Εκδήλωση διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ για την πρώτη προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ, με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη και ώρα 19.00, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό και θα μιλήσει ο...Δημήτρης Γόντικας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνεται με προσκλήσεις και απευθύνεται ιδιαίτερα στους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ και τους απογόνους τους.
Μεγάλο τμήμα του ντοκιμαντέρ προέρχεται από φωτογραφικά και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα που για πρώτη θα δουν το φως της δημοσιότητας.
Η σκηνοθετική ομάδα δούλεψε με αρχεία του ΚΚΕ αλλά και κρατικά αρχεία, ενώ έκανε και γυρίσματα στα ίδια τα βουνά όπου ανέπτυξε τη δράση του ο ΔΣΕ. Για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ χρησιμοποιήθηκε πρωτότυπο υλικό από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ, ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής, αλλά και νεότερο υλικό και πλάνα σύγχρονα από τους χώρους δράσης του ΔΣΕ.
Για να απαντηθεί το κεντρικό ερώτημα «Τι ήταν τελικά ο ΔΣΕ;», η έρευνα επικεντρώθηκε σε τρία επιμέρους ερωτήματα:
- Πώς γεννήθηκαν τέτοιοι λαϊκοί αγωνιστές, τέτοιοι ήρωες;
- Από πού άντλησαν τη δύναμη να σηκώσουν το φοβερό βάρος αυτού του άνισου πολέμου αψηφώντας το θάνατο;
- Γιατί ο δίκαιος και ηρωικός αγώνας τους συνάντησε τη λυσσαλέα αντίδραση του αντιπάλου, που συνεχίζεται έως σήμερα, με τη διαστρέβλωση και τη συκοφάντησή του;
Η ταινία πιάνει το νήμα από τις μέρες της Απελευθέρωσης, τον ηρωικό Δεκέμβρη, την απαράδεκτη Συμφωνία της Βάρκιζας, την τρομοκρατία και τις αποφάσεις του ΚΚΕ. Τα πλάνα δένουν τη δράση του ΕΛΑΣ με το κίνημα στις πόλεις, την Ελεύθερη Ελλάδα, την απαράγραπτη προσφορά του ΚΚΕ, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν έλυσε έγκαιρα το πρόβλημα της εξουσίας.
Μελετάται η οικονομική κατάσταση της εποχής, οι επιδιώξεις της άρχουσας τάξης και των ξένων συμμάχων της. Παράλληλα, οι καθυστερήσεις στις θεωρητικές επεξεργασίες του ΚΚΕ εκείνη την περίοδο.
Πέρα από τη στρατιωτική δράση, το ντοκιμαντέρ στέκεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ΔΣΕ ως προς την πρώτη εκείνη απόπειρα εγκατάστασης λαϊκής εξουσίας, με ειδικές αναφορές στη μόρφωση, την υγεία, τη δικαιοσύνη, την επιμελητεία, τον ειδικό ρόλο των γυναικών και της νεολαίας, διανθισμένα με μαρτυρίες μαχητών του ΔΣΕ, ενώ με γραφήματα και σύγχρονα πλάνα στα βουνά, δίνεται η κίνηση των στρατιωτικών δυνάμεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου