Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 23, 2015

Τροφές με «κρυφή» ζάχαρη: Οι παραπλανητικές ονομασίες στις ετικέτες των τροφίμων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα ο μέσος ενήλικας καταναλώνει...

καθημερινά περίπου 20 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, δηλαδή περίπου 320 θερμίδες, χωρίς να το γνωρίζει.


Ακόμη και όσοι επιλέγουν τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, καταναλώνουν εν αγνοία τους ζάχαρη, η οποία χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο λίπους.

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, περιορίζοντας την κατανάλωση ζάχαρης, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις ετικέτες των τροφίμων, καθώς η ζάχαρη υπάρχει σε πολλές μορφές και με πολλά ονόματα.

Ένας εύκολος τρόπος για να αναγνωρίσετε τη ζάχαρη σε μια ετικέτα είναι η κατάληξή της σε –όζη.

Τα σάκχαρα που λήγουν σε -όζη περιλαμβάνουν σακχαρόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, γαλακτόζη, λακτόζη, κυτταροβιόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και στερεά γλυκόζης.

Ζάχαρη αποτελούν επίσης τα παρακάτω:
-Μελάσα
-Σταφυλοσάκχαρο
-Μαλτοδεξτρίνη
-Σιρόπι αγαύης
-Νέκταρ αγαύης
-Σιρόπι καλαμποκιού
-Χαρουπόμελο
-Ιμβερτοζάχαρο
-Δισακχαρίτης
-Ζάχαρη καρύδας
-Δεξτράνη
-Σιρόπι βύνης
-Σιρόπι από σφένδαμο
-Ραφιναρισμένο σιρόπι
-Ορυζοσιρόπιο
-Σορβιτόλη
-Διγλυκερίδια
-Διαχωριστικά βύνης
-Μαλτόλη
-Βύνη κριθαριού
-Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
-Ζάχαρη από τεύτλα
-Καραμέλα
-Συμπύκνωμα χυμού φρούτων
-Αιθυλική μαλτόλη

Αν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε σάκχαρα ή αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας, διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε μέλι ή στέβια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου