Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 15, 2014

ΠΑΣΟΚ + ΔΗΜΑΡ - Βενιζέλος = Σοσιαλδημοκρατία

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ΤΑ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΥΠΟ ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ
«Να αποχωρήσει μόνος του», είπε για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου

Η «βελούδινη» αποχώρηση του Ευ. Βενιζέλου από την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ είναι το Νο 1 θέμα συζήτησης στην υπόθεση της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, η οποία μπορεί να εκτυλίσσεται μακριά από την κοινωνία αλλά περιλαμβάνει ήδη πολλά επίπεδα και ακόμα περισσότερους συντελεστές.

Είναι αξιοσημείωτο αλλά ακόμα και στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη περιγράφουν τον κ. Ευ. Βενιζέλο ως «έτοιμο να διαδραματίσει άλλο ρόλο, να γίνει καλός αγωγός των εξελίξεων» την ίδια στιγμή που άλλα στελέχη, οι οποίοι προεκλογικά σήκωσαν τους τόνους κατά της ηγεσίας τώρα λένε ότι η υπόθεση της Κεντροαριστεράς δεν εξαντλείται στο ποιος θα είναι επικεφαλής, αφού πρέπει πριν από αυτό να λυθούν...
άλλα θέματα...


Δύο είναι τα θέματα στα οποία επικεντρώνεται η συζήτηση και βρίσκουν κοινή συνισταμένη πρόσωπα και ομάδες που βρίσκονται και συζητούν στο παρασκήνιο:


Πρώτον, ότι πρέπει να γίνει σαφές ότι χρειάζεται ένα νέο κόμμα με σαφές ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο και πρόταση για τη χώρα που δεν θα ρέπει ούτε προς τα δεξιά, ούτε προς τα αριστερά και θα έχει στόχο να γίνει κόμμα εξουσίας και όχι κόμμα της προσκολλήσεως της εξουσίας στη Ν.Δ. ή στον ΣΥΡΙΖΑ.


Δεύτερον, ότι για να προχωρήσουν οι διαδικασίες πρέπει πρώτα να υπάρξει υπέρβαση των σημερινών ηγεσιών σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μέσα από συναινετικές διαδικασίες και μετά να συγκροτηθεί μία νέα ηγετική ομάδα που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας την όλη υπόθεση.


Τρίτον, ο χρόνος μάλλον δεν είναι πολύς, αφού το ενδεχόμενο των πρόωρων εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο, όχι λόγω της πολιτικής βούλησης αλλά κυρίως λόγω των αντοχών της κυβέρνησης, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.


Πριν από μερικές ημέρες, οι Φ. Σαχινίδης και Θ. Μωραΐτης φέρονται να συνάντησαν τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και εκείνος να τους είπε ότι μία σύγκρουση με τον Ευ. Βενιζέλο σε αυτή τη φάση θα λειτουργούσε αποσυσπειρωτικά και θα διαιρούσε τις ήδη λιγοστές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ.

Ενα ή δύο συνέδρια;
Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των πρωτοβουλιών για τη δημιουργία νέου κομματικού συνασπισμού από τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και άλλων κομμάτων και κινήσεων, υποστήριξε όμως ότι η αποχώρηση Βενιζέλου πρέπει να προέλθει μόνο αν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το αποφασίσει χωρίς να υπάρξουν κινήσεις ανατροπής του.


Ηδη στο παρασκήνιο οι κινήσεις είναι πολλές, ενώ είναι άγνωστο ακόμα αν θα υπάρξουν δύο συνέδρια, ένα του ΠΑΣΟΚ και ένα της Ελιάς-Δημοκρατική Παράταξη όπως έχει προτείνει ο Κ. Σκανδαλίδης και έχει αποδεχθεί δημοσίως ο Ευ. Βενιζέλος.


Ο Θ. Μωραΐτης, που έθεσε ευθέως ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, κινείται σε ανοικτή γραμμή με τον Φ. Σαχινίδη, έχουν όμως αρκετές διαφωνίες σε ό,τι αφορά την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν. Ο βουλευτής Λάρισας και πρώην υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι η συστηματική επίθεση κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ χωρίς προηγουμένως να τίθενται μείζονα ζητήματα όπως η ιδεολογική ταυτότητα, η πρόταση για τη χώρα, οι συνεργασίες κ.λπ. είναι μία τακτική αναποτελεσματική που μπορεί και να «ηρωοποιήσει» τον κ. Βενιζέλο.


«Ζητείται σοσιαλδημοκρατία - Η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κοινή ιδεολογική ταυτότητα» τιτλοφορείται το άρθρο που έγραψαν από κοινού ο κ. Σαχινίδης με τον Γ. Σιακαντάρη στα «Νέα» στο οποίο επισημαίνουν ότι «το κάρο είναι χωρίς άλογο όσο οι προσωπικές στρατηγικές μένουν χωρίς προγραμματικό πλαίσιο» και σημειώνουν -μεταξύ άλλων- ότι «χωρίς προγραμματικό και ιδεολογικό πλαίσιο είναι άσκοπος κάθε προκαθορισμός των συμμαχιών της Κεντροαριστεράς».


Οι Φ. Σαχινίδης, Θ. Μωραΐτης και Κ. Τριαντάφυλλος (ο οποίος επίσης έβαλε θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να απαντά απαξιωτικά ότι το έβαλε επειδή έφυγε από την κυβέρνηση) συναντήθηκαν προχθές και είναι σε συνεννόηση με τους Γ. Πανούση και Θ. Ψύρρα από τη ΔΗΜΑΡ. Ετοιμάζουν κείμενο-πρόταση όχι μόνο για την προσέγγιση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, αλλά και για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο διάλογος με τρεις προτεραιότητες:


Την αποσαφήνιση της ιδεολογικοπολιτικής ταυτότητας, την προγραμματική πρόταση, τις σαφείς αποστάσεις τόσο έναντι της Ν.Δ. όσο και έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην κατεύθυνση ενός κόμματος της ελληνικής σοσιαλοδημοκρατίας ως κόμματος εξουσίας και όχι ως συμπληρωματικής δύναμης προς τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη Φώφη


Ο Θ. Μωραΐτης, ωστόσο, φέρεται να συνομιλεί και να συντονίζει τις κινήσεις του και με την πλευρά της Φ. Γεννηματά και ιδιαιτέρως τον Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος φέρεται να έχει αναλάβει κρίσιμο ρόλο στις συνεννοήσεις και την προετοιμασία του εδάφους για την ανάληψη της όποιας πρωτοβουλίας. Ο κ. Παπαϊωάννου δεν περιορίζεται μόνο στις επαφές με τον κ. Μωραΐτη, ωστόσο, αφού συνομιλεί και με στελέχη του λεγόμενου «βενιζελικού» μπλοκ, στελέχη της παλαιάς φρουράς του ΠΑΣΟΚ (Κ. Σκανδαλίδης, Δ. Ρέππας κ.ά.) με σκοπό την προώθηση της Φώφης Γεννηματά σε ρόλο επικεφαλής, εφόσον καλλιεργηθεί το έδαφος. Σε αυτή τη συζήτηση βεβαίως σημαντικό λόγο θα έχει και ο γραμματέας αλλά και ευρωβουλεύτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος ως εκπρόσωπος της νέας γενιάς θα διεκδικήσει την προώθηση νέων στελεχών, ακόμα και για τη θέση της ηγεσίας ενός νέου κόμματος ή κομματισκού συνασπισμού.


Από την άλλη πλευρά, ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται να δείχνει ανοικτός ακόμα και στο ενδεχόμενο αποχώρησής του υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, φροντίζει όμως αφ' ενός τη βελτίωση του προσωπικού του προφίλ, αφ' ετέρου την προάσπιση συζητήσεων που ο ίδιος έχει κάνει για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ ή της Ελιάς και της μετάβασης σε Δημοκρατική Παράταξη.


Σύμφωνα με πληροφορίες, από αυτήν την πλευρά, σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα διεκδικήσει και ο Αν. Λοβέρδος, που επέστρεψε στην κυβέρνηση, ο οποίος έχει συζητήσει εκτενώς με τον Ευ. Βενιζέλο, πριν λάβει την απόφαση της επιστροφής, μαζί με τον Χρ. Αηδόνη, στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου