Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 30, 2016

Μοναδικό χρυσό βιβλίο του 600 π.Χ. ευρέθη στον Στρυμόνα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Μεγάλο πνευματικό κέντρο της αρχαιότητος η κοιλάδα, με κέντρο την Αμφίπολη!

Γράφει o Γιώργος Λεκάκης 

Το ΚΑΣ αποφάσισε «τον ανασχεδιασμό της προσωρινής στερεωτικής διατάξεως υποστυλώσεως του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη Σερρών, που θα ενισχύσει τη στερεότητά του, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα το εσωτερικό του», ομολογώντας εμμέσως ότι η προηγούμενη έγκρισή του ήταν επισφαλής, ας ξαναθυμηθούμε την «μεγάλη ξεχασμένη»…

Κανείς επίσημος έως σήμερα δεν έχει πει την αλήθεια για το πόσο σπουδαίο οικονομικό και πνευματικό κέντρο ήταν η κοιλάδα του Στρυμόνος, με κέντρο την Αμφίπολη.
Κατά καιρούς έχω πει και έχω γράψει πως το Μνημείο του Καστά δεν είναι «ταφικό» αλλά σύνθετο (και) Βιβλιοθήκη(*). Άλλωστε τα χρυσά πλακίδια με κείμενα των γνωστικών που βρέθηκαν εκεί, το επιβεβαιώνουν…

Αλλά αρχαιολόγοι, ανασκαφείς, καθηγητάδες και ιστορικοί και έχουν «μαύρα μεσάνυχτα» από την Ιστορία της Θράκης…

Θα υπενθυμίσω, πως το μοναδικό βιβλίο - ίσως και το παλαιότερο γνωστό βιβλίο, αφού έχει χρονολογηθεί περίπου στο 600-500 π.Χ.! – που εκτίθεται από το 2003 στο βουλγαρικό Εθνικό Μουσείο Ιστορίας στην Σοφία, ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια κατασκευής δρόμου και καναλιού, κοντά στον ποταμό Στρυμόνα.

Το μικρό χειρόγραφο, ηλικίας μεγαλύτερης των 2,5 χιλιετιών, ανακαλύφθηκε το… 1943, σε τάφο, κατά μήκος του ποταμού Στρυμόνα, στην ΝΔ. Βουλγαρία, τμήμα της αρχαίας Θράκης.

Αλλά ο «ευρετής» του, το εδώρισε στο μουσείο, μόλις το 2003, υπό τον όρο της ανωνυμίας του.
Λέγεται ότι ήταν άνδρας ηλικίας 87 ετών, και ζούσε στα Σκόπια…

Το κείμενο είναι ίσως στην «χαμένη» και αινιγματική ετρουσκική γλώσσα.
Αποτελείται από 6 σελίδες (5 Χ 4,5 εκατ.) από φύλλο χρυσού 23,82 καρατίων!
Η βιβλιοδεσία του στερεώνεται με χρυσά δακτυλίδια!
Οι σελίδες είναι και εικονογραφημένες.
Καλύπτουν το κείμενο με εικόνες πολεμιστών, ενός ιππέα, μιας σειρήνας και μιας λύρας – καθαρότατα θρακικά σύμβολα-θέματα. Αυτά τα 6 φύλλα πιστεύεται ότι είναι τμήμα έργου, που περιλαμβάνει πολλές περισσότερες σελίδες, είπε η Elka Penkova, η οποία ηγείται της αρχαιολογικής υπηρεσίας του μουσείου.
Υπάρχουν περίπου 30 παρόμοιες σελίδες γνωστές στον κόσμο, είπε η κ. Penkova, «αλλά δεν είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους σε ένα βιβλίο».
Η αυθεντικότητα του βιβλίου έχει επιβεβαιωθεί από δύο εμπειρογνώμονες στην Σόφια και το Λονδίνο, αναφέρει η διευθύντρια του Μουσείου, Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ.

Οι Ετρούσκοι - ένας από τους πιο μυστηριώδεις αρχαίους λαούς της Ευρώπης, τρωικής καταγωγής, άρα ελληνικό φύλο - πιστεύεται ότι έχουν μεταναστεύσει από την αρχαία Λυδία, η οποία ήταν στην σύγχρονη Δυτική Τουρκία, και εγκαταστάθηκαν στην βόρεια και κεντρική Ιταλία, περίπου το 1.000 π.Χ. Αφανίσθηκαν από τους Ρωμαίους κατακτητές του 4ου αι. π.Χ., αφήνοντας λίγα γραπτά αρχεία, αλλά πολλά μνημεία και έργα τέχνης, για να τους θυμάται ο κόσμος.






ΠΗΓΕΣ: AFP, http://news.bbc.co.uk/
Έως την ανακάλυψή του, αρχαιότερο βιβλίο στον κόσμο εθεωρείτο ο «Πάπυρος του Δερβενίου» Θεσσαλονίκης, που χρονολογείται μεταξύ 340-320 π.Χ. που αναπαράγει αρχαιότερο ελληνικό κείμενο, μάλλον θρησκευτικό ύμνο στον Ορφέα.
Όπως και να έχει, τα αρχαιότερα βιβλία στον κόσμο, ευρέθησαν στην Θρακο-Μακεδονία μας… (*) Λόγω χώρου, υπενθυμίζω τα γραπτά κείμενά μου για την Αμφίπολη, μόνο σε δυο εφημερίδες: Στην εφημ. «Χρόνος» Κομοτηνής: «Άγγλοι “ψαράδες της στεριάς” στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με αρχαία αγκίστρια “ψάρεψαν” και αρχαία αντικείμενα από την Αμφίπολι Σερρών... “αποκτήματα” του Βρετανικού Μουσείου!» (27 και 28.8.2014). «H θρακική εννεαοδίτισσα, που έγινε η αθηναϊκή και η μακεδονική Αμφίπολις» (03.9.2014:). «Στην Γερμανία δημοπρατούνται - ανάμεσα σε άλλα - και ξαφρισμένα νομίσματα από την Αμφίπολι! Συνένοχο το «κοιμισμένο» ελληνικό υπ. Πολιτισμού!» (25.9.2014). «Αμφίπολις-Καστάς: Η Ολυμπιάς και ο ολυμπιονίκης» (15.10.2014). «Αμφίπολις: Ο βιασμός μιας ανασκαφής. Υπήρχε και σκελετός κύκνου στον τάφο; Υπήρχαν και χρυσά νομίσματα;» (3.12.2014). «Αναζητώντας την αρχαία πόλη Ελλάς στην Φθιώτιδα. Τι σχέση έχει ο Αχιλλέας με τον Σπερχειό; ...Με τον Στρυμόνα, την Αμφίπολη, τον Μ. Αλέξανδρο;» (10.6.2015). «ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Ενέργειες για την προστασία του Μνημείου Καστά Αμφιπόλεως. Αλλά… ξύδι… Ξυδάκη για την Αμφίπολη… Και «περιοδεία» Μενδώνη στις ΗΠΑ, ενώ 24 ερωτήματα ζητούν απάντηση» (15.7.2015). Και στην εφημ. «Κόντρα-News»: «Εν αναμονή μιας μούμιας» (24.10.14). «Τούτος ο “τάφος”... δεν είναι τάφος» (31.10.14). «Ενώ όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην ανασκαφή της Αμφίπολης... καταστρέφεται δίπλα της η Στρύμη... Ένας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος και μια μακεδονο-θρακική πόλις του Στρυμώνος, με ένα απίστευτο σύστημα υδρεύσεως» (2.11.14). «Βρέθηκε ο πρώτος τάφος με οστά στην Αμφίπολη! Θ’ ακολουθήσουν κι άλλοι! Μυστήριο αποτελεί το γεγονός ότι οι αρχαιολόγοι δεν έχουν βρει ακόμη επιγραφές!» (16.11.14). «Αμφίπολις: Περιστέρη εναντίον Πανεπιστημίου Πατρών» (20.11.14). «Τι αποκαλύπτει η τοιχογραφία του μνημείου. Τι γίνεται με τη γεωφυσική μελέτη που δείχνει ότι υπάρχει χρυσός στον λόφο Καστά;» (14.12.14). «Το μνημείο σχετίζεται με τον Μ. Αλέξανδρο, λένε τα αρχαιο-αστρονομικά στοιχεία! Με βάση τον Διόδωρο μέσα στον τύμβο και σε απόσταση 23 μ. υπάρχει θησαυρός αξίας 4,5 δισεκ. ευρώ!» (21.12.14). «Νομίσματα της Αμφίπολης, πωλήθηκαν… 450-700.000 ευρώ το ένα!!! Ιστορικά, σπάνια και όμορφα αρχαία ελληνικά νομίσματα δημοπρατήθηκαν και πάλι στο εξωτερικό, και το υπ. Πολιτισμού κοιμόταν» (30.5.2015). «Ποιος λέει ψέματα για τις αρχαίες τερακότες με θέμα τον Άττυ από την Αμφίπολη: Ο Οίκος Sotheby’s ή ο υπουργός Πολιτισμού;» (11.6.2015). «Λαθραίος θησαυρός αρχαίων μακεδονικών νομισμάτων εντοπίσθηκε στην Βουλγαρία με προορισμό τις ΗΠΑ… Προέρχονταν από την Αμφίπολη;» (25.6.2015). «Σπανιότατο νόμισμα από την… Αμφίπολη, που δεν ξαναβγήκε ποτέ άλλοτε σε δημοπρασία… βγαίνει τώρα!!! Ίσως ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ!!! Θα κάνει ασφαλιστικά μέτρα ο υπ. Πολιτισμού;» (21.11.2015). Αφήνω δε κατά μέρος της τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, τις σχετικές με το θέμα.



xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου