Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 27, 2015

Ο πειρασμός των νέων εκλογών (για τις 7 Ιουνίου;). Ποιοι θα είναι οι δύο πόλοι...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Αν και παρακινδυνευμένα, τα εκλογικά σενάρια έχουν φουντώσει πάλι. Τα τροφοδοτεί η συνεχιζόμενη ρευστότητα στις συζητήσεις με τους δανειστές αλλά και οι διαρροές (πέραν των μεμονωμένων δηλώσεων) από κυβερνητικές πηγές ότι «είναι ανοικτά» όλα τα ενδεχόμενα «εφόσον οι εταίροι επιλέξουν τη ρήξη». 


Είτε πάντως πρόκειται για...διαπραγματευτικούς ελιγμούς είτε αντανακλούν πραγματικές σκέψεις, το plan B για πιθανή προσφυγή σε κάλπες έχει τεθεί εκ νέου επί τάπητος σε όλα τα κομματικά επιτελεία. Μάλιστα κυκλώνονται στο ημερολόγιο ως πιθανές ημερομηνίες οι Κυριακές 7 και 14 Ιουνίου, με επικρατέστερη -για πολύ συγκεκριμένους λόγους- την πρώτη...

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του παρασκηνίου ωστόσο είναι ότι, εφόσον οι εξελίξεις οδηγήσουν προς τα εκεί, οι εκλογές αυτές θα έχουν κι ένα άρωμα της εποχής του ...1946. Τότε, λίγο μετά τη λήξη του εμφυλίου, υπήρχε πανσπερμία πολιτικών κομμάτων και κινήσεων που τελικά έλαβαν μέρος στις εκλογές σχηματίζοντας δύο βασικούς συνασπισμούς. Από τη μία πλευρά υπήρχε η συμμαχία στο χώρο της δεξιάς υπό τον τίτλο «Ηνωμένη Παράταξις Εθνικοφρόνων» στην οποία συμμετείχαν δέκα πολιτικά κόμματα με κυρίαρχο το Λαϊκό Κόμμα. Από την άλλη πλευρά τέσσερα κόμματα του κέντρου κατέβηκαν στις εκλογές ως «Εθνική Πολιτική Ένωσις». 

Μια ανάλογη εικόνα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και τώρα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στις δύο όχθες του πολιτικού σκηνικού, την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά. Ενώ μάλιστα η κινητικότητα είναι αρκετά εμφανής στη μία πλευρά κατά τις τελευταίες εβδομάδες, βήματα (προσεκτικά και αθόρυβα μέχρι στιγμής) σημειώνονται πια και στην άλλη. Κομμάτια προστίθενται το ένα μετά το άλλο στο παζλ και αν η εικόνα ολοκληρωθεί πλήρως τότε θεωρείται πολύ πιθανό η αναμέτρηση να γίνει όχι μεταξύ δύο κομμάτων αλλά δύο πόλων στους οποίους θα κυριαρχούν αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου η ΝΔ. Οι δε εκλογικοί μονομάχοι θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αντώνης Σαμαράς. 

Ήδη είναι γνωστή η προσπάθεια του κ. Σαμαρά να πείσει τόσο τον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και τον Σταύρο Θεοδωράκη να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός «φιλευρωπαϊκού μετώπου» που θα αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει πιθανών εκλογών. Έχει αναφερθεί μάλιστα και το όνομα Ευρωπαϊκός Συναγερμός ως πιθανός τίτλος του σχήματος που θα στεγάσει τα τρία κόμματα καθώς και άλλα μικρότερα σχήματα με αντι-ΣΥΡΙΖΑ κατεύθυνση. Αν και οι συνομιλητές του κ. Σαμαρά εμφανίζονται επιφυλακτικοί, το βασικό του επιχείρημα κατά τις πληροφορίες είναι ότι η εκλογική πόλωση μπορεί να συνθλίψει τα μικρότερα κόμματα έως και να τα εξαφανίσει πλήρως από το χάρτη.

Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε αποτελεί ακόμη πιο ιδιάζουσα περίπτωση αφού έχει δρομολογηθεί συνέδριο για την εκλογή νέου αρχηγού και το μείζον ερώτημα είναι ποιοι συσχετισμοί διαμορφώνονται πλέον στο εσωτερικό του. Αυτό αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στους κόλπους της οποίας ωριμάζουν σκέψεις για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου κεντροαριστερού μετώπου. Η πρόσφατη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Γ. Παπανδρέου, όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα η «κυριακάτικη δημοκρατία», είχε άμεση σχέση με αυτά τις συζητήσεις. Φαίνεται μάλιστα ότι και η ανάλογη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Φώτη Κουβέλη πριν από μερικές εβδομάδες είχε συναφές περιεχόμενο, το οποίο πάντως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ φρόντισε να διαφυλάξει και από τους στενούς συνεργάτες του.

Έστω κι αν οι κ. Παπανδρέου και Κουβέλης δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο εκλογικό ακροατήριο που στήριξε τον Ιανουάριο τουν ΣΥΡΙΖΑ, οι συνθήκες μιας νέας αναμέτρησης προοιωνίζονται αρκετά διαφορετικές. Από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει μια πειστική εναλλακτική πρόταση εξουσίας και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ να βρίσκεται πολύ πίσω, για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σημασία τα επιμέρους αθροίσματα που θα του επιτρέψουν αυτή τη φορά να κερδίσει την αυτοδυναμία ενισχύοντας παράλληλα το ευρωπαϊκό κέντρο βάρους της κυβέρνησης και αποδυναμώνοντας την αριστερή της πτέρυγα.

Τούτων δοθέντων, το ΠΑΣΟΚ που έχει τον Μάιο συνέδριο και στις 7 Ιουνίου την ανάδειξη νέου αρχηγού μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση σχίσματος αν προκηρυχθούν εκλογές. Το ένα τμήμα του με τους παπανδρεϊκούς, την Φ. Γεννηματά, τον κ. Σκανδαλίδη και άλλα στελέχη της αυτής αντίληψης να βρεθούν με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο κ. Βενιζέλος όπως και στελέχη που αντιμάχονται τη σημερινή κυβέρνηση να πάρουν την άλλη κατεύθυνση. Κάπως έτσι, θεωρείται αρκετά πιθανό στον ενδιάμεσο χώρο να μην απομείνει κανένα υπαρκτό σχήμα και η μάχη για την κάλυψή του να δοθεί από τα δύο μεγάλα στρατόπεδα. Ένα βασικό στοιχείο που βοηθάει καταλυτικά τις διεργασίες και τις συζητήσεις είναι ότι οι πιθανές νέες εκλογές θα γίνουν με λίστα κι αυτό διευκολύνει εκατέρωθεν τις συνεργασίες αλλά και τις εκκαθαρίσεις «ανεπιθύμητων» προσώπων.

Ο πειρασμός των νέων εκλογών για το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου είναι μεγάλος όχι μόνο στην περίπτωση ρήξης με τους δανειστές αλλά και εφόσον διαφανεί συμφωνία που τώρα επιδιώκεται να επιτευχθεί έως το τέλος του μήνα. Ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης αναγνωρίζουν πάντως ότι εντός των επόμενων εβδομάδων, αν όχι ημερών, πρέπει να γίνει μια επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα που θα επηρεάσει και το εσωτερικό πολιτικό τοπίο για ένα μακρύ χρονικό διάστημα. Αν δεν στηθούν κάλπες τώρα, θα πρέπει να συνεχίσει το δρόμο της με όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται, με πιο περιορισμένη ευχέρεια κινήσεων από το φθινόπωρο και με την αντιπολίτευση εκ των πραγμάτων σε τροχιά ανασύνταξης ενδεχομένως και με αλλαγή ηγεσίας. Αν ο κ. Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του αποφασίσουν εκλογές, αυτές μπορεί να έχουν και το χαρακτήρα νομιμοποίησης με τη λαϊκή εντολή της υπό διαμόρφωσης συμφωνίας και των μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει. Καθώς μάλιστα στις 12 Μαίου πρέπει να πληρωθούν άλλα 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, η όποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να έχει προηγηθεί. Κι αυτό θα συνεπάγεται κάλπες στις 7 Ιουνίου.

Ανδρέας Καψαμπέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου