Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 10, 2016

Λαχανικά γιαχνί με κάρυ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Το κάρυ είναι μείγμα μπαχαρικών, το οποίο παρασκευάζεται σε χιλιάδες διαφορετικές εκδοχές, ανάλογα με τη περιοχή, τις συνήθειες, τα μπαχαρικά και τη ποσότητα που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Ακόμα και το χρώμα του διαφοροποιείται ανάλογα με...




Το κάρυ είναι μείγμα μπαχαρικών, το οποίο παρασκευάζεται σε χιλιάδες διαφορετικές εκδοχές, ανάλογα με τη περιοχή, τις συνήθειες, τα μπαχαρικά και τη ποσότητα που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Ακόμα και το χρώμα του διαφοροποιείται ανάλογα με τα συστατικά που έχει. Συνήθως περιέχει κουρκουμά, ο οποίος του προσδίδει χρυσοκίτρινο χρώμα. Άλλα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται είναι κιτρινόριζα, κόλιανδρο, κύμινο, μαύρο πιπέρι, τζίντζερ, πάπρικα, σιναπόσπορος, κανέλα, γαρίφαλο και κάρδαμο. Στην Ινδία υπάρχουν διαφορετικά μίγματα, ανάλογα με τη χρήση τους-πιο βαριά για το κρέας και πιο ελαφριά για τα θαλασσινά ή λαχανικά.

Στην πραγματικότητα, ο όρος κάρυ που χρησιμοποιείται από τους Ινδούς αναφέρεται σε όλα τα πιάτα με σάλτσα ή πιάτα του ατμού που αρωματίζονται από ένα ειδικό μείγμα καρυκευμάτων. Αντίθετα, στη Δύση, όταν χρησιμοποιούμε τον όρο κάρυ, δεν αναφερόμαστε στο πιάτο αλλά στο μείγμα καρυκευμάτων. Η αρχαιότερη γνωστή συνταγή για κάρυ βρέθηκε στη Μεσοποταμία, γραμμένη σε κείμενο σφηνοειδούς γραφής και χρονολογείται στο 1700 π.κ.ε. Πιθανότατα ήταν μία προσφορά στο θεό Μαρδούκ.

Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Αγγλία του 1390, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ριχάρδου ΙΙ, γράφτηκε το πρώτο Αγγλικό βιβλίο μαγειρικής με το όνομα «Η φόρμα του Κάρυ». Ο όρος Κάρυ στα αρχαία Αγγλικά προερχόταν από τη Γαλλική λέξη cuire που σημαίνει μαγειρεύω και ψήνω και άρα χρησιμοποιούνταν για να μιλήσει γενικά για τη μαγειρική. Το κάρυ διαδόθηκε ακόμα πιο πολύ στην Αγγλία τον 19ο αιώνα κατά την περίοδο της Βρετανικής κατοχής της Ινδίας, η οποία βοήθησε στην εξοικείωση των Άγγλων με τις καυτές πικάντικες Ινδικές γεύσεις.

Ταιριάζει απόλυτα με την πατατοσαλάτα, τα βραστά αυγά, τις γαρίδες και φυσικά με το ρύζι. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί σε ντρέσινγκς για σαλάτες, λαχανικά και σούπες.

Κουνουπίδι γιαχνί με κάρυ

Υλικά:

1 μεγάλο κουνουπίδι
2 γογγύλια καθαρισμένα, κομμένα στη μέση
2 πατάτες καθαρισμένες, χοντροκομμένες
2 καρότα καθαρισμένα, χοντροκομμένα
100 γρ. αρακάς, ζεματισμένος για 3′ και στραγγισμένος
500 γρ. ντομάτα κονσέρβας ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλινο, ψιλοκομμένο
φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
1/2 κουταλάκι κάρυ
1/2 κουταλάκι μουστάρδα σε σκόνη
1 κουταλιά λιναρόσπορο σπασμένο
λίγη ζάχαρη καστανή
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
ανθός αλατιού
πράσινο πιπέρι φρεσκοτριµµένο ή καγιέν σε σκόνη
λίγη κανέλα κευλάνης

Εκτέλεση: Στο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο, το σέλινο και το δυόσμο. Ρίχνετε την ντομάτα και λίγη ζάχαρη. Αλατίζετε και ρίχνετε την κανέλα. Όταν δέσει λίγο η σάλτα την αποσύρετε από τη φωτιά.

Πλένετε και χωρίζετε σε μπουκετάκια το κουνουπίδι και αφήνετε λίγα από τα κοτσάνια και τα πράσινα φυλλαράκια του. Βάζετε σε κατσαρόλα το κουνουπίδι, τα καρότα, τα γογγύλια και τις πατάτες. Τα περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας, προσθέτετε ζεστό νερό όσο πάρει, με το οποίο ξεπλύνετε τα υπολείμματα της σάλτσας στο τηγάνι, τον λιναρόσπορο και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα. Τα τελευταία 10′ προσθέτετε και τον αρακά. Ελέγχετε αν έχουν μείνει πολλά υγρά και αφήνετε να εξατμιστούν σε χαμηλή φωτιά.

Συνοδεύεται με κόκκινο καλό κρασί, λευκά τυριά, ζωντανό ψωμί κι ευχάριστη παρέα.

Καλή απόλαυση

Aliki Alisa / edwhellas.gr

terrapapers-com-laxanika-me-kari-1




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου