Στο σάιτ της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ανέβηκε μεταφρασμένη η δισέλιδη επιστολή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, όπου προειδοποιεί ότι αν μέχρι τις 15 Απριλίου δεν έχει υπάρξει αναστολή της απόφασης για ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδας από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, τότε θα αναγκαστεί να αποβάλει την ΕΠΟ από μέλος της και αυτό θα έχει συνέπειες τόσο στις Εθνικές μας ομάδες όσο και στους συλλόγους μας που δεν θα μπορούν να μετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις.
. Η επανέναρξη του Κυπέλλου είναι το πρωτεύον, επίσης τονίζεται ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν παίζει για την ίδια κανένα ρόλο, ενώ ζητάει και να υπάρξουν συζητήσεις σχετικά με διατάξεις νόμων του Κράτους.
Συγκεκριμένα, τονίζεται το εξής: "Υπάρχει επίσης η ανάγκη να διεξαχθούν συζητήσεις σε βάθος σχετικά με ......
κάποιες διατάξεις νόμων οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρεμβάσεις, ιδιαιτέρως του Ν. 2725/1999, του Ν. 4326/2015 και του προσφάτως ψηφισθέντα νόμου για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ. Ενώ οι αρμοδιότητες των αρχών δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση, οποιοσδήποτε νόμος και η ερμηνεία τούτου θα πρέπει να εγγυάται την ανεξαρτησία της ΕΠΟ, όπως ορίζεται από το Καταστατικό της FIFA".
Στην συνέχεια αναφέροντας οι συνέπειες ενός Grexit, με την FIFA να αναφέρει ότι η αναστολή ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ θα σήμαινε ότι καμία ομάδα από την Ελλάδα οποιουδήποτε είδους (συμπεριλαμβανομένων συλλόγων) δεν θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε αθλητική επαφή. Περαιτέρω, θα σήμαινε επίσης ότι ούτε η ΕΠΟ ούτε κανένα από τα μέλη της ή τους αξιωματούχους της δεν θα είχε τη δυνατότητα να επωφεληθεί από οποιοδήποτε αναπτυξιακό πρόγραμμα, εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή πρωτοβουλία κατάρτισης της FIFA ή της UEFA. Η FIFA θα ενημέρωνε αναλόγως τις ομοσπονδίες μέλη της μέσω εγκυκλίου.
Η επιστολή καταλήγει ότι "μια αναστολή ιδιότητας μέλους θα καθυστερούσε οποιαδήποτε πιθανή βελτίωση", όπερ σημαίνει ότι οι όποιες συζητήσεις γίνουν για την βελτίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα καθυστερούσαν πολύ, αν η ΕΠΟ είναι εκτός των κόλπων της FIFA, Γι' αυτό και ζητά την επανέναρξη του Κυπέλλου που θα σήμαινε και την απομάκρυνση του κινδύνου του Grexit και από 'κει και πέρα θα μπορούσε να γίνει συζήτηση σε βάθος για τις παθογένειες που υπάρχουν.
Αναλυτικά η επιστολή της FIFA:"κ. Σταύρο Κοντονή
Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Παπανδρέου 37
15180 – Μαρούσι/ Ελλάδα
Ζυρίχη, 5 Απριλίου 2016
Απόφαση Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων FIFA
Αγαπητέ κ. Κοντονή,
Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ειλικρινώς για τη φιλοξενία της συνάντησης στο γραφείο σας στην Αθήνα στις 30 Μαρτίου 2016 με την αντιπροσωπεία της FIFA και της UEFA με επικεφαλής τον κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη, Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και μέλος της Επιτροπής Ομοσπονδιών της FIFA.
Όπως αναφερόταν στην επιστολή μας με ημερομηνία 21 Μαρτίου 2016, η FIFA και η UEFA σας κάλεσαν να αναθεωρήσετε την απόφασή σας να διακόψετε οριστικά τη διοργάνωση του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Ελλάδας 2015/2016, διαφορετικά θα εξέταζαν την υπόθεση για επιβολή κυρώσεων. Δυστυχώς, τέτοια δέσμευση δεν εξασφαλίστηκε είτε κατά τη διάρκεια της συνάντησης είτε έως την 1η Απριλίου 2016, προθεσμία που τέθηκε στην επιστολή μας της 21ης Μαρτίου 2016, και ως εκ τούτου η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της FIFA.
Η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων ενημερώθηκε πλήρως για το περιεχόμενο των συζητήσεων στο γραφείο σας. Έλαβε υπόψη τις ανησυχίες σας σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων καθώς και τις υποθέσεις που διατυπώσατε για τους δεσμούς μεταξύ της βίας και τον τρόπο που η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) χειριζόταν κάποιες πτυχές του ποδοσφαίρου, ιδιαίτερα τη διοίκηση των διαιτητών και την αντιμετώπιση αξιωματούχων που τελούν υπό έρευνα, οι οποίες ήταν βασικές για την άρση της απόφασής σας. Έλαβε γνώση των συχνών αναφορών στους εθνικούς νόμους που σας έδωσαν τη δυνατότητα να προβείτε σε τέτοιες ενέργειες, καθώς και την επιθυμία σας να αναμένετε την έκβαση της δικαστικής προσφυγής της ΕΠΟ ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου (ΣτΕ).
Όπως ήδη αναφέρθηκε στην κοινή επιστολή FIFA και UEFA που εστάλη στις 21 Μαρτίου 2016 και όπως επαναδιατυπώθηκε από την αντιπροσωπία, η απόφασή σας να διακόψετε οριστικά το Κύπελλο Ελλάδας 2015/2016 κρίνεται ως δυσανάλογη και ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΠΟ σε παράβαση του Καταστατικού της FIFA σε ό, τι αφορά παρεμβάσεις (άρθ. 13 και 17 του Καταστατικού της FIFA). Λιγότερο αυστηρά και πιο κατάλληλα μέτρα, όπως διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές ή διεθνής διαιτησία για τους εναπομείναντες αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας θα μπορούσαν να είχαν εφαρμοστεί σε στενή συνεργασία με την ΕΠΟ, κυρίως εφόσον το πρωτάθλημα διεξάγεται κανονικά.
Υπάρχει επίσης η ανάγκη να διεξαχθούν συζητήσεις σε βάθος σχετικά με κάποιες διατάξεις νόμων οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρεμβάσεις, ιδιαιτέρως του Ν. 2725/1999, του Ν. 4326/2015 και του προσφάτως ψηφισθέντα νόμου για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ. Ενώ οι αρμοδιότητες των αρχών δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση, οποιοσδήποτε νόμος και η ερμηνεία τούτου θα πρέπει να εγγυάται την ανεξαρτησία της ΕΠΟ, όπως ορίζεται από το Καταστατικό της FIFA.
Οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση που κατατέθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου (ΣτΕ) από την ΕΠΟ είναι άσχετη καθώς θα μπορούσε εύκολα να αποσυρθεί, και καθώς ασχέτως της ενδεχόμενης απόφασης, τα θέματα που συνδέονται με την εφαρμογή και την ενδεχόμενη παρέμβαση του νόμου θα παραμένουν.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της FIFA αποφάσισε να θέσει ως προθεσμία την 15η Απριλίου 2016 για την ανάκληση της απόφασης για την οριστική διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας 2015/2016, ειδάλλως η ΕΠΟ θα αντιμετωπίσει αυτόματη αναστολή της ιδιότητάς της ως μέλους. Η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων επίσης αποφάσισε ότι σε περίπτωση που ανακληθεί η απόφαση, η FIFA και η UEFA θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση και θα αντιμετωπίσουν τυχόν ανησυχίες που εξέφρασαν οι αρχές και θα εκκινήσουν διάλογο με τους αρμόδιους φορείς σχετικά με τους προαναφερθέντες νόμους.
Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι η αναστολή ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ θα σήμαινε ότι καμία ομάδα από την Ελλάδα οποιουδήποτε είδους (συμπεριλαμβανομένων συλλόγων) δεν θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε αθλητική επαφή (άρθ. 14 παρ. 3 του Καταστατικού της FIFA). Περαιτέρω, θα σήμαινε επίσης ότι ούτε η ΕΠΟ ούτε κανένα από τα μέλη της ή τους αξιωματούχους της δεν θα είχε τη δυνατότητα να επωφεληθεί από οποιοδήποτε αναπτυξιακό πρόγραμμα, εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή πρωτοβουλία κατάρτισης της FIFA ή της UEFA. Η FIFA θα ενημέρωνε αναλόγως τις ομοσπονδίες μέλη της μέσω εγκυκλίου.
Ελπίζουμε ειλικρινά ότι δεν θα είναι απαραίτητη η λήψη τέτοιων μέτρων τα οποία θα ήταν επιβλαβή για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Η FIFA και η UEFA είναι, όπως πάντα, έτοιμες να βοηθήσουν το Ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά μια αναστολή ιδιότητας μέλους θα καθυστερούσε οποιαδήποτε πιθανή βελτίωση.
Με εκτίμηση,
FIFA
Markus Kattner
Εκτελών χρέη Γενικού Γραμματέα
Αντίγραφα προς: Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
UEFA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου