καθημερινά περίπου 20 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, δηλαδή περίπου 320 θερμίδες, χωρίς να το γνωρίζει.
Ακόμη και όσοι επιλέγουν τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, καταναλώνουν εν αγνοία τους ζάχαρη, η οποία χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο λίπους.
Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, περιορίζοντας την κατανάλωση ζάχαρης, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις ετικέτες των τροφίμων, καθώς η ζάχαρη υπάρχει σε πολλές μορφές και με πολλά ονόματα.
Ένας εύκολος τρόπος για να αναγνωρίσετε τη ζάχαρη σε μια ετικέτα είναι η κατάληξή της σε –όζη.
Τα σάκχαρα που λήγουν σε -όζη περιλαμβάνουν σακχαρόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, γαλακτόζη, λακτόζη, κυτταροβιόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και στερεά γλυκόζης.
Ζάχαρη αποτελούν επίσης τα παρακάτω:
-Μελάσα-Σταφυλοσάκχαρο
-Μαλτοδεξτρίνη
-Σιρόπι αγαύης
-Νέκταρ αγαύης
-Σιρόπι καλαμποκιού
-Χαρουπόμελο
-Ιμβερτοζάχαρο
-Δισακχαρίτης
-Ζάχαρη καρύδας
-Δεξτράνη
-Σιρόπι βύνης
-Σιρόπι από σφένδαμο
-Ραφιναρισμένο σιρόπι
-Ορυζοσιρόπιο
-Σορβιτόλη
-Διγλυκερίδια
-Διαχωριστικά βύνης
-Μαλτόλη
-Βύνη κριθαριού
-Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
-Ζάχαρη από τεύτλα
-Καραμέλα
-Συμπύκνωμα χυμού φρούτων
-Αιθυλική μαλτόλη
Αν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε σάκχαρα ή αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας, διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε μέλι ή στέβια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου