Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 26, 2013

Δύο οι Γαλάζιες σημαίες για τις παραλίες της Αιτωλοακαρνανίας

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Περιορισμένη και φέτος η συγκομιδή σε γαλάζιες σημαίες έχει η Αιτωλοακαρνανία, με μόνο δυο γαλάζιες σημαίες  αυτές στις παραλίες
Ψανής και Γριμπόβου στην Ναύπακτο. Σε όμορους  νομούς,  στην Λευκάδα, με γαλάζια σημαία βραβεύτηκαν για το 2013 οι παραλίες Άη Γιάννης, Λευκάδα/Γύρα, Άγ. Νικήτας-Πευκούλια, Κάθισμα 1, Πόρτο Κατσίκι  και Νυδρί.
Στην Πρέβεζα, γαλάζιες σημαίες δόθηκαν στις παραλίες Κυανή και Μονολίθι στον δήμο Πρέβεζας και στην Λούτσα του δήμου Πάργας.
 
Ανάμεσα στις βραβευμένες ακτές, στην Αχαΐα φέτος συμπεριλαμβάνονται αυτές της Αλυκής και των Διγελιωτίκων, στην Αιγιάλεια και της Καλογριάς και της Λακκόπετρας, στα δυτικά του νομού.
Οι δήμοι με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» για φέτος είναι της Κέρκυρας και του Αγ. Νικολάου Κρήτης με 35 και 23 βραβευμένες ακτές αντίστοιχα. Η Ρόδος «έχασε» φέτος 12 σημαίες και από 32 βραβευμένες ακτές που είχε πέρυσι, φέτος η σημαία θα κυματίζει σε μόλις 20. Στον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής θα υψωθούν 14 σημαίες, στη Σιθωνία 12, στα Χανιά 11, στον Βόλο 10, όπως και στη Λέσβο. Στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά και στο Ρέθυμνο θα κυματίζουν 9 σημαίες ενώ στους δήμους Ιεράπετρας, Λοκρών και Χερσονήσου (Ηρακλείου) 8 σημαίες.
Στους νομούς, «πρωταθλητές» είναι του Λασιθίου με 36 βραβευμένες ακτές, της Κέρκυρας και της Χαλκιδικής με 35 η καθεμιά και των Δωδεκανήσων με 25.
Τι είναι οι “Γαλάζιες Σημαίες”

Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, στις ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους. Ως εκπρόσωπος του FEE, η ΕΕΠΦ είναι ο Εθνικός Χειριστής του Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες”από το 1992.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου