Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 29, 2024

Πότε (και πού) έγιναν οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες;

Φωτό: Ο ασημένιος (στο Πεκίνο) και χάλκινος (στο Λονδίνο)
Παραολυμπιονίκης της Άρσης Βαρών Παύλος Μάμαλος


Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία έγιναν το 1948 στο Στόουκ Mάντεβιλ στην Αγγλία. Ξεκίνησαν και θεσμοθετήθηκαν την ημέρα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1948 στο Λονδίνο. Σε εκείνους τους αγώνες έλαβαν μέρος μόνο αθλητές με αμαξίδιο.
Οι πρώτοι θερινοί

Ωστόσο, πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες θεωρούνται αυτοί που οργανώθηκαν το 1960 στη Ρώμη – μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην πόλη. Περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε 8 αθλήματα, 6 από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων (τοξοβολία, κολύμβηση, ξιφασκία, καλαθοσφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση, στίβος).

Από τότε οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι πρώτοι χειμερινοί

Το 1976 στο Τορόντο προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στη Σουηδία.

Ξεχωριστοί, πάντως, ήταν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ (1988), καθώς για πρώτη φορά οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στην ίδια χώρα, στην ίδια πόλη και πραγματοποιήθηκαν στις ίδιες εγκαταστάσεις. Έκτοτε οι Παραολυμπιακοί Αγώνες γίνονται πάντα στην ίδια πόλη με τους Ολυμπιακούς.

Από το 1960 έχουν διοργανωθεί 14 Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες (οι τελευταίοι γίνονται τώρα στο Ρίο) και 10 Χειμερινοί και πλέον έχουν εξελιχθεί στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς.
Η Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς

Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976, ενώ από το 1988 η Ελλάδα λαμβάνει μέρος στους αγώνες με επίσημες εθνικές αποστολές.

Τα πρώτα μετάλλια της Ελλάδας κατακτήθηκαν στους Παραολυμπιακούς της Σεούλ (1988). Συγκεκριμένα, στην 8η κατά σειρά διοργάνωση κερδίσαμε ένα ασημένιο και τρία χάλκινα μετάλλια.

Στους Παραολυμπιακούς της Βαρκελώνης (1992) κατακτήσαμε δύο ασημένια και ένα χάλκινο μετάλλιο, ενώ στη διοργάνωση της Ατλάντα (1996) ένα χρυσό, ένα ασημένιο και τρία χάλκινα.

Το 2000, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, η Ελλάδα συμμετείχε με 42 αθλητές σε πέντε αθλήματα: στίβο, κολύμβηση, άρση βαρών, καλαθοσφαίριση, τζούντο. Και για πρώτη φορά έφτασε σε διψήφιο αριθμό μεταλλίων (συνολικά 11) και συγκεκριμένα σε τέσσερα χρυσά, τέσσερα ασημένια και τρία χάλκινα.

Στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας (2004) η Ελλάδα ως διοργανώτρια συμμετείχε με 137 αθλητές – αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα του Παραολυμπιακού Κινήματος στην Ελλάδα – και φτάσαμε στην κατάκτηση συνολικά 20 μεταλλίων: τριών χρυσών, 13 ασημένιων και τεσσάρων χάλκινων, δηλαδή εννέα περισσότερων απ΄ όσα είχαμε στη διοργάνωση του Σίδνεϊ.
Οι πιο επιτυχημένοι αγώνες για τους Έλληνες Παραολυμπιονίκες

Οι πιο επιτυχημένοι (μέχρι στιγμής) για την Ελλάδα Παραολυμπιακοί Αγώνες ήταν αυτοί του Πεκίνου (2008), όπου συμμετείχαν 53 αθλητές και οι 16 αθλήτριες. Έλαβαν μέρος σε 11 αθλήματα (τοξοβολία, στίβος, μπότσια, ποδηλασία, τζούντο, άρση βαρών σε πάγκο, ιστιοπλοΐα, σκοποβολή, κολύμβηση, ξιφασκία με αμαξίδιο, τένις με αμαξίδιο) καταφέρνοντας να κατακτήσουν 24 μετάλλια (5-9-10). Η Ελλάδα εκεί βρέθηκε στην 20η θέση της παγκόσμιας κατάταξης μεταξύ 146 κρατών.

Αλλά και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012), παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και – ως εκ τούτου – της ελλειπούς προετοιμασίας, οι Έλληνες Παραολυμπιονίκες κατάφεραν να μας χαρίσουν 12 μετάλλια (ένα χρυσό, τρία ασημένια, και οκτώ χάλκινα). Συμμετείχαν συνολικά 61 αθλητές και αθλήτριες, που έλαβαν μέρος σε εννέα αθλήματα (τοξοβολία, στίβος, μπότσια, ποδηλασία, άρση βαρών σε πάγκο, ιστιοπλοΐα, σκοποβολή, κολύμβηση, ξιφασκία με αμαξίδιο) φέρνοντας Ελλάδα στην 44η θέση των μεταλλίων μεταξύ 165 χωρών που έλαβαν μέρος.

Η πρώτη συμμετοχή Έλληνα αθλητή σε Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες έγινε το 2002 στο Σάλτ Λεϊκ Σίτι. Ακολούθησαν οι συμμετοχές στο Τορίνο (2006) αλλά και στο Βανκούβερ (2010), με τη συμμετοχή και της πρώτης αθλήτριας.

* Πληροφορίες από: paralympic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου