Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρκετές πήλινες πινακίδες από τον 14ο αιώνα π.Χ.. Βρέθηκαν, μας λέει το WFMU , "στην αρχαία συριακή πόλη Ουγκαρίτ", αυτά τα δισκία "που περιέχουν σύμβολα σφηνοειδούς γραφής στην γλώσσα Hurrian", τα οποία κατέληξαν να είναι το παλαιότερο γνωστό μουσικό κομμάτι που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, ένας 3.400 χρόνων ύμνος λατρείας.
Η Anne Draffkorn Kilmer, καθηγήτρια Ασσυριολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έκανε την ανωτέρω ερμηνεία το 1972. (Η ίδια περιγράφει πώς έφτασε στη μουσική σημειογραφία-με κάποια τεχνική λεπτομέρεια σε αυτήν την συνέντευξη.) Από την αρχική δημοσίευση της στη δεκαετία του '60 για τους αρχαίους Σουμέριους και τη θεωρία της μουσικής που εμπεριέχεται, άλλοι μελετητές του αρχαίου κόσμου έχουν δημοσιεύσει τις δικές τους εκδοχές.
Το κομμάτι, γράφει ο Richard Fink το 1988 σε άρθρο στο Archeologia Musicalis, επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι "η διατονική κλίμακα των 7 σημείων, καθώς και η αρμονία υπήρχε 3.400 χρόνια πριν." Αυτό, μας λέει ο Fink , "έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις των περισσότερων μουσικολόγων καθώς η αρχαία αρμονία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη (ή ακόμη και αδύνατη) και η κλίμακα παλιά τόσο περίπου όσο και οι αρχαίοι Έλληνες. "Ο συνάδελφός του Kilmer, ο Richard Crocker ισχυρίζεται ότι η ανακάλυψη "θα ξεσηκώσει την όλη ιδέα της καταγωγής της δυτικής μουσικής."
Έτσι, αφήνοντας τις ακαδημαϊκές συζητήσεις, ας αναρωτηθούμε παρεμπιπτόντως, πως ακούγεται το παλαιότερο τραγούδι στον κόσμο; Ακούστε μια midi έκδοση παρακάτω και να το ακούσετε για τον εαυτό σας. Αναμφίβολα, το midi keyboard δεν ήταν το όργανο επιλογής των Σουμερίων, αλλά αρκεί για να μας δώσει μια αίσθηση αυτής της παράξενης σύνθεσης, αν και ο ρυθμός του κομματιού είναι μόνο μια εικασία, εντελώς υποθετικός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου