Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 20, 2016

Υπάρχει ένας γρίφος που μόνο οι ψυχοπαθείς μπορούν να λύσουν;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Αυτό το ψυχολογικό test με την ιστορία ενός κοριτσιού κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στο διαδίκτυο και διαφημίζεται ως η δοκιμασία που θα κρίνει αν είστε ψυχοπαθής η έστω κοντά σε μια τέτοια κατάσταση.
"Ένα κορίτσι είναι στην κηδεία της μητέρας της και συναντά έναν άντρα τον οποίο δεν γνώριζε. Σκέφτεται πως αυτός ο τύπος είναι καταπληκτικός, ο άντρας των ονείρων της και τον ερωτεύεται. Λίγες μέρες αργότερα, η κοπέλα σκότωσε την αδελφή της. Ποιο είναι το κίνητρο για τη δολοφονία της αδελφής της;"

Η απάντηση που θα έδινε ένας ψυχοπαθής , σύμφωνα με αυτή την "test", είναι: "Ήλπιζε ότι ο άντρας θα εμφανιζόταν και πάλι στην κηδεία."

Σύμφωνα με το τεστ, αν το έχετε πετύχει, τότε ίσως είστε ένας ψυχοπαθής.

Αυτή η πολύ απλουστευμένη λογική αμφισβητείται από πολλούς ως επιστημονικό τεκμήριο και θεωρείται ελάχιστα αξιόπιστη καθώς είναι περισσότερο κάτι σαν παιχνίδι μυστηρίου.

Αλλά ο κλινικός ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου "Character Disturbance", Dr George Simon δεν την απορρίπτει εντελώς και όπως λέει στον Ιndependent η λεγόμενη "δοκιμή" που έχει γίνει viral είναι σχετικά άχρηστη, αλλά έχει κάποια στοιχεία της σχετικότητας:

"To PCL-R (Hare Psychopathy Checklist-Revised ή απλώς Psychopathy Checklist) είναι ένα εργαλείο διαγνωστικής αξιολόγησης το οποίο χρησιμοποιεί ερωτηματολόγια και λίστες ελέγχου προκειμένου να αξιολογηθούν και να καθοριστούν τα ψυχοπαθητικά στοιχεία της προσωπικότητας.

Όπως προκύπτει, ο πυρήνας της ψυχοπάθειας βρίσκεται όταν η ικανότητα ενσυναίσθησης του ατόμου απουσιάζει σε τόσο ακραίο βαθμό που αυτό οδηγεί σε μια ανάλγητη, παράλογη και και χωρίς καμία ενοχή χρήση και κακοποίηση των γύρω του. Ουσιαστικά πρόκειται για την πιο «κακοήθη» μορφή ναρκισσισμού.

Ο Dr Simon υποστηρίζει πως η ψυχοπάθεια συνιστά ένα ευρύ φάσμα και δεν είναι κάτι απόλυτο. Τέτοιες παθολογίες καλύπτουν το εύρος αυτού του φάσματος ενώ μια «ολική» ψυχοπάθεια αποτελεί σχετικά σπάνιο φαινόμενο, αν και ο ναρκισσισμός –σε διάφορους βαθμούς και εκδηλώσεις του- συναντάται ολοένα και πιο συχνά.

Συμπερασματικά λοιπόν δεν υπάρχει ερώτηση που μπορούν να απαντήσουν μόνο οι ψυχοπαθείς.

Πηγή: lifo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου