Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.


Απριλίου 24, 2014

Οι γυναίκες της Βιρμανίας με τα «δαχτυλίδια» στο λαιμό!

Οι γυναίκες της φυλής Kayan, επίσης γνωστή και ως Padaung, ξεκινούν τη ζωή τους φορώντας μεταλλικά δαχτυλίδια στο λαιμό, προσθέτοντας επιπλέον σειρές κατά τη διάρκεια της
ζωής τους.
 Ο λόγος που επιβάλλουν στον εαυτό τους αυτή την δοκιμασία με το κολάρο δεν είναι άλλος από την ομορφιά αλλά και τη διατήρηση της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Οι γυναίκες θέλουν να λεπτύνουν το λαιμό τους για να διαφοροποιηθούν από τους άντρες που έχουν παραδοσιακά πιο χοντρούς λαιμούς.






Ανθρωπολόγοι που κατά καιρούς επισκέπτονται την περιοχή και συζητούν με τις γυναίκες έχουν επίσης προσθέσει στο προηγούμενο δίπτυχο και δύο ακόμα λόγους: Οι δακτύλιοι προστατεύουν τις γυναίκες από το να γίνουν σκλάβες, καθιστώντας τες λιγότερο ελκυστικές σε άλλες φυλές, ενώ τις προστατεύουν από δαγκώματα άγριων ζώων και ερπετών. Οι γυναίκες ξεκινούν φορώντας συνήθως έξι έως δέκα δαχτυλίδια όταν είναι πέντε έως δέκα ετών και στη συνέχεια προσθέτουν ένα ακόμα δαχτυλίδι κάθε χρόνο και για πολλά χρόνια.



Με την πάροδο των χρόνων προστίθενται περισσότερες στροφές και κάπως έτσι το βάρος του μετάλλου ωθεί το οστό του τραχήλου προς τα κάτω. Στην ουσία δεν επιμηκύνεται ο αυχένας αλλά η εικόνα του τεντωμένου λαιμού οφείλεται στην παραμόρφωση της κλείδας. Παρόμοια δαχτυλίδια τοποθετούν και στα πόδια κάτι που θεωρείται περισσότερο τουριστική ατραξιόν και συνδέεται λιγότερο με τον πολιτισμό και τα αντίστοιχα στο λαιμό. Οι γυναίκες δεν αφαιρούν ποτέ το κολάρο, ίσως μόνο για να το αντικαταστήσουν, ενώ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σώματος. Ωστόσο σιγά σιγά η κυβέρνηση της χώρας θέλει να περιορίσει αυτή την παράδοση, με τις νεαρότερες γυναίκες να απέχουν όλο και περισσότερο του εθίμου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου