Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 20, 2016

«Ένας δεν είμαι μα χιλιάδες...»



Η αλήθεια γράφεται με κόκκινο

42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Το cd με τίτλο «Ένας δεν είμαι μα χιλιάδες...» στις εκδηλώσεις της Αθήνας
Η ηχογράφηση του μουσικο-θεατρικού αφιερώματος στο εργατικό - επαναστατικό τραγούδι του Μεσοπολέμου (1918-1935) με τίτλο «Ένας δεν είμαι μα χιλιάδες...» που πρωτοπαρουσιάστηκαν στο... πλαίσιο της ημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του 20ού αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ» θα κυκλοφορεί σε CD τις ημέρες του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα.

Το μεγαλύτερο μέρος των τραγουδιών που περιλαμβάνονται σε αυτό το CD, αν και στον καιρό τους ήταν πολύ αγαπητά ειδικά στους νέους της ΟΚΝΕ, στις μέρες μας είναι άγνωστα. Ήρθαν για πρώτη φορά στην επιφάνεια, μετά από περίπου 95 χρόνια, στις 21 Νοέμβρη 2015, στo πλαίσιο της Ημερίδας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με θέμα «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ».

Τα περισσότερα τραγούδια προέρχονται από συλλογές των κομματικών εκδοτικών οργανισμών του Μεσοπολέμου, που φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο του Κόμματος: Του Εκδοτικού Τμήματος του ΣΕΚΕ («Κόκκινα Τραγούδια», 1921), του «Σοσιαλιστικού Βιβλιοπωλείου» («Επαναστατικά Τραγούδια», 1928) και του «Ριζοσπάστη» («Κόκκινο Ημερολόγιο», 1935). Οι εκδόσεις αυτές μαρτυρούν ότι το ΚΚΕ από τα πρώτα κιόλας χρόνια μετά την ίδρυσή του, στο φως της νικηφόρας Οχτωβριανής Επανάστασης, αγκαλιάζει και ενθαρρύνει την Τέχνη που συμβάλλει στην εργατική – επαναστατική πάλη ως απαραίτητο κι αναπόσπαστο όπλο στη δράση του.

Τα ονόματα των συνθετών και των ποιητών μερικών τραγουδιών δυστυχώς δεν μπόρεσαν να βρεθούν. Στο τραγούδι «Κόκκινοι αθλητές» γνωρίζουμε ότι οι στίχοι είναι του Γιάννη Ρίτσου, που υπογράφει με το ψευδώνυμό του εκείνα τα χρόνια Γ. Σοστίρ και η μουσική του συνθέτη Αχιλλέα Χαλκιόπουλου, μέλους του ΚΚΕ από την εποχή του ΣΕΚΕ. Αυτοί οι δυο μαζί με τον Μενέλαο Λουντέμη είχαν δημιουργήσει εκείνα τα χρόνια Πολιτιστική Ομάδα σε μια εργατική λέσχη του Πειραιά. Ανάμεσα στ’ άλλα παρουσιάζονται και άγνωστοι στίχοι της «Διεθνούς», καθώς και του τραγουδιού «Άνεμοι, θύελλες» («Βαρσαβιάνκα»). Το τραγούδι «Ο Οδηγητής» -σε στίχους Κώστα Βάρναλη- είναι το μόνο που μουσικά δεν ανήκει στην περίοδο του μεσοπολέμου, αφού μελοποιήθηκε το 1981 από τον Χρήστο Λεοντή.

Τα θέματα των τραγουδιών αντλούνται από τα συνταρακτικά γεγονότα της νέας ιστορικής περιόδου μετά την είσοδο του καπιταλισμού στο ιμπεριαλιστικό στάδιο, όπως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η Οχτωβριανή Επανάσταση, το «ξύπνημα» των προλετάριων και οι αγώνες τους, η ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, η δολοφονία των Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζας Λούξεμπουργκ κ.ά. και εκφράζουν την πάλη της ανερχόμενης εργατικής τάξης για να διαχωριστεί από την αστική διεκδικώντας την εξουσία της.

Οι συντελεστές

Κιθάρες, ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας, διεύθυνση παραγωγής και ψηφιακός προγραμματισμός: Μανόλης Ανδρουλιδάκης

Φαγκότο - φυσαρμόνικα: Δημήτρης Κουφαλάκος

Φλάουτο: Στέφανος Χατζηαναγνώστου

Κλαρινέτο: Βασίλης Παρασκευόπουλος

Τρομπέτα: Γιώργος Καλτσούνης

Κρουστά: Μαρίνος Τρανουδάκης

Μαντολίνο: Στάθης Σαββίδης

Στο τραγούδι «Ο Οδηγητής» συμμετέχει ο συνθέτης του Χρήστος Λεοντής και στο «Το τραγούδι στη δουλειά» η Ρίτα Αντωνοπούλου.

Χορωδιακές επεξεργασίες: Μανόλης Ανδρουλιδάκης - Νεκτάριος Σαμαρτζής

Διδασκαλία χορωδίας: Γιώργος και Νεκτάριος Σαμαρτζής

Χορωδία

Soprani: Μιρέιγ Ιβάνοβα, Ροδάνθη Κασκαφέτου, Φωτεινή Χατζιδάκη

Alti: Φωτεινή Αθανασάκη, Ζωή Απειρανθίτου, Αμέρισσα Φτούλη

Tenori: Κώστας Θεοχάρης, Γιώργος Σαμαρτζής, Νεκτάριος Σαμαρτζής

Bassi: Χρήστος Δαλιάνης, Αλέξανδρος Λούτας, Παύλος Μαρόπουλος, Ανδρέας Μεταξάς, Νίκος Συρόπουλος

Ηχολήπτες: Νίκος Ασημάκης, Σοφία Δηλαβέρη, Γεράσιμος Γκόγκας, Σπύρος Μακρής

Μίξη - editing: Νίκος Ασημάκης - Μανόλης Ανδρουλιδάκης

Ευχαριστίες:

Στον Χρήστο Λεοντή για την αρωγή του στην πρώτη παρουσίαση των έργων στον Περισσό, τον ερμηνευτή Πάνο Μπούσαλη, τη μουσικό Ανθή Γουρουντή για τη διδασκαλία της χορωδίας, το πειραϊκό φωνητικό σύνολο «LIBRO CORO» καθώς και τους μουσικούς που συμμετείχαν στην πρώτη αυτή εκτέλεση.

Τα τραγούδια που περιέχονται στο cd

1. Ύμνος στη Ρωσία! (Μετάφραση από το ρωσικό Α. Δ., από τη συλλογή «Κόκκινα Τραγούδια»)

2. Ο Οδηγητής (Κώστας Βάρναλης, Χρήστος Λεοντής)

3. Βαρσαβιάνκα (από τη συλλογή «Επαναστατικά Τραγούδια»)

4. Το τραγούδι στη δουλειά (ανώνυμο, από τη συλλογή «Κόκκινα Τραγούδια»)

5. Πρωτομαγιά (ανώνυμο, από τη συλλογή «Κόκκινα Τραγούδια»)

6. Το τραγούδι της αλληλεγγύης (Μπέρτολτ Μπρεχτ - Χανς Άισλερ)

7. Το τραγούδι του Τέλμαν (μετάφραση από το γερμανικό, από τη συλλογή «Κόκκινο Ημερολόγιο»)

8. Κόκκινοι αθλητές (Γ. Σοστίρ, ψευδώνυμο του Γ. Ρίτσου, από τη συλλογή «Κόκκινο Ημερολόγιο»)

9. Η Διεθνής (από τη συλλογή «Κόκκινα Τραγούδια»).

Το cd συνοδεύεται από δεκαεξασέλιδο βιβλιαράκι στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται πληροφορίες για τα τραγούδια, καθώς και οι στίχοι των τραγουδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου