Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 23, 2017

Ακυρα τα απολυτήρια 17 ιδιωτικών σχολείων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι τίτλοι 17 ιδιωτικών σχολείων κηρύσσονται άκυροι και οι απόφοιτοί τους αποκλείονται από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό στο Δημόσιο.

Αυτό ουσιαστικά ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, επισημαίνοντας ότι οι κάτοχοι των παράνομων τίτλων σπουδών από τους συγκεκριμένους φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης υποχρεώνονται να δώσουν εξετάσεις για να τους χορηγηθούν νόμιμοι τίτλοι.



Τούτο δεν ισχύει μόνο για όσους αναμένουν διορισμό ή επρόκειτο να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, αλλά και για τους ήδη διορισμένους στο Δημόσιο.


Τα σχολεία που εξέδιδαν παράνομους τίτλους είναι δύο στην Αρτα, ένα στη Βοιωτία, τρία στη Θεσσαλονίκη, ένα στις Σέρρες, ένα στην Αττική, δύο στα Τρίκαλα και επτά στη Λάρισα.


Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα πρόκειται να διενεργήσει ειδικές πτυχιακές εξετάσεις προκειμένου να χορηγηθούν πτυχία στους μαθητές Α’ και Β’ Κύκλου των συγκεκριμένων ιδιωτικών ΤΕΕ και ότι περισσότερες λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των παραπάνω εξετάσεων θα δοθούν με νεότερη ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.







ΟΙΕΛΕ: Επιτέλους


Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί δικαίωση για τον δεκαετή και πλέον αγώνα της καθώς «επιτέλους μπαίνει φραγμός στο αισχρό φαινόμενο διορισμού στο Δημόσιο κατόχων παράνομων τίτλων σπουδών και τίθενται σε εφαρμογή ο νόμος Γιαννάκου (παρ. 1, 2 του άρθρου 24 του ν. 3577/2007) και η επέκτασή του με τον νόμο Φίλη (παρ. 5 του άρθρου 34 του ν. 4415/2016)».


Η Ομοσπονδία είχε από το 2005 φέρει στο φως αποδείξεις που αφορούν την έκδοση παράνομων τίτλων σπουδών από ιδιωτικούς φορείς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.


Με αδιαφανείς διαδικασίες χιλιάδες σπουδαστές έλαβαν πτυχίο με άριστα.


Οι παράνομοι τίτλοι έδωσαν τη δυνατότητα στους «απόφοιτους» αυτούς να καταδολιεύσουν διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα να εργάζονται σήμερα στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε θέσεις τις οποίες αξιοκρατικά θα έπρεπε να έχουν καταλάβει παιδιά από τη δημόσια εκπαίδευση που αποφοίτησαν με τον ιδρώτα τους.


Στη μηχανή παραγωγής των παράνομων αυτών τίτλων ενεπλάκησαν τοπικοί παράγοντες πολιτικών κομμάτων και διοικητικά στελέχη της εκπαίδευσης.


Διόλου τυχαίο ότι οι κυβερνήσεις από το 2007 έως το 2014 δεν έθεσαν σε εφαρμογή τον νόμο Γιαννάκου που όριζε ρητά την επανεξέταση των κατόχων των τίτλων-μαϊμού για να προστατεύσουν τα «δικά τους παιδιά» που είχαν αναμιχθεί στο σκάνδαλο.


Φίλης κατά Μητσοτάκη


Θυμίζουμε πως η ΟΙΕΛΕ είχε αποστείλει επιστολές στον κ. Μητσοτάκη για το θέμα των παράνομων τίτλων και πιστοποιήσεων την εποχή που ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.


Επίσης για το ζήτημα των πλαστών πτυχίων και των ευθυνών των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και ιδιαίτερα του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε τοποθετηθεί σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης:


«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τους μη νόμιμους τίτλους σπουδών που πιστοποιούν επαγγελματική επάρκεια είναι ένα πρόβλημα που δεν δημιούργησε η σημερινή κυβέρνηση. Εχει δημιουργηθεί εδώ και 15-20 χρόνια... Το κληρονομήσαμε και είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λύση».


Ο Νίκος Φίλης είχε επιρρίψει ευθύνες στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι, ενώ το γνώριζε και ο ίδιος όταν ήταν υπουργός, δεν έκανε κάτι.


«Είναι γνωστό και όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης, το γνώριζε το θέμα αυτό. Υπήρχε νομοθετική πρόβλεψη από την εποχή της Ν.Δ., που δεν εφαρμόστηκε ούτε από τη Ν.Δ. ούτε από το ΠΑΣΟΚ. Το έβαλαν κάτω από το χαλί», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.


Πώς στήθηκε το κόλπο


Σύμφωνα, εξάλλου, με παλαιότερο πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, οι κάτοχοι των πλαστών απολυτηρίων Λυκείου οι οποίοι αξιοποίησαν τους τίτλους σπουδών των ιδιωτικών ΤΕΕ για να προσληφθούν στο Δημόσιο ξεπερνούν τους 2.000 και διορίστηκαν κυρίως σε θέσεις νοσηλευτών.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βαθμός του απολυτηρίου «έδινε» περισσότερα μόρια στους κατόχους των πλαστών τίτλων σπουδών και πιθανόν άφησε εκτός Δημοσίου υποψηφίους οι οποίοι κατείχαν νόμιμους τίτλους σπουδών.


Η «φάμπρικα» που είχε στηθεί στην Αρτα με τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια περιελάμβανε εκπαιδευτικούς οι οποίοι δεν είχαν διοριστεί νόμιμα, ενώ τα εκπαιδευτήρια λειτουργούσαν απογευματινές ώρες χωρίς να έχουν σχετική άδεια.


Επειτα από διασταύρωση στοιχείων διαπιστώθηκε ότι οι σπουδαστές δεν είχαν τις απαιτούμενες παρουσίες, ενώ τα απουσιολόγια δεν συμπληρώνονταν, δεν υπογράφονταν και δεν υποβάλλονταν στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρτας για θεώρηση.


Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι σπουδαστές των απογευματινών τμημάτων λάμβαναν άριστα (20) στα προφορικά ενώ γνώριζαν τα ερωτήματα των γραπτών εξετάσεων.


Οι επιθεωρητές παρατήρησαν επίσης ότι γινόταν συστηματική αλλοίωση των γραπτών των εξετάσεων, ενώ υπήρχαν διπλοεγγραφές σπουδαστών καθώς και παράνομες εγγραφές αφού κάποιοι σπουδαστές δεν είχαν απολυτήριο Γυμνασίου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου