Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 19, 2013

10 απίστευτες σπάνιες ηχογραφήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δέκα απίστευτες σπάνιες ηχογραφήσεις
Δεν θα πιστέψετε τι έχει ηχογραφήσει κατά καιρούς ο άνθρωπος!
Χάρη στο θαύμα της ηχητικής καταγραφής, μπορούμε πλέον να γίνουμε μάρτυρες μιας σειράς γεγονότων που θα φάνταζαν άλλοτε όνειρα απατηλά.
Γιατί ο ήχος έφερε τον κόσμο πιο κοντά,
δίνοντας λαλιά σε πράγματα που δεν ξέραμε καν ότι ακούγονται!
Και χάρη στην έλευση του Internet, τα πράγματα απλοποιήθηκαν κι άλλο, με την ακουστική συνθήκη να είναι πλέον μόνο ένα κλικ μακριά.
Ας ακούσουμε λοιπόν 10 μοναδικές ηχογραφήσεις που κυκλοφορούν πλέον «αδέσποτες» στο Διαδίκτυο, με τον 20ό αιώνα να έχει πράγματι ξεκόψει κάθε δεσμό με τα παλιά…
  • Πρώτη ηχητική καταγραφή της ανθρώπινης φωνής
Η πρώτη γνωστή ηχογράφηση ανθρώπινης φωνής έρχεται από το 1860, μέσα από το γαλλικό λαϊκό τραγουδάκι «Au Clair De La Lune». Ο πρώιμος πρόγονος του φωνογράφου που χρησιμοποιήθηκε για την ηχογράφηση περιλάμβανε μια κινούμενη βελόνα που κατέγραφε τις κινήσεις που προκαλούσε ο θόρυβος πάνω σε ένα χαρτί! Η πρωτόγονη συσκευή δεν προοριζόταν μάλιστα για αναπαραγωγή του καταγεγραμμένου ήχου, παρά μόνο για την επιστημονική μελέτη των ακουστικών συχνοτήτων. Τα «χαρακτικά» που παρήγαγε ωστόσο η μηχανή μπόρεσαν να αποδοθούν ακουστικά, κάνοντας τον άνθρωπο να ακούσει για πρώτη φορά στην Ιστορία την ίδια του τη φωνή!
  • Σεισμός
Ο ήχος ταξιδεύει με διαφορετικές ταχύτητες μέσα στα διάφορα υλικά του κόσμου, με τον κανόνα να υποδεικνύει ότι όσο πιο πυκνό είναι το υλικό μέσο, τόσο πιο γρήγορα (αλλά και μακριά) θα ταξιδέψει το ηχητικό κύμα. Από την άλλη, οι σεισμοί διαδίδονται με τη μορφή κυμάτων μέσα από τον φλοιό της Γης, καταφέρνοντας ακόμα και να αντηχήσουν ως τον μανδύα του πλανήτη μας, πριν κάνουν τον κόσμο να δονηθεί σαν καμπανάκι. Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί πλέον να εντοπιστεί από τον επιστημονικό εξοπλισμό των ημερών μας και να μεταφραστεί σε ηχητικό κύμα. Ακούστε λοιπόν τον μεγάλο σεισμό της Ιαπωνίας του 2011…
  • Οι περιπλανώμενες ψυχές
Ο «ηχητικός» πόλεμος έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια, κάνοντας πολλές φορές τους αντιπάλους να το βάζουν στα πόδια χωρίς καν να πέσει σφαίρα. Οι μυστηριώδεις ήχοι προκαλούν ένα κλίμα τρομοκρατίας στον εχθρό, εύκολα αξιοποιήσιμο από τον αδίστακτο νου. Στο Βιετνάμ, για παράδειγμα, υπήρχε η πεποίθηση ότι οι νεκροί έπρεπε να ενταφιαστούν οπωσδήποτε, αλλιώς οι ψυχές τους θα περιπλανιόνταν στον κόσμο μας μη βρίσκοντας ποτέ ησυχία. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ λοιπόν, οι αμερικανικές δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τη δεισιδαιμονία αυτή, ηχογραφώντας φωνές «φαντασμάτων» και «πνευμάτων» για να τρομάξουν τους Βιετκόνγκ. Ακούστε πώς έκαναν οι περιπλανώμενες αυτές ψυχές…
  • Το λαρυγγικό τραγούδι της Μογγολίας
Το λαρυγγικό τραγούδι είναι μια τεχνική χρήσης της ανθρώπινης φωνής ώστε να παραχθούν ταυτόχρονα δύο διαφορετικοί τόνοι. Στα αμύητα αυτιά του Δυτικού ακούγεται εντελώς απόκοσμο, χρησιμοποιείται ωστόσο σε πολυάριθμους πολιτισμούς, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ασία…
  • Η ανακάλυψη ύμνου του Μπετόβεν
Οι συμφωνίες του περίφημου συνθέτη παίζονται ακόμα στα μήκη και τα πλάτη της Γης, με τις συνθέσεις του να περιλαμβάνουν διάφορα είδη μουσικής. Κανείς δεν ήξερε ωστόσο ότι ο Μπετόβεν είχε γράψει και εκκλησιαστικούς ύμνους, γεγονός που πιστοποιήθηκε από ένα μικρό μουσικό κομμάτι στο περιθώριο του σημειωματάριού του, που παρέμενε για χρόνια αταυτοποίητο. Κι αυτό ως το 2012, όταν ειδικός στους εκκλησιαστικούς ύμνους από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ αναγνώρισε τη γραπτή σύνθεση, κατατάσσοντάς τη στην κατηγορία των ύμνων. Ήταν η πρώτη φορά που εκτελέστηκε το κομμάτι μουσικά στα 200 και πλέον χρόνια που γράφτηκε…
  • Bloop
Ο Ψυχρός Πόλεμος ανάγκασε την ανθρωπότητα σε πολλές τεχνολογικές καινοτομίες, με το πυρηνικό φάντασμα να πλανάται πάνω από την οικουμένη. Ο μεγάλος κίνδυνος άκουγε ωστόσο στα πυρηνικά υποβρύχια, έπρεπε λοιπόν απαραιτήτως οι κυβερνήσεις να βρουν τρόπο να τα εντοπίζουν. Ήξεραν ότι ο ήχος ανταποκρίνεται ιδιαίτερα καλά στο νερό, σκέφτηκαν λοιπόν να τα αναγνωρίσουν ηχητικά, μέσω υποβρύχιων μικροφώνων που ονόμασαν «υδρόφωνα». Πέρα βέβαια από υποβρύχια, τα υδρόφωνα καταγράφουν μπόλικους άγνωστους ήχους, ένας εκ των οποίων ονομάστηκε «Bloop» και ηχογραφήθηκε στις δυτικές ακτές της Νότιας Αμερικής. Οι γνώμες διχάζονται αν πρόκειται για θρυμματισμό πάγων ή για κάποιο θαλάσσιο «τέρας», ο υπόκωφος ήχος μοιάζει ωστόσο να προέρχεται από «αλλού»…
  • Πυρηνική έκρηξη
Η τρομακτική βοή της πυρηνικής έκρηξης είναι ένα ακουστικό γεγονός αλλιώτικο από τα άλλα. Και ήταν στην αυγή των πυρηνικών δοκιμών όταν ο άνθρωπος βάλθηκε να ηχογραφεί φρενιασμένα όλων των λογιών τους ήχους που έκαναν οι θορυβώδεις πυρηνικές εκρήξεις. Η έκρηξη που θα ακούσετε είναι από -μυστική μέχρι πρόσφατα- υποβρύχια πυρηνική δοκιμή των ΗΠΑ στην ατόλη Μπικίνι του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού…
  • Οι σφυρίχτρες των Αζτέκων
Από πολυάριθμους τάφους των Αζτέκων οι αρχαιολόγοι ανασύρουν μικρές κεραμικές σφυρίχτρες. Έχουν συνήθως σχήματα ζώων ή είναι διακοσμημένες με γεωμετρικά μοτίβα. Ο Roberto Velazquez έχει κατασκευάσει πιστά αντίγραφα των σφυριχτρών αυτών, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ακούσουμε ήχους καλά θαμμένους στα βάθη των αιώνων…
  • UVB-76
Σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, ερευνητικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί καταγράφουν κατά καιρούς μυστηριώδη σήματα. Μια από τις πλέον περίφημες τέτοιες ηχογραφήσεις συνέβη στον σταθμό UVB-76 της Ρωσίας, με τον δέκτη να καταγράφει έναν μονότονο ηχητικό παλμό όλη μέρα, κάθε μέρα! Κάποιες φορές το βουητό διακόπτεται από μια φωνή που φαίνεται να μεταδίδει κωδικοποιημένα μηνύματα στα ρωσικά, γι’ αυτό και οι ερευνητές του φαινομένου υποθέτουν ότι ο σκοπός του σταθμού είναι η κωδικοποιημένη επικοινωνία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Ή μήπως όχι;
  • Η ιαχή των ρέμπελων
Σε ολόκληρη την πολεμική ιστορία, οι στρατιώτες έχουν χρησιμοποιήσει διάφορες ιαχές για να τονώσουν το ηθικό τους προ μάχης. Μια από τις πλέον περίφημες παγκοσμίως πολεμικές κραυγές ήταν η διαπεραστική ιαχή του Ομοσπονδιακού Στρατού στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, που «πατούσε» πάνω στις πολεμικές κραυγές των γηγενών Αμερικανών. Να πώς ακουγόταν…





Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου