Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Η κρίση στην Ελλάδα όπως είναι φυσικό προκάλεσε και προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ένα από τα φαινόμενα είναι αυτό της αναζήτησης καλύτερης τύχης από τους οικονομικούς μετανάστες που ήρθανε στην Ελλάδα, ζήσανε και δημιουργήσανε μια καλύτερη τύχη για τους ίδιους, τους συγγενείς τους αλλά και ενίσχυσαν οικονομικά και τις φτωχές χώρες τους.
Η μεγαλύτερη μερίδα των μεταναστών στην Ελλάδα προέρχεται από την Αλβανία. Ωστόσο, κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η ελληνική κρίση υπαγόρευσε ένα ρεύμα επιστροφής από Ελλάδα σε Αλβανία. Ανεπίσημα στοιχεία ανεβάζουν τον αριθμό τους σε 180 χιλιάδες. Επιστρέφουν όταν οι δύσκολες συνθήκες στην Αλβανία αναγκάζουν ακόμα πολλούς Αλβανούς να την εγκαταλείπουν σε αναζήτηση καλύτερη μοίρας. Οι Αλβανοί επιστρέφουν περισσότερο να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος διαβίωσης στην Αλβανία και να απαλλαγούν από τις πολλαπλές υποχρεώσεις , κυρίως οικονομικού περιεχομένου με ο, τι αυτό συνεπάγεται, στην Ελλάδα
Όμως όλες οι χώρες δεν είναι Ελλάδα και έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν καλά οι Αλβανοί. Η Ελλάδα κατηγορήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από την Αλβανία για ρατσισμό, όμως τι θα λέγανε τώρα όλοι οι επικριτές της μπροστά στην συμπεριφορά των ‘’φίλων’’ τους και ‘’υπερασπιστών’’ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γερμανών. Σύμφωνα με Αλβανικές πηγές τις οποίες επικαλούνται και γερμανικά ΜΜΕ, ο γερμανός υπουργός των εσωτερικών De Maizier, χαρακτήρισε ως «όνειδος» το γεγονός ότι το 40% των αιτήσεων για παροχή ασύλου στη Γερμανία προέρχονται από χώρες της Δυτικής Βαλκανικής και όχι από εμπόλεμες ζώνες. Μόνο τον Ιούνιο, σημειώνεται ότι, έξι χιλ. αλβανοί πολίτες ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Ο γερμανός ΥΠΕΣ, δήλωσε για το θέμα ότι θα εισηγηθεί Νομοσχέδιο που θα παρουσιάζει χώρες όπως η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και το Κόσσοβο, ως ασφαλείς χώρες, συνεπώς στους πολίτες τους δεν θα παρέχεται άσυλο.
Θεωρούμε στο pentapostagma.gr ότι η Ελλάδα αποτέλεσε και αποτελεί μια αντιρατσιστική όαση και όαση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διατηρεί και συντηρεί. χωρίς να μπορεί, με μεγάλη δυσκολία ανθρώπους απελπισμένους , προσπαθώντας από το υστέρημα των πολιτών της να τους παρέχει τα απαραίτητα μέχρι να βρεθούν άλλες λύσεις. Σε αντίθεση άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία, χτίζουν τείχη, άλλες διώχνουν μαζικά όπως η Τουρκία και άλλες ισχυρές χώρες της κεντρικής Ευρώπης δεν δέχονται καν να το συζητήσουν να βοηθήσουν έμπρακτα, δεχόμενες ένα αριθμό απελπισμένων ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να πάρει απόφαση περί ποσόστωσης των παράτυπων μεταναστών. Επανερχόμενοι στην Αλβανία σύντομα θα αντιληφθούν την αξία της Ελλάδας που δέχθηκε και αφομοίωσε τόσους απελπισμένους Αλβανούς χωρίς όρια και ποσοστώσεις. Μάλιστα πρόσφατα εγκρίθηκε και σχετική νομοθεσία για την Ελληνική ιθαγένεια. Η Ελλάδα πάντα αποτελούσε μια μεγάλη αγκαλιά για όλο τον κόσμο, αγκαλιά οικονομικά απελπισμένων, αγκαλιά δημοκρατίας και παρά την οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία την φέρανε, έχει ακόμα τη δύναμη να φωνάζει για δημοκρατία μπαίνοντας μπροστά υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα όλων των λαών της Ευρώπης κάτι για το οποίο όπως διαπιστώνουμε θα πληρώσει με μεγάλο τίμημα.
pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου