Σκελετοί παιδιών των οποίων τα κρανία είχαν παραμορφωθεί εσκεμμένα ώστε να γίνουν αφύσικα μακρόστενα ανακαλύφθηκαν σε ένα
νεκροταφείο περίπου 1.000 ετών στο βόρειο Μεξικό. Σύμφωνα με τους ερευνητές της ανασκαφής, τα ευρήματα δείχνουν ότι η αλλόκοτη αυτή πρακτική ήταν πιο διαδεδομένη στην αμερικανική ήπειρο από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα.
νεκροταφείο περίπου 1.000 ετών στο βόρειο Μεξικό. Σύμφωνα με τους ερευνητές της ανασκαφής, τα ευρήματα δείχνουν ότι η αλλόκοτη αυτή πρακτική ήταν πιο διαδεδομένη στην αμερικανική ήπειρο από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα.
Τα μακρόστενα κρανία βρέθηκαν σε ένα νεκροταφείο που είχε ανακαλυφθεί το 1999 στο μικρό χωριό Οβάβας και είναι το πρώτο προκολομβιανό νεκροταφείο που εντοπίζεται στην πολιτεία Σονόρα του βόρειου Μεξικού.
Από τα 25 λείψανα που βρέθηκαν στο νεκροταφείο, γνωστό ως El Cementerio, τα 17 ανήκαν σε παιδιά, τα 13 είχαν παραμορφωμένα κρανία και τα πέντε είχαν λιμαρισμένα, αιχμηρά δόντια.
Τα κρανία είχαν παραμορφωθεί σε νεαρή ηλικία με τη σταθερή άσκηση δύναμης για μεγάλο χρονικό διάστημα -πιθανώς κρατώντας δεμένο το κεφάλι του παιδιού ανάμεσα σε δύο επίπεδες ξύλινες πλάκες.
Το παράξενο και μάλλον βάρβαρο έθιμο φαίνεται όχι είχε σοβαρές επιπτώσεις, καθώς τα παιδιά που βρέθηκαν στο νεκροταφείο δεν έφεραν σημεία άλλων τραυμάτων ή ασθενειών και πιθανώς είχαν πεθάνει λόγω της υπερβολικής πίεσης στο κεφάλι.
«Η κρανιακή παραμόρφωση έχει εφαρμοστεί από διάφορες κοινωνίες σε όλο τον κόσμο ως τελετουργική πρακτική ή ως διάκριση για ορισμένες κοινωνικές ομάδες» αναφέρει στο Livescience.com η Κριστίνα Γκαρσία Μορένο, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα που μελετά τα ευρήματα του El Cementerio.
«Το σχόλιο που ακούω πιο συχνά όταν ο κόσμος βλέπει εικόνες κρανιακής παραμόρφωσης είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι εξωγήινοι» προσθέτει αστειευόμενη.
Παρόλο όμως που η κρανιακή παραμόρφωση και το λιμάρισμα των δοντιών ήταν συνηθισμένες πρακτικές της Μεσοαμερικής και του δυτικού Μεξικού, μέχρι σήμερα δεν είχαν ανακαλυφθεί τέτοια ευρήματα στη Σονόρα ή τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, στις οποίες εκτεινόταν ο ίδιος προκολομβιανός πολιτισμός.
«Η σημαντικότερη συνέπεια της ανακάλυψης θα ήταν να επεκτείνει προς τα βόρεια το όριο της μεσοαμερικανικής επηροής» επισήμανε η Γκαρσία Μορένο.
Η ομάδα της σκοπεύει να υποβάλει την ανακάλυψη για δημοσίευση είτε στην επιθεώρηση American Antiquity είτε στο Latin American Antiquity.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου