11 αλήθειες που δεν ήξερες για τον τύπο στον οποίο οφείλεται το όνομα όσων γιορτάζουν σήμερα (21/5).
Ο Μέγας Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος Α' ή Άγιος Κωνσταντίνος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ιστορικές προσωπικότητες του πλανήτη όσον αφορά τη διαμόρφωση τόσο του χάρτη της σύγχρονης Ευρώπης και Μικράς Ασίας, όσο και των θρησκευτικών πεποιθήσεων των ανθρώπων που κατοικούν ακόμα και σήμερα σε αυτές τις περιοχές. Η συμβολή του στην διάδοση του χριστιανισμού υπήρξε καθοριστική και για αυτό από την Ορθόδοξη Εκκλησία λογίζεται ως Ισαπόστολος, δηλαδή το έργο του θεωρείται ισάξιο με αυτό των Δώδεκα Αποστόλων, ενώ έχει ανακηρυχτεί και Άγιος, για αυτό και τον γιορτάζουμε σήμερα.
Είναι γνωστή και εκτιμιτέα η θέση της Εκκλησίας όσον αφορά τη συγχώρεση των ανθρώπων που μετανιώνουν για τις αμαρτίες τους, ωστόσο η ζωή του Μέγα Κωνσταντίνου περιλαμβάνει τόσες κατά τον χριστιανισμό αμαρτίες, κατά τους νόμους παρανομίες και κατά την κοινή ηθική ανηθικότητες, που αν η ανακήρυξη του σε Άγιο γινόταν σήμερα θα αποτελούσε σκάνδαλο μεγατόνων. Πάμε να δούμε μερικές πράξεις του Μέγα Κωνσταντίνου που επαναπροσδιορίζουν τα κριτήρια του πώς μπορεί να ανακηρυχθεί κάποιος Άγιος, ενώ θέτουν υπό αμφισβήτηση μεγάλο μέρος της χριστιανικότητάς του, όπως μας έχει μεταδοθεί από τα βιβλία των Θρησκευτικών.
> Δεν ανακήρυξε τον χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του Βυζαντίου. Αυτό το έκανε ο Μέγα Θεοδόσιος αργότερα. Ο Κωνσταντίνος υπέγραψε το διάταγμα των Μεδιολάνων με το οποίο θεσπιζόταν η ανεξιθρησκεία και αυτό δεν το έκανε από την αγάπη του για τον χριστιανισμό, αλλά στην προσπάθεια του να φέρει την εσωτερική ειρήνη (pax romana) στην αυτοκρατορία και οι διωγμοί των χριστιανών δεν βοηθούσαν καθόλου.
> Χώρισε τη γυναίκα του για ν' αποκτήσει βίσμα. Γενικώς, έκανε τα πάντα για να ανελιχθεί στα αξιώματα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Μεταξύ άλλων, χώρισε τη Μινερβίνη (κατά άλλους, παλλακίδα του) με την οποία είχε αποκτήσει ένα γιο, τον Κρίσπο, και παντρεύτηκε τη Φαύστα, κόρη του Μαξιμιανού και αδερφή του Μαξέντιου (οι τότε Αύγουστοι της ανατολικής και της δυτικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας) για να τους έχει από κοντά και να μπορέσει να ανελιχθεί στην ιεραρχία.
> Εκτέλεσε τον πεθερό του, Μαξιμιανό. Βέβαια, δεν ήταν ούτε ο Μαξιμιανός κανένα μπουμπούκι, αφού είχε προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να δολοφονήσει τον Κωνσταντίνο ενώ κοιμόταν. Ε, λίγο καιρό αργότερα ο πεθερός βρέθηκε απαγχονισμένος στο δωμάτιό του.
> Αμφισβητείται επιστημονικά το κατά πόσο είδε το περίφημο χριστιανικό όραμα πριν από τη μάχη της Μουλβίας γέφυρας κόντρα στον Μαξέντιο. Σύμφωνα με τα Θρησκευτικά, ο Μέγας Κωνσταντίνος είδε έναν Σταυρό (σχηματισμένο από τα γράμματα 'Χ' και 'Ρ') στον ουρανό και το θεϊκό πρόσταγμα 'εν τούτω νίκα'. Σύμφωνα με παρατηρήσεις αστρονόμων εκείνη τη μέρα οι θέσεις των πλανητών σχημάτιζαν ένα 'Χ' και ένα 'Ρ' σε σταυροειδή ανάπτυξη.
> Έδωσε εντολή να περιφερθεί το κομμένο κεφάλι του Μαξέντιου στους δρόμους της Ρώμης. Ο Μέγας Κωνσταντίνος κέρδισε τη μάχη και μεγάλο μέρος του στρατού του Μαξέντιου, όπως και ο ίδιος, πνίγηκαν στον ποταμό Τίβερη. Αυτό δεν έφτανε στον ήρωά μας, ο οποίος έδωσε εντολή να ανασυρθεί το πτώμα, να αποκεφαλιστεί, να καρφωθεί το κεφάλι του σ' ένα παλούκι και να γίνει θέαμα στους κατοίκους της Ρώμης.
> Έκανε θυσίες στη θεά Νίκη, την Άρτεμη, τον Ηρακλή και τον Απόλλωνα μετά τη νίκη του στη μάχη της Μούλβιας. 'Έγινε' χριστιανός για τους πολιτικούς λόγους που αναφέραμε νωρίτερα.
> Πάντρεψε τη 18χρονη αδερφή του με έναν 45άρη. Προφανώς, δεν το έκανε γιατί τους είδε πολύ ερωτευμένους. Απλώς, ήθελε να τα έχει καλά με την ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία και για αυτό έδωσε την Κωνσταντία στον Λικίνιο, Αύγουστο της συγκεκριμένης επικράτειας.
> Το 317 μ.Χ. ανακήρυξε καίσαρες τον 12χρονο γιο του από τη Μινερβίνη, Κρίσπο, τον Κωνσταντίνο Β (εφτά μηνών παλικάρι), πρωτότοκο γιο του από τη Φαύστα και τον ανιψιό του από το ζευγάρι της Κωνσταντίας με τον Λικίνιο, Λικινιανό (20 μηνών μαντράχαλο).
> Έδωσε εντολή να συλληφθεί και να εκτελεστεί ο γιος του Κρίσπος τον Μαίο του 326 μ.Χ. Δύο μήνες αργότερα εκτελέστηκε και η σύζυγός του, Φαύστα, ύστερα από εντολή της μητέρας του Ελένης. Ξέρετε της Αγίας. Οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτές τις εκτελέσεις δεν έγιναν γνωστοί. Ωστόσο, ο Άγιος Κωνσταντίνος δεν ήθελε να τους εξαφανίσει μόνο από τη ζωή του, αλλά και από τα κιτάπια της ιστορίας, για αυτό και έδωσε διαταγή να διαγραφεί οποιαδήποτε αναφορά των ονομάτων τους από τα βιβλία της εποχής. Φήμες λένε πως ο Κρίσπος (γιος της Μινερβίνης) είχε ερωτική σχέση με τη Φαύστα.
> Διέταξε την εκτέλεση του 11χρονου ανιψιού του, Λικινιανού. Ναι, του γιου του Λικιανού και της Κωνσταντίας που όταν ήταν 20 μηνών τον είχε ανακηρύξει καίσαρα. Αιτία ήταν οι φήμες πως ο Λικιανός είχε έρθει σε συμφωνία με τους Γότθους για να του φάνε το θρόνο. Μια ευτυχισμένη οικογένεια.
> Τάισε με τα κεφάλια των δύο βασιλιάδων των Φράγκων τα σκυλιά της Τριρ (πόλη της σημερινής Γερμανίας). Ενώ ο Μέγας Κωνσταντίνος βρισκόταν στην Γαλατία, κάνοντας τα σχέδιά του για να διευρύνει το χώρο εξουσίας του, δέχθηκε επίθεση από τους Φράγκους. Αφού τους εξολόθρευσε έγινε δεκτός με τιμές στην Τριρ, της οποίας τα ζώα τάισε με τα κεφάλια όχι μόνο των βασιλιάδων, αλλά και των υπόλοιπων στρατιωτών.
Άγιος, άγιος!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου