Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 11, 2013

Έρχεται «κούρεμα» των καταθέσεων στην Ευρωζώνη από το αυριανό Eurogroup

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσχέδιο νόμου, για το κούρεμα των καταθέσεων των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα συζητήσουν στο Eurogroup της Παρασκευής οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το protothema.gr στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο, οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να συζητήσουν το πώς θα λάβει μορφή αυτός ο νόμος, ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2015.

Η Κομισιόν έχει ήδη συντάξει το πρώτο προσχέδιο του νόμου, αλλά μετέθεσε στις χώρες μέλη και στο Ευρωκοινοβούλιο την ευθύνη να αποφασίσουν το εάν και το πότε οι καταθέτες θα υποστούν ζημιά, στην περίπτωση που μια προβληματική τράπεζα διασωθεί ή κλείσει. Έτσι και αλλιώς, η απόφαση για τη διάσωση της Κύπρου με κούρεμα των καταθέσεων, για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη, αποτελεί ένα προηγούμενο για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

Όμως, οι Ευρωπαίοι χαράσσοντες την πολιτική έχουν επιχειρήσει να είναι προσεκτικοί. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία της Κύπρου δεν αποτελεί μοντέλο. Σε κάθε περίπτωση, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα παραμείνουν προστατευμένες.

Όμως, το έγγραφο το οποίο ετοίμασε η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ κάνει λόγο για κούρεμα και στις καταθέσεις της διατραπεζικής αγοράς, διάρκειας κάτω του ενός μήνα. Η κίνηση αυτή θεωρείται αρκετά παρακινδυνευμένη, καθώς η ΕΚΤ ακόμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου