Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στο άσπρισμα των μαλλιών: Γενετικοί, διατροφικοί (όπως έλλειψη βιταμίνης Β12, χαλκού και θείου), το κάπνισμα (σύμφωνα με έρευνες, οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν άσπρες τρίχες σε νεαρή ηλικία) και κάποιες ασθένειες (διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, αναιμία κ.ά.). Μέσα σε όλα, για το άσπρισμα έχει ενοχοποιηθεί επανειλημμένα και το στρες, όπως και ένα δυνατό σοκ ή μια μεγάλη στενοχώρια.
Η ασπρομαλλούσα βασίλισσα της Γαλλίας
Λέγεται ότι τα μαλλιά της Μαρίας Αντουανέτα – βασίλισσας της Γαλλίας, που αποκεφαλίστηκε στη Γαλλική Επανάσταση – άσπρισαν γι΄ αυτόν τον λόγο μέσα σε μία νύχτα.
Στα ναζιστικά στρατόπεδα
Οι περισσότεροι επιστήμονες το αποκλείουν, ωστόσο έχει καταγραφεί στη νεότερη ιστορία ένα τέτοιο γεγονός: Συνέβη κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής σε άτομα φυλακισμένα, στα οποία είχε ανακοινωθεί ότι την επόμενη ημέρα θα εκτελεστούν. Μέσα σε μία νύχτα τα μαλλιά τους άσπρισαν.
Επομένως, όπως συμπεραίνουν κάποιοι ειδικοί, η μεγάλη στενοχώρια και η αγωνία μπορεί να οδηγήσουν σε ξαφνικό άσπρισμα των μαλλιών (μερικό ή ολικό). Και αυτό γιατί το υπερβολικό στρες κινητοποιεί ορμόνες και δυνάμεις που μπορούν να αφαιρέσουν το χρώμα από τα μαλλιά, καθώς οδηγούν σε μείωση της αιμάτωσης των τριχών και κατ΄ επέκταση σε αλλαγή του χρώματός τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου