M PDT
Από τις αγαπημένες συνταγές του Άκη, το κοτόπουλο βυθίζεται στη μπύρα και το μέλι και γίνεται…. Λουκούμι! Μην παραλείψεις να το δοκιμάσεις γιατί θα χάσεις!
Υλικά
250 γραμμ. ρύζι μπασμάτι
1 κιλό κοτόπουλο μπούτι με κόκαλο
7 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
4 κρεμμύδια ξερά, κομμένα στα 4 και χωρισμένα στα φύλλα τους
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
1 φύλλο δάφνης
50-70 γραμμ. ξύδι μπαλσάμικο (ανάλογα το ξύδι και τη γεύση σας)
50-100 γραμμ. μέλι (ανάλογα το μέλι και τη γεύση σας)
500 ml μαύρη μπύρα
Λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Λαδώνουμε ελαφρά το κοτόπουλο με ελαιόλαδο σε ένα μπολ και το αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Το πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Ανακατεύουμε με τα χέρια, ώστε να πάει παντού το λάδι και το αλατοπίπερο.
Χωρίς να προσθέσουμε άλλο λάδι, βάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, που την έχουμε κάψει σε δυνατή φωτιά, και το σοτάρουμε πάρα πολύ καλά. Θα πάρει αρκετή ώρα και δεν πρέπει να παρανακατεύουμε το φαγητό στην κατσαρόλα γιατί θα βράσει και δεν θα πάρει χρώμα το κρέας μας. Αν η κατσαρόλα είναι μικρή, τότε το σοτάρουμε το κρέας σε δόσεις.
Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο και έχει ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές τότε ρίχνουμε μέσα τη δάφνη, σβήνουμε με το ξύδι και με μία ξύλινη κουτάλα ξύνουμε τα κομματάκια που τυχόν έχουν κολλήσει στην κατσαρόλα, ώστε να δώσουμε πιο ωραία γεύση στη σάλτσα μας.
Προσθέτουμε το μέλι, τη μπύρα και τα κρεμμύδια και 1 ζωμό και ανακατεύουμε και κλείνουμε με μια πλαστική μεμβράνη ή με το καπάκι της κατσαρόλας, αφήνοντας ελάχιστο άνοιγμα για να φεύγουν οι πολλοί ατμοί.
Στην περίπτωση της μεμβράνης κάνουμε 4 μικρές τρυπούλες με ένα μαχαίρι. Βράζουμε για μια ώρα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι το κοτόπουλο να βράσει καλά. Στα τελευταία 10 λεπτά σε μια κατσαρολίτσα βράζουμε το ρύζι σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Σουρώνουμε και σερβίρουμε με το κοτόπουλο.
Υλικά
250 γραμμ. ρύζι μπασμάτι
1 κιλό κοτόπουλο μπούτι με κόκαλο
7 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
4 κρεμμύδια ξερά, κομμένα στα 4 και χωρισμένα στα φύλλα τους
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
1 φύλλο δάφνης
50-70 γραμμ. ξύδι μπαλσάμικο (ανάλογα το ξύδι και τη γεύση σας)
50-100 γραμμ. μέλι (ανάλογα το μέλι και τη γεύση σας)
500 ml μαύρη μπύρα
Λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Λαδώνουμε ελαφρά το κοτόπουλο με ελαιόλαδο σε ένα μπολ και το αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Το πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Ανακατεύουμε με τα χέρια, ώστε να πάει παντού το λάδι και το αλατοπίπερο.
Χωρίς να προσθέσουμε άλλο λάδι, βάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, που την έχουμε κάψει σε δυνατή φωτιά, και το σοτάρουμε πάρα πολύ καλά. Θα πάρει αρκετή ώρα και δεν πρέπει να παρανακατεύουμε το φαγητό στην κατσαρόλα γιατί θα βράσει και δεν θα πάρει χρώμα το κρέας μας. Αν η κατσαρόλα είναι μικρή, τότε το σοτάρουμε το κρέας σε δόσεις.
Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο και έχει ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές τότε ρίχνουμε μέσα τη δάφνη, σβήνουμε με το ξύδι και με μία ξύλινη κουτάλα ξύνουμε τα κομματάκια που τυχόν έχουν κολλήσει στην κατσαρόλα, ώστε να δώσουμε πιο ωραία γεύση στη σάλτσα μας.
Προσθέτουμε το μέλι, τη μπύρα και τα κρεμμύδια και 1 ζωμό και ανακατεύουμε και κλείνουμε με μια πλαστική μεμβράνη ή με το καπάκι της κατσαρόλας, αφήνοντας ελάχιστο άνοιγμα για να φεύγουν οι πολλοί ατμοί.
Στην περίπτωση της μεμβράνης κάνουμε 4 μικρές τρυπούλες με ένα μαχαίρι. Βράζουμε για μια ώρα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι το κοτόπουλο να βράσει καλά. Στα τελευταία 10 λεπτά σε μια κατσαρολίτσα βράζουμε το ρύζι σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Σουρώνουμε και σερβίρουμε με το κοτόπουλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου