Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 11, 2017

Αν είσαι μητριά ή πατριός, αυτοί είναι οι 8 κανόνες που δεν πρέπει να παραβείς!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Όταν γίνεσαι θετός γονιός, δηλαδή μεγαλώνεις το παιδί του/της συζύγου/συντρόφου, έρχεσαι αντιμέτωπος με ορισμένους κανόνες και όρια που μπορεί να μην μοιάζουν δίκαια και φυσιολογικά. Δεν είστε οι βιολογικοί τους γονείς και δεν είστε ισάξιοι τους.

Μπορείτε να τρέξετε για τα θελήματα τους;
Να καθαρίστε τα δωμάτιά τους;
Να τα βοηθήσετε να μελετήσουν;
Να συζητήσετε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις φιλίες τους;

Η απάντηση σε όλα αυτά πιθανόν είναι «ναι». Αλλά μπορείτε να τα πειθαρχήσετε; Μπορείτε να πάρετε το μέρος τους εναντίον του βιολογικού γονέα; Το «όχι» είναι η απάντηση σε αυτούς τους τύπους των καταστάσεων.

Το θέμα έρχεται ουσιαστικά ,με τα όρια που θα πρέπει να έχετε και τη δυσκολία του να γνωρίζετε πού ακριβώς σταματά ο ρόλος σας, τα οποία όρια είναι διαφορετικά σε κάθε οικογένεια. Οι περισσότεροι θετοί γονείς θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα όρια ακούσια.

Πολλοί βιολογικοί γονείς μπορεί να είναι λίγο πιο ευαίσθητοι και πολλοί θετοί γονείς μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητοι από ό, τι χρειάζεται.
Παρακάτω θα διαβάσετε 8 κανόνες και όρια που οι θετοί γονείς καλό είναι να μην παραβούν.
Και πάλι, όπως είπα και προηγουμένως, κάθε οικογένεια είναι διαφορετική οπότε χρησιμοποιήσετε αυτή τη λίστα ως οδηγό, αλλά όχι ως ένα αυστηρό «βιβλίο κανόνων».

1. Μιλώντας αρνητικά για τον άλλο γονέα.
Είναι πάντα σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο άλλος γονέας εξακολουθεί να είναι ο γονέας που έχει ιδιαίτερη θ

ση στην καρδιά του παιδιού. Είναι σημαντικό να μην μιλάτε άσχημα για εκείνον/εκείνη μπροστά στα παιδιά.
Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά αν τα παιδιά διαμαρτύρονται για κάτι που η μαμά ή ο μπαμπάς έκανε. Είναι καλύτερα να ακούσετε με ανοιχτό μυαλό και να δείξετε κατανόηση.Να είστε μια πηγή υποστήριξης για το παιδί που περνάει μέσα από κάτι δύσκολο με τον άλλο γονέα. Το θέμα μεταξύ τους θα επιλυθεί, αλλά το παιδί θα θυμάται ακόμα τα αρνητικά πράγματα που είπατε για τη μαμά του ή τον μπαμπά του, και στη συνέχεια θα σας κατηγορεί για αυτό.

2. Πειθαρχία
Αυτή είναι η γραμμή που δεν πρέπει να περάσετε. Είναι εύκολο να φτάσετε στα όρια σας επάνω στο θυμό και την ένταση ενός καυγά, αλλά είναι καλύτερα να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να περιμένετε να μιλήσετε στο/στη σύζυγό σας για το τι συνέβη. Αυτός / αυτή θα πρέπει να είναι εκείνος/η που θα επιβάλει τις συνέπειες με βάση τις αξίες της οικογένειας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσετε τα παιδιά να σας εκμεταλλεύονται και να επωφελούνται. Αντ ‘αυτού, είναι σημαντικό να θυμάστε πως ο ρόλος σας είναι διαφορετικός από ό, τι με τα δικά σας παιδιά.

3. Προσπαθώντας να πάρετε τη θέση του βιολογικού γονέα.
Ανάλογα με τις περιστάσεις, αν ο βιολογικός γονέας δεν θα μπορεί να είναι στη ζωή του παιδιού (θάνατος, σοβαρή ψυχική ασθένεια, κ.λπ.). αυτό δεν σας δίνει την άδεια να πάρετε την θέση του. Το παιδί έχει μια μαμά/μπαμπά και δεν είσαι εσύ. Το παιδί έχει το δικαίωμα να αγαπά τη μαμά/μπαμπά του και παράλληλα να έχει μια στενή σχέση μαζί σας.


4. Βάζοντας τον εαυτό σας στη μέση μεταξύ του/της συζύγου σας και των παιδιών του / της.
Ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να προσπαθήσετε να πάρετε με το μέρος σας τα παιδιά, διαφωνώντας με το σύζυγό σας, αυτό δεν είναι και τόσο καλή ιδέα και θα αποτύχει. Είναι σημαντικό να μάθετε πότε να μην πάρετε θέση. Το παιδί μπορεί να δυσανασχετήσει που ανακατεύεστε , γι ‘αυτό είναι καλύτερο για τον/την σύζυγό σας και τα παιδιά του/της, να λύσουν τα ζητήματα τους μόνοι τους. Εάν σας ζητηθεί βοήθεια, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

5. Βάζοντας τον εαυτό σας στη μέση μεταξύ του άλλου γονέα και των παιδιών του / της.
Θυμηθείτε, δεν είστε ο γονέας. Δεν είναι η θέση σας να κρίνετε τις αποφάσεις του άλλου γονέα για τα παιδιά του.

6. Αγνοώντας τις επιθυμίες του άλλου γονέα (σε σχέση με τα παιδιά.)
Εάν ο άλλος γονέας δεν θέλει τα παιδιά να τρώνε μετά τις 20:00, δεν είναι σοφό να παραβιάσετε αυτόν τον κανόνα. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται τον άλλο γονέα τους και εσείς πρέπει να είστε ένα καλό πρότυπο για αυτά.

7. Η συμμετοχή σε μια συζήτηση για την ανατροφή των παιδιών με το σύζυγό σας και του/της πρώην του.
Αυτή είναι επίσης μια δύσκολη κατάσταση. Ενώ είναι σημαντικό για το γάμο σας να αποτελείτε πηγή υποστήριξης για τον/τη σύζυγο σας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη σχέση του / της με την πρώην του / της, είναι καλύτερα να μείνετε αμέτοχοι. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι, όταν πρόκειται για τα παιδιά τους, θα πρέπει οι αποφάσεις τους να είναι κοινές. Αν εκφράσετε την γνώμη σας ενάντια στην/στον πρώην, αυτός / αυτή θα μπορούσε να γίνει μνησίκακος και να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για σας και το σύζυγό σας. Είναι καλύτερα να προσπαθήσετε να έχετε μια καλή σχέση με τον άλλο γονέα, αν είναι δυνατόν.

8. Αίσθημα ζήλιας όταν ο σύζυγός σας και τα παιδιά του / της θέλουν λίγο χρόνο μόνοι τους.
Είναι σημαντικό για τον/τη σύζυγό σας και τα παιδιά, να ξέρουν ότι μπορούν να εξακολουθούν να περνούν λίγο χρόνο μόνοι, χωρίς εσάς. Πολλά παιδιά των οποίων οι γονείς είναι σε νέες σχέσεις, αισθάνονται ανασφάλεια και σκέφτονται πως ο γονιός τους αγαπά την /τον νέο σύζυγο τους περισσότερο από εκείνα. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν στενή σχέση και με τους δύο γονείς και υπάρχει πρόβλημα αν έχετε πρόβλημα μ’ αυτό!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου