Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 30, 2017

Κορομηλιά και Κορόμηλο: Ένα Ευεργετικό, αλλά Υποτιμημένο Φρούτο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κορόμηλο: Ένα μαγικό φρούτο με αντιγηραντικές χάρες
Κορόμηλο είναι το φρούτο που βγαίνει από το φυλλοβόλο δένδρο κορομηλιά και ανήκει στην οικογένεια Ροδανθών. Η κορομηλιά είναι γνωστή και με την ονομασία κουμπουλιά και τζανεριά (ποικιλίες κορομηλιών).

Το όνομά του ίσως είναι παραφθορά της λέξης καρυόμηλο (κάρυο = μικρός καρπός με σκληρό περίβλημα). Όμως ανάλογα με το χρώμα του και το μέρος της Ελλάδας όπου φυτρώνει, παίρνει και διαφορετικό όνομα (τζάνερο, κούμπουλο, ρίκι, κ.ά.).

Η ανθεκτική κορομηλιά ανήκει στην ίδια βοτανική υποοικογένεια με τη βερικοκιά, τη δαμασκηνιά και τη ροδακινιά και μπορεί να φυτευτεί ακόμα και σε γλάστρα.

Το δέντρο φτάνει σε ύψος τα 12 μέτρα, έχει μεγάλα οδοντωτά φύλλα που εναλλάσσονται και χνουδωτά παράφυλλα.

Τα άνθη της είναι λευκά, σχηματίζουν ταξιανθίες και μοιάζουν με αυτά της βερικοκιάς και της αμυγδαλιάς εμφανίζονται πριν την έκπτυξη των φύλλων, τα δε κλαδιά της όταν είναι τρυφερά, είναι τριχωτά.

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με εμβολιασμό, κυρίως της αμυγδαλιάς, αλλά και με σπορά. Είναι ανθεκτική στο ψύχος, ακόμα και στους ανοιξιάτικους παγετούς.

Το κορόμηλο είναι ένα είδος δαμάσκηνου με σχήμα σφαιρικό, λεπτή φλούδα και εύθραυστη ομορφιά σε αποχρώσεις του πράσινου, του κίτρινου ή του κόκκινου κρύβει μια γλυκόξινη χυμώδη σάρκα.

Μπορεί να είναι μικρό, αλλά διεκδικεί με καμάρι – ανάμεσα σε άλλα περισσότερο γνωστά καλοκαιρινά φρούτα – τις θρεπτικές και γευστικές δάφνες που του αξίζουν.



Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες κορόμηλων.
Επειδή η οικογένεια των δαμάσκηνων είναι πολυμελής, συχνά συγχέεται με άλλα αδέλφια του, όπως οι βανίλιες.

Το πιο γλυκό από όλα τα είδη έχει χρυσαφένιο χρώμα και καλλιεργείται στη Γαλλία. Αποκαλείται mirabelle (μιράμπελο) και γίνεται φρουτένια λιχουδιά (μαρμελάδα, κομπόστα, λικέρ, τάρτα).

Η μπουρνέλα είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος καρπός και θεωρείται ο πιο εύγευστος. Γίνεται και λικέρ στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είναι γνωστό με την ονομασία σλίβοβιτς.

Τα πράσινα κορόμηλα έχουν αρωματική νόστιμη γλυκόξινη γεύση.

Τα κίτρινα είναι τα μικρότερα του είδους και τα πιο γλυκά.

Η Σερβία είναι πρώτη παγκοσμίως σε παραγωγή κορόμηλων με 450,000 τόνους ετησίως. Ακολουθούν η Ιαπωνία, η Κίνα, η Πολωνία και η Ιταλία.



Τα οφέλη στην υγεία από τα κορόμηλα
Γενικά θεωρούνται άριστες αποτοξινωτικές τροφές και βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα των αντιοξειδωτικών τροφών.

Προστατεύουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, του νευρικού συστήματος και των ματιών, ενώ δρουν κατά της υπερτροφίας του προστάτη.

Θεωρούνται εκτός από αποτοξινωτικές και αντιγηραντικές τροφές και ξεχωρίζουν για τις μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και βιταμίνης C που περιέχουν, όπως επίσης για την ευεργετική δράση τους κατά των αρθριτικών, της αρθρίτιδας και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων.

Αν κάποιος για μερικές εβδομάδες τρώει μόνο αυτά τα φρούτα, θα απαλλαγεί από τα ενοχλήματα του.

Ενισχύουν επίσης το ανοσοποιητικό, βοηθούν στο μεταβολισμό και συμβάλλουν στην υγεία των νεύρων

Άλλο συστατικό τους είναι και το νικοτινικό οξύ (αλλιώς νιασίνη ή Β3), μια βιταμίνη που βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας από την τροφή.

Επιπλέον οι άφθονες φυτικές ίνες τους ξορκίζουν τη δυσκοιλιότητα (πίνοντας παράλληλα άφθονο νερό).


Και μία συνταγή που θεραπεύει το 95% των προβλημάτων χρόνιας δυσκοιλιότητας:
Βάλτε το βράδυ σε
200 γρ. νερό
20 αποξηραμένα δαμάσκηνα και
100 γρ. μαύρη σταφίδα.
Το πρωί πίνετε το ζουμί και τρώτε τους καρπούς.
Μετά μια ώρα πίνετε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με 20γρ. μέλι.



Πώς συντηρούνται
Στα χωριά που έχουν πολλές κορομηλιές και φυσικά τα τρώμε όπως όταν ήμασταν παιδιά, άπλυτα! Προσοχή αν θέλετε να τα πλύνετε κάντε το μόνο πριν το φάγωμα, όχι πριν την αποθήκευση στο ψυγείο γιατί χαλάνε.

Το φρούτο αυτό δεν αγαπά πολύ το ψυγείο, εκτός αν κάνει πολύ ζέστη. Οπότε καλό είναι να μην μπουν στο ψυγείο, αλλά να παραμείνουν 2-3 ημέρες στην φρουτιέρα και να καταναλωθούν φρέσκα.



Ελληνική κουζίνα και κορόμηλα
Η ευφάνταστη κρητική κουζίνα χρησιμοποιεί τα κορόμηλα με πρωτοτυπία. Για παράδειγμα, τα παντρεύει με ντόπια χόρτα και χλωρά αμύγδαλα (τσάγαλα) σε ένα φαγητό που μαγειρεύεται γιαχνί στη στιγμή και πανεύκολα.

Στη Θράκη πάλι οι παλιές νοικοκυρές έφτιαχναν κομπόστα με αχλάδια και κορόμηλα μαζί, καθώς και κολοκυθόσουπα με κορόμηλα, χυλωμένη με λίγο αλεύρι διαλυμένο σε νερό. Στο Άγιο Όρος οι μοναχοί μαγειρεύουν ντολμαδάκια γιαλαντζί με άγουρα κορόμηλα.






Τονωτικό ρόφημα με κορόμηλα
Ένα τονωτικό ρόφημα μπορεί να προκύψει από τα γινωμένα κορόμηλα, όταν τα αναμείξεις με χειροποίητο γάλα αμυγδάλου, βανίλια, κανέλα (και μέλι, αν θέλεις).

Υλικά:
300 γρ. ώριμα κορόμηλα
Ένα ποτήρι νερού αμυγδαλόψιχα
Βανίλια (κατά προτίμηση φυσική, κοπανισμένη)
Κανέλα
Μέλι (προαιρετικά)
Εκτέλεση: Βάζετε από το βράδυ τα αμύγδαλα να μουλιάσουν σε ένα βαθύ πιάτο με νερό.
Το πρωί τα ρίχνετε στο μπλέντερ μαζί με ενάμισι ποτήρι νερό, χτυπάτε το μείγμα για 2-3 λεπτά και το σουρώνετε.

Στη συνέχεια βγάζετε τα κουκούτσια από τα κορόμηλα και τα βάζετε στο μπλέντερ μαζί με το γάλα αμυγδάλου και τη βανίλια για να χτυπηθούν όλα μαζί.
Προσθέτετε όσο μέλι θέλετε.

«Τροφή«: Κλείνω το άρθρο για αυτό το πολύτιμο, αλλά όπως τόσα και τόσα άλλα που έχουμε σε αφθονία, υποτιμημένο φρούτο, με μερικά σχόλια που βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρονται, τα οποία εκτός του ότι αποτυπώνουν μία, κατά την γνώμη μου, όχι και τόσο κολακευτική πραγματικότητα, έχουν και άλλες προεκτάσεις, που αφορούν κυρίως το που εμείς οι ίδιοι έχουμε κατευθύνει την αγορά…

Πρόκειται για ένα φρούτο που έχει φυσική βιταμίνη C, στην οποία οφείλει και την ξινή γεύση του (ιδίως της φλούδας). Αυτού του είδους η βιταμίνη C είναι και ο καλύτερος και πιο βιοδιαθέσιμος τρόπος για τη λήψη αυτής της σημαντικής βιταμίνης. Όπου τα πετύχετε σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τα.. τσακίσετε!
Μην ξεχνάμε πως η ΦΥΣΙΚΗ βιταμίνη C μπορεί να σκοτώσει κάθε γνωστό ιό της ανθρωπότητας!

Τελειώνω τη διαπραγμάτευση του κορόμηλου λέγοντάς σας ότι πρόκειται για πολύ υποτιμημένο φρούτο κατά τη γνώμη μου. Το βλέπεις στο ελληνικό ίντερνετ, όπου έχουν γραφτεί ελάχιστα, σε σύγκριση με άλλα φρούτα, πχ. το κεράσι.

Αλλά δε φταίει η φτώχεια του ελληνικού ίντερνετ, αλλά και παγκοσμίως, μου έκανε εντύπωση ότι ως σήμερα, ακόμη και στην αγγλική wikipedia ενώ αναφέρονται κάποια πράγματα για την προέλευση του φρούτου, δεν αναφέρεται τίποτα για τα οφέλη του!

Και αυτό ίσως συνέβη λόγω και της ξινής γεύσης, που δεν τα κάνει τόσο περιζήτητα όσο άλλα γλυκύτερα φρούτα, άρα ούτε δημιουργεί ανάγκη για πολλά άρθρα, έρευνες κλπ.


Στοιχεία από
www.skeftomai.gr
www.bambakia.gr
emedi.gr
www.boro.gr
www.gardenmagazine.gr




Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου