Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 09, 2016

Κρυφές φωτογραφίες από κινητό δείχνουν την πραγματική ζωή στη Β. Κορέα

Ένας φωτογράφος, του οποίου το ταξίδι με τρένο στη Βόρεια Κορέα διακόπηκε απότομα, έριξε μία απρόσμενη ματιά στο «Ερημωμένο Βασίλειο».
xiaolu chu korea
Τον περασμένο Αύγουστο, ο φωτογράφος από το Πεκίνο, Xiaolu Chu, επιβιβάστηκε σε ένα τρένο στη Μόσχα, το οποίο θα πήγαινε στην Pyongyang. Το ταξίδι του, όμως, διεκόπη στα μισά, λόγω διαφωνιών που είχαν προκύψει ανάμεσα στη Νότια και Βόρεια Κορέα, όπως είπε ο Chu στην WorldPost, έδωσε στους επιβάτες την ευκαιρία να εξερευνήσουν το Tumangang, ένα μικρό χωριό στα σύνορα της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, που είχε σταματήσει το τρένο.
xiaolu chu
Εκεί, ο Chu, είδε με τα μάτια του σκηνές οι οποίες διαφέρουν πολύ από εκείνες που η Βόρεια Κορέα προτιμά να βλέπουν οι ξένοι. Ζητιάνοι και γυρολόγοι συχνά εμφανίζονται συχνά στο σταθμό του τρένου, αλλά δέχονται την άσχημη συμπεριφορά του προσωπικού του σταθμού, αναφέρει ο Chu. Στο χωριό δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου φως, εκτός από τα φώτα που φώτιζαν τα πορτρέτα των προηγούμενων ηγετών, Kim Il Sung και Kim Jong Il.
xiaolu chu
«Δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου χοντροί άνθρωποι στη Β. Κορέα. Όλοι ήταν αδύνατοι, λέει ο Chu. Παρ' ολ' αυτά, ανέφερε ότι είδε πολλούς ανθρώπους να γυμνάζονται και πολλοί φαίνονταν δυνατοί.
xiaolu chu korea


Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 78% του πληθυσμού, στην Β. Κορέα είναι υποσιτισμένοι σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών το 2015.

Ο Chu χρησιμοποίησε επίτηδες το κινητό του τηλέφωνο, ένα Lenovo Z90-7, προκειμένου να απαθανατίσει αυτές τις περίεργες σκηνές. Η χρήση μίας επαγγελματικής κάμερας θα ήταν πολύ «εμφανής» στη συγκεκριμένη περίπτωση, είπε ο Chu.

«Οι άνθρωποι στο χωριό ήταν σε εγρήγορση», έγραψε ο Chu. «Τόσο που μας ανέφεραν στην αστυνομία οι ντόπιοι». Ο Chu ανέφερε ότι ένας αστυνομικός και ένας στρατιώτης τον σταμάτησαν και έσβησαν μερικές φωτογραφίες από το κινητό του, αλλά έσωσε μερικές που είχε κρύψει.

«Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, κάποιος εργαζόμενος στην κυβέρνηση, αστυνομικοί και στρατιώτες του χωριού, ο ξεναγός, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διαγράψουν φωτογραφίες από το κινητό σου ή τη φωτογραφική σου μηχανή», έγραψε ο Chu. Ειδικά όσοι εργάζονταν στην κυβέρνηση έχουν το δικαίωμα να εξετάσουν συσκευές όπως φωτογραφικές, κινητά, λάπτοπ και σκληρούς δίσκους.

Σε ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αμερική, υπάρχει μία μακρά λίστα από πράξεις που θεωρούνται εγκληματικές στη Β. Κορέα, όπως το να βγάζει κανείς φωτογραφίες χωρίς άδεια και να ψωνίζει σε καταστήματα που δεν προορίζονται για τουρίστες. Σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν, η Β. Κορέα είχε καταδικάσει ένα αμερικανό φοιτητή, τον Otto Warmbier, σε 15 χρόνια καταναγκαστική εργασία επειδή προσπάθησε να κλέψει μία πινακίδα στην Pyongyang.
xiaolu chu korea


Όταν ο Chu έφτασε στην Pyongyang την επόμενη μέρα, οι ξεναγοί δεν τον άφησαν να τραβήξει φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή εκεί, αλλά τον ενθάρρυναν να τραβήξει φωτογραφίες από διαμαρτυρίες ενάντια στους Αμερικανούς, ομαδικές παραστάσεις και τουριστικά σημεία.

«Κάθε τουρίστας έπρεπε να δηλώσει τα σέβη του στα αγάλματα των ηγετών ακολουθώντας τις οδηγίες του ξεναγού», είπε.

Μπορείτε να δείτε όλες τις φωτογραφίες από το ταξίδι εδώ.
xiaolu chu korea
Ένας στρατιωτικός κοιτάζει τις φωτογραφίες ενός επιβάτη στο τρένο.
xiaolu chu korea
xiaolu chu


Ντόπιες γυναίκες.

xiaolu chu
Παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο.


Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην WorldPost.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου