Φωτογραφία: Γιώργος Δέτσης, εκτέλεση συνταγών: Βίκυ Κουμάντου |
ΥΛΙΚΑ (για 12 άτοµα)2 αρνίσιες σκέπες (πάνες)
2 αρνίσιες συκωταριές
ξύσµα και χυµός από 2 λεµόνια, ακέρωτα + χυµός από ½ λεµόνι επιπλέον, για τις σκέπες (πάνες)
5-6 κλωνάρια φρέσκιας ρίγανης, τα φύλλα
5-6 κλωνάρια φρέσκου θυµαριού, τα φύλλα
2 κλωνάρια φρέσκου δενδρολίβανου, τα φύλλα
3 σκελίδες σκόρδου, τριµµένες
50 ml έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα µπολ µε χλιαρό νερό και χυµό ½ λεµονιού βάζουµε τις σκέπες(πάνες) και τις αφήνουµε για περίπου 1 ώρα, µέχρι να ασπρίσουν και να µαλακώσουν. Τις στραγγίζουµε, τις απλώνουµε στον πάγκο της κουζίνας και αφού αφαιρέσουµε τα χονδρά κοµµάτια τις κόβουµε σε µακρόστενες λωρίδες (πλάτους περίπου 15 εκ.) και τις αφήνουµε στην άκρη.
Πλένουµε πολύ καλά τις συκωταριές, τις αφήνουµε να στραγγίξουν, αφαιρούµε τις συµφύσεις και τις κόβουµε σε µικρούς κύβους. Τις βάζουµε σε µια λεκάνη, µαζί µε το ξύσµα των λεµονιών, τα αρωµατικά, τον χυµό από το 1 λεµόνι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Τα σκεπάζουµε και τα αφήνουµε να µαριναριστούν στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Απλώνουµε τις λωρίδες της σκέπης (πανας)στον πάγκο της κουζίνας και τοποθετούµε στην καθεµία κατά µήκος από 1 κουταλάκι γέµιση. Τυλίγουµε τη σκέπη, δίνοντας σχήµα µακρόστενο στα φρυγαδέλια. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C.
Τοποθετούµε τα φρυγαδέλια, µε την ένωση προς τα κάτω, το ένα δίπλα στο άλλο, µέσα σε ένα ταψί, προσθέτουµε τον υπόλοιπο χυµό λεµονιού, λίγο νερό και λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουµε για 30-40 λεπτά, γυρίζοντάς τα συχνά για να ροδοκοκκινίσουν απ’ όλες τις πλευρές.
TIP
Μπορείτε, αν θέλετε, να τηγανίσετε τα φρυγαδέλια σε καυτό ελαιόλαδο 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου