ho Ho (Who'd Be a Turkey at Christmas) το Νοέμβριο του 1973, βρίσκει τον νεαρό τότε Elton να μας καλεί να μπούμε στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Φέρει την υπογραφή των Elton John και Bernie Taupin και το 2009, ήταν το 9ο πιο συχνά εμφανιζόμενο τραγούδι στο playlist του βρετανικού ραδιοφώνου για τη γιορτή της γέννησης του Χριστού. Έχει διασκευαστεί μέχρι και από την punk μπάντα The Business
Το συγκεκριμένο single, το οποίο κυκλοφόρησε έχοντας ως b-side το Ho Ho Ho (Who'd Be a Turkey at Christmas) το Νοέμβριο του 1973, βρίσκει τον νεαρό τότε Elton να μας καλεί να μπούμε στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Φέρει την υπογραφή των Elton John και Bernie Taupin και το 2009, ήταν το 9ο πιο συχνά εμφανιζόμενο τραγούδι στο playlist του βρετανικού ραδιοφώνου για τη γιορτή της γέννησης του Χριστού. Έχει διασκευαστεί μέχρι και από την punk μπάντα The Business
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου