Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 06, 2017

Το Βιβλίο του Σούγκα: Το μυστηριώδες χειρόγραφο που μετέφρασε ένας άγγελος

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Το 1994, δυο παράξενα χειρόγραφα, με μικρές μόνο παραλλαγές, εμφανίστηκαν στην Βρετανική Βιβλιοθήκη και την Βιβλιοθήκη Μπόντλιαν. Ήταν το Book of Soyga, γνωστό και ως Aldaraia, ένα κείμενο που κάποτε
θεωρούνταν χαμένο. Το πιο γνωστό αντίγραφο ανήκε στον Τζων Ντη, τον Άγγλο μαθηματικό, αστρονόμο, αστρολόγο, γεωγράφο, αποκρυφιστή και σύμβουλο της βασίλισσας Ελισάβετ Α' που αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στη μελέτη της αλχημείας, της μαντείας και της ερμητικής φιλοσοφίας. Ο ίδιος, συγκέντρωσε εν ζωή την μεγαλύτερη ιδιωτική βιβλιοθήκη και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Όταν πέθανε το 1608 (ή το 1609), η συλλογή του διασκορπίστηκε.

Ο Ντη ήταν ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Όσο ζούσε, προώθησε ιδέες -που σήμερα φαίνονται απόλυτα λογικές- όπως μια εθνική βιβλιοθήκη, την διατήρηση παλαιών κειμένων και χειρόγραφων, καθώς και την προώθηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στη ναυσιπλοΐα μεγάλων αποστάσεων. Ασχολήθηκε όμως και με την κλήση αγγέλων, να μελετάει ωροσκόπια και να δίνει πνευματικές συνεδρίες. Πολιτικά, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της επέκτασης της αυτοκρατορίας.

Κατά τη διάρκεια μιας από τις αγγελικής συνεδρίες του, ο Ντη υποστήριξε ότι έχει λύσει το μυστήριο του Book of Soyga. Ο Ντη και ο αποκρυφιστής συνεργάτης του Έντουαρντ Κέλλυ, στις 10 Μαρτίου του 1582, πίστευαν ότι επικοινωνούσαν με τον Αρχάγγελο Ουριήλ, όταν ο Ντη ρώτησε τον άγγελο (ο οποίος μιλούσε μέσω του Κέλλυ) αν θα τον πείραζε να αποκαλύψουν τη σημασία του κειμένου.

Συγκεκριμένα, ο Ντη ήθελε να αποκρυπτογραφήσει τις πολυάριθμες σελίδες των φαινομενικών τυχαίων γραμμάτων που περιέχονται στο χειρόγραφο. Οι τελευταίες 36 σελίδες του Βιβλίου περιέχουν πίνακες με 36 σειρές και 36 στήλες με τυχαία γράμματα, χωρίς μοτίβα, ούτε αναγνωρίσιμες λέξεις. Ο Ουριήλ ισχυρίστηκε ότι μιλούσαν με λάθος άγγελος και ότι μόνο ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είχε το κλειδί για να μεταφράσει το κείμενο.

Όταν το Βιβλίο ανακαλύφτηκε ξανά το 1994 από την μελετήτρια του Ντη, Deborah Harkness, ο μαθηματικός του Πανεπιστήμιο Πρίνστον James A. Reeds (ο οποίος εργαζόταν στο να αποκωδικοποιήσει το χειρόγραφο Βόινιτς) προσπάθησε να σπάσει τον κώδικα που ήταν κρυμμένος μέσα στους 40.000 -ή και περισσότερους- χαρακτήρες του κειμένου.

Οι προσπάθειες του Reeds απέδωσαν. Αποκωδικοποίησε το μυστηριώδες βιβλίο με τη βοήθεια μιας λέξης με έξι γράμματα που αποκαλέστηκε "σπόρος", η οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει ένα σύστημα διπλού τροχού. Όταν αποκωδικοποίησε τους πίνακες, βρήκε ότι οι πρώτοι 24 είχαν το όνομά των αστερισμών του ζωδιακού κύκλου. Αυτοί με τη σειρά τους συνδέονταν με μία σειρά μαγικών λέξεων.

Παρά την προειδοποίηση του Αρχαγγέλου ότι όποιος αποκωδικοποιούσε το Βιβλίο θα πέθαινε 2,5 χρόνια μετά το σπάσιμο του κώδικα, ο Reeds, όχι μόνο ζει ακόμα, αλλά ακόμη αποκωδικοποιεί.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου