Στο περίφημο Σουσάκι, κοντά στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας υπάρχει ένα ηφαίστειο, το οποίο ανήκει στο ίδιο ηφαιστειακό τόξο με τα ηφαίστεια των Μεθάνων, της Αίγινας,
του Πόρου, της Νισύρου και της Σαντορίνης.
Βρίσκεται σε ύψος 180 μ. και παρότι η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή έγινε πριν από 2,7 εκατ. χρόνια, υπάρχει ακόμα και σήμερα εντονότατη μεταηφαιστειακή δραστηριότητα με εκπομπή θερμών αερίων, κυρίως διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υδροθείου. ενώ η θερμοκρασία στην πλαγιά του φτάνει ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Τα αέρια αυτά προκαλούν αποσάθρωση στα πετρώματα δημιουργώντας εντυπωσιακούς σχηματισμούς.
Το στοιχείο που κάνει το ηφαίστειο ξεχωριστό είναι ότι δεν έχει κρατήρα ή καλντέρα, αλλά δεκάδες τρύπες (στόμια) από τις οποίες εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα και θείο.
Με το πέρασμα των αιώνων, ο κρατήρας έδωσε τη θέση του σε δύο χαράδρες, περικυκλωμένες από πευκοδάση και ελαιώνες. Η παρουσία του ηφαιστείου γίνεται αισθητή από την έντονη δυσοσμία του θειαφιού, ενώ τα αέρια προκαλούν αποσάθρωση στα πετρώματα δημιουργώντας εντυπωσιακούς σχηματισμούς.
Στην περιοχή του ηφαιστείου υπάρχουν δύο φαράγγια, τα οποία περιβάλλονται από πλαγιές με πολύ εντυπωσιακά ηφαιστειακά πετρώματα, ενώ υπάρχει νερό που τροφοδοτείται από διάσπαρτες πηγές κατά μήκος τους. Ανάλογα με την εποχή, τα φαράγγια αυτά μπορεί να κατεβάζουν πολύ νερό. Σήμερα οι επιστήμονες θεωρούν ότι το ηφαίστειο είναι σβησμένο, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα σχέδια της φύσης.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου