Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 02, 2016

Μόσχα: Το θρυλικό ρεστοράν των κατασκόπων άνοιξε ξανά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια τα παράθυρα στην οδό No. 6/2 Tverskaya Ulitsa ήταν καλυμμένα από ειδικές πλαστικές ταινίες δείγμα ότι ο χώρος μέσα στο κτίριο βρισκόταν υπό ανακατασκευή.


Είναι δύσκολο για κάποιον να πιστέψει ότι πίσω από αυτά τα ερμητικά κλειστά παράθυρα ήταν ένας γαστρονομικός παράδεισος όπου η ελίτ της Μόσχας από στάρ της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, κοσμοναύτες μέχρι και μέλη του Πολίτμπιρο, αλλά και κατασκόπους συναττόντουσαν απολαμβάνοντας τις πλέον εκλεπτυσμένες γεύσεις.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄40 ο επικεφαλής της NKVD –της υπηρεσίας από όπου προήλθε η KGB- Lavrenty Beria αλλά και ο γιός του Στάλιν Vasily σταματούσαν συχνά για απολαύσουν τις καλύτερες ποικιλίες από τα γεωργιανά κρασιά. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 ο τραγουδιστής και συνθέτης Vladimir Vysotsky και ο σκηνοθέτης του "Solaris" Andrei Tarkovsky συνήθισαν να ανταλλάσσουν απόψεις όταν συναντιόντουσαν.

Ο Αμερικανός συγγραφέας John Steinbeck που έγινε γνωστός με το βιβλίο «τα Σταφύλια της Οργής» έγραψε για αυτό, ενώ ακόμη και ο Βρετανός ηθοποιός Richard Burton είχε σταματήσει στο συγκεκριμένο κτίριο. Μετά το κλείσιμο για ανακαίνιση ο ιστορικός αυτός θησαυρός, το θρυλικό ρεστοράν της Μόσχας είναι έτοιμο να δεχθεί τους νέους πελάτες του στους ίδιους τοίχους με το ίδιο όνομα: Aragvi. Όντας το μόνο γεωργιανό εστιατόριο στη Μόσχα επί σοβιετικής εποχής, άνοιξε για πρώτη φορά το 1938, το Aragvi έχει ξεχωριστή σημασία. «Σε αυτή τη βεράντα περπατούσε ο επικεφαλής των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών Beria», αναφέρει ο διευθυντής δημόσιων σχέσεων Artur Gevorkyan δείχνοντας ταυτόχρονα προς το ευρύχωρο χολ το οποίο είναι διακοσμημένο με ζωγραφικούς πίνακες σοβιετικής τεχνοτροπίας. Όσο για τα πιάτα ο ίδιος λέει: «Δεν έγιναν προσπάθειες για να αντιγράψουμε τα πιάτα του τότε σήμερα στο μενού. Οι άνθρωποι αλλάζουν το ίδιο και οι γεύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου