Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 26, 2016

Σύγχρονοι κυνηγοί θησαυρού που χτύπησαν φλέβα χρυσού

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι κυνηγοί θησαυρού ήταν ανέκαθεν περιπετειώδεις άνθρωποι που δεν λογάριαζαν κινδύνους στη ρομαντική οδύσσειά τους να αποκαλύψουν μυθικά σεντούκια με χρυσάφια και πολύτιμους λίθους.



Εκεί όμως που κάποτε οι ταξιδευτές περιπλανιόνταν στις ερημιές με σαρακοφαγωμένους πειρατικούς χάρτες ακολουθώντας θρυλικά ίχνη, στις μέρες μας ένας ανιχνευτής μετάλλων κάνει όλη τη δουλειά.

Οι προσωπικές σταυροφορίες για την ανεύρεση αρχαίων κειμηλίων και άλλων τεχνουργημάτων και η υπόσχεση του εύκολου πλουτισμού έχουν μαγνητίσει πραγματικά χιλιάδες ανθρώπους, αν και λίγοι κατάφεραν τελικά να βγάλουν καραβιές χρημάτων από την εκστρατεία τους…

►Ο Πολ Κόλμαν και ο μεσαιωνικός θησαυρός των Βίκινγκ



Ως δραστήριο μέλος ενός αγγλικού συλλόγου κυνηγών θησαυρού, ο Κόλμαν έψαχνε εδώ και δεκαετίες αρχαιολογικά κειμήλια και κατάφερε κάποια στιγμή να κάνει τη μεγαλύτερη ανακάλυψη της οργάνωσης! Ήταν στις 21 Δεκεμβρίου 2014, σε άλλο ένα οργανωμένο κυνήγι θησαυρού του κλαμπ, που ο ανιχνευτής μετάλλου του έπιασε κάτι μεγάλο να καραδοκεί κάτω από το χώμα.

Δεν έσκαψε βέβαια πολύ, συγκεκριμένα 60 πόντους, όταν αποκάλυψε μια σειρά από καλοδιατηρημένα νομίσματα θαμμένα μέσα στη γη, σε ένα μεταλλικό σεντούκι. Ο Κόλμαν ήξερε ότι βρήκε κάτι σπουδαίο, κάτι που επιβεβαίωσαν οι ερασιτέχνες αρχαιολόγοι του κλαμπ.

Τα κέρματα μεταφέρθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο τα μέτρησε στα 5.000 νομίσματα. Όσο για τη χρονολογία κοπής τους, ήταν περί το 1000 μ.Χ., πιθανότατα το 1035, καθώς πάνω τους απεικονιζόταν ο Κνούτος ο Μέγας, ο περιβόητος βίκινγκ βασιλιάς Αγγλίας και Δανίας που οι ιστορικοί αποκαλούν «αυτοκράτορα του Βορρά». Το Βρετανικό αποτίμησε τον θησαυρό στα 1,3 εκατ. λίρες, ο οποίος έχει δεσμευτεί προς το παρόν για να υποβληθεί σε περαιτέρω έρευνες και καταλογογράφηση.

Όταν ολοκληρωθούν οι μουσειακές διαδικασίες, ο Κόλμαν θα γίνει εκατομμυριούχος, καθώς τόσο το Βρετανικό όσο και άλλα μουσεία του έχουν κάνει ήδη παχυλές προσφορές για να βάλουν στο χέρι κάποια από τα νομίσματα του Κνούτου…

►Ο Τέρι Χέρμπερτ και ο αναπάντεχος συνέταιρός του



Γεννημένος το 1954, ο Βρετανός Τέρι Χέρμπερτ εξασκούσε το σπορ του κυνηγιού θησαυρών εδώ και 14 χρόνια, όταν ο ανιχνευτής μετάλλων του, με κόστος λίγες λίρες, χτύπησε φλέβα χρυσού. Ο Χέρμπερτ έκανε πάντα την ίδια τελετουργία πριν ξεκινήσει την αναζήτησή του, επικαλούμενος τα αρχαία πνεύματα να τον κατευθύνουν στις έρευνές του.

Οι ικεσίες του ακούστηκαν προφανώς όταν ο ανιχνευτής του τρελάθηκε. Ψάχνοντας θησαυρό στο ιδιωτικό κτήμα του αγρότη Φρεντ Τζόνσον, βρήκε κάποια τεχνουργήματα, περνώντας τις επόμενες πέντε μέρες ξεθάβοντας ολοένα και περισσότερα κειμήλια. Δεν ήξερε βέβαια τι έβγαζε, γι’ αυτό και ζήτησε τη βοήθεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Μπέρμιγχαμ, η οποία άρχισε ανασκαφή στο χωράφι.

Το αποτέλεσμα ήταν μια πληθώρα 1.662 αντικειμένων του αγγλοσαξονικού πολιτισμού, το μεγαλύτερο απόθεμα ντόπιων κειμηλίων που ανασύρθηκε ποτέ από τα έγκατα της γης. Ο θησαυρός αποτιμήθηκε στα 3,28 εκατ. λίρες, τα οποία τσέπωσαν από κοινού ο κυνηγός και ο αγρότης, καθώς τα κειμήλια αγοράστηκαν αμέσως από το αρχαιολογικό μουσείο του Μπέρμιγχαμ.

Οι καραβιές χρημάτων έφεραν βέβαια περιπέτειες στο δίδυμο, καθώς τώρα αντάλλαζαν εκατέρωθεν κατηγορίες για απληστία και «ρίξιμο» στη μοιρασιά. Στο τέλος ο Φρεντ έβγαλε ασφαλιστικά μέτρα που απαγόρευαν στον κυνηγό να πλησιάσει στο κτήμα του! Παρά το γεγονός ότι έγιναν αμφότεροι πλούσιοι…

►Ο κυνηγός θησαυρού Τόμι Τόμσον που έγινε φυγάς



Την ώρα που κάποτε οι κυνηγοί θησαυρών ήταν άνθρωποι με τιμή και θάρρος, ο Τόμσον δεν έχει καμία προφανώς σχέση με αυτούς. Ο τύπος έγινε πρωτοσέλιδο όταν ανακάλυψε το ναυάγιο του «Κεντρική Αμερική», ενός ατμόπλοιου του 1852 που είχε επιστρατευτεί στη γραμμή Σαν Φρανσίσκο-Νέα Υόρκη ξαποστέλνοντας τόνους χρυσού κατά τη διάρκεια του Κίτρινου Πυρετού της Καλιφόρνια.

Τυφώνας έπληξε το θρυλικό ατμόπλοιο το 1857, το οποίο αποτραβήχτηκε στον βυθό με τον ζηλευτό του θησαυρό, κάτι που το μετέτρεψε φυσικά στο άγιο δισκοπότηρο κάθε αμερικανού αναζητητή. Ενθουσιασμένοι από την εύρεση του θρυλικού ναυαγίου, όχι λιγότεροι από 161 επενδυτές έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να φέρουν στο φως το καράβι, καθώς ο προϋπολογισμός του έργου αποκρυσταλλώθηκε στα 12,7 εκατ. δολάρια.

Και προφανώς έκαναν καλά, καθώς ο θησαυρός του Τόμσον αποτιμήθηκε στα 50 εκατ. δολάρια! Αντί βέβαια να πάρουν πίσω την επένδυσή τους, οι χρηματοδότες τον είδαν να πουλά τα χρυσάφια και να εξαφανίζεται κατόπιν από προσώπου γης!

Αμέτρητες δικαστικές διαμάχες μετά αλλά και τεράστια ανθρωποκυνηγητά για τη σύλληψή του, ο Τόμσον εντοπίστηκε να ζει σε έπαυλη της Φλόριντα με ψευδώνυμο, παραφουσκωμένο τραπεζικό λογαριασμό και ένα βιβλιαράκι για το πώς να ξεφύγεις από τη δαγκάνα του νόμου…

►Ο Μελ Φίσερ και ο ευτυχής μποναμάς



Αφού μαγεύτηκε ως παιδί από το μυθιστόρημα του σκοτσέζου Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον «Το Νησί των Θησαυρών», ο Μελ αποφάσισε να ψάξει για τον δικό του θησαυρό, αφιερώνοντας τη ζωή του στο κυνήγι του εύκολου πλουτισμού και της περιπέτειας. Οι αποστολές του στα βάθη της θάλασσας του έφεραν μάλιστα τηλεοπτικές δόξες εκεί στα πρώτα χρόνια της αμερικανικής τηλεόρασης, αν και οι υποβρύχιες ανακαλύψεις του δεν σημείωναν αντίστοιχη επιτυχία.

Στη δεκαετία του 1960, ο τηλεοπτικός κυνηγός θησαυρού γνώρισε κάποιον Κιπ Βάγκνερ, ο οποίος έψαχνε να βρει τον θησαυρό της ισπανικής αρμάδας του 1715 και είχε στα χέρια του μια σειρά από νομίσματα της εποχής που είχαν ξεβραστεί στις ακτές της Φλόριντα. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι ο Κιπ δεν είχε ούτε τα μέσα ούτε την περιπετειώδη διάθεση για μια τέτοια εκστρατεία, γι’ αυτό και πρότεινε στον Φίσερ να τον ψάξει αυτός και να μοιραστούν κατόπιν τον θησαυρό 50-50. Ο Φίσερ βρήκε πράγματι περισσότερα από χίλια νομίσματα στον βυθό της θάλασσας, αν και δεν σταμάτησε εκεί.

Το 1969, ο κυνηγός θησαυρού έβαλε στο στόχαστρο μια ισπανική γαλέρα, τη ναυαρχίδα του ισπανικού στόλου, η οποία είχε ναυαγήσει κάπου στα ανοιχτά της Φλόριντα κουβαλώντας 40 τόνους χρυσού και ασημιού στα αμπάρια της. Για τα επόμενα 16 χρόνια ο Φίσερ δεν σταμάτησε στιγμή να αναζητά το θρυλικό ναυάγιο, καθώς συχνά-πυκνά έβρισκε κάνα κανόνι ή μια καμιά ράβδο χρυσού.

Κι έτσι στις 20 Ιουλίου 1985 εντόπισε επιτέλους το κυρίως σώμα του καραβιού αλλά και τον θησαυρό: 1.041 ράβδους χρυσού αλλά και 3.000 χρυσά νομίσματα, συνολικής αξίας 400 εκατ. δολαρίων! Η ευτυχής κατάληξη ήταν πραγματική ευλογία για τον Φίσερ, ο οποίος στην προσωπική αυτή οδύσσεια είχε χάσει λεφτά και μέλη του πληρώματός του. Ταυτοχρόνως, είχε επιδοθεί σε μια μακροχρόνια διαμάχη με το κράτος των ΗΠΑ στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς η κυβέρνηση ήθελε τον θησαυρό δικό της…

►O καθηγητής Λι Σπενς που βρήκε τα πάντα



Άλλος ένας κυνηγός που ονειρευόταν θησαυρούς ήδη από παιδί, ο δρ Σπενς βρήκε το πρώτο του αρχαιολογικό εύρημα σε ηλικία 12 ετών! Μετά έγινε ένας από τους πρώτους ανθρώπους που πήρε διδακτορικό σε αυτό που ονομάστηκε τελικά «ενάλια αρχαιολογία» και θεωρήθηκε ένας από τους πατέρες του νεοσύστατου κλάδου. Στα χρόνια που θα έρχονταν, ο διαπρεπής καθηγητής θα έβρισκε πολλούς θησαυρούς, αν και δεν περιλάμβαναν απλώς χρυσάφια και ζαφείρια, αλλά και κειμήλια μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής σπουδαιότητας.

Μια από τις καλύτερες ανακαλύψεις του, σύμφωνα τουλάχιστον με τον ίδιο, ήταν ένα υποβρύχιο της Συνομοσπονδίας κατά τον αμερικανικό εμφύλιο, που ήταν το πρώτο υποβρύχιο του κόσμου που βύθισε πλοίο κατά τη διάρκεια ναυμαχίας. Η αρχαιολογική κοινότητα υποδέχτηκε την ανακάλυψη ως το σπουδαιότερο εύρημα της υποβρύχιας αρχαιολογίας του 20ού αιώνα. Το υποβρύχιο εκτιμήθηκε στα 12 εκατ. δολάρια, αν και ο καθηγητής δώρισε τα δικαιώματα της ανακάλυψης με τον όρο να ανασυρθεί το πλοίο και να εκτεθεί σε κάποιο μουσείο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου