Ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά σκάνδαλα της Αυστραλίας εξετάζει η ειδησεογραφική στήλη της ιστοσελίδας BuzzFeed. Εκατοντάδες γυναίκες μηνύουν φαρμακευτικές εταιρείες και ζητούν από την Γερουσία να απαγορευτεί μια διαδεδομένη, μα επικίνδυνη, γυναικολογική επέμβαση, ενώ την αποκατάστασή τους έχει αναλάβει Ελληνοαυστραλός γιατρός.
Πολλές γυναίκες μετά τον τοκετό ταλαιπωρούνται από ακράτεια ούρων και αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπισή του. Τα τελευταία χρόνια στην Αυστραλία, γυναικολόγοι προσπαθούν να πείσουν τις πελάτισσές τους να προχωρήσουν με μια «γρήγορη, απλή και ακίνδυνη επέμβαση», όπως λένε, κατά την οποία τοποθετείται ένα απορροφήσιμο ή μη απορροφήσιμο τεχνητό πλέγμα στα γεννητικά τους όργανα, ώστε να συγκρατηθεί η ουρήθρα. Οι περισσότερες από αυτές δεν ενημερώνονται για τις πιθανές επιπλοκές, ενώ αντιμετωπίζονται ως υποχονδριακές όταν εμφανίζουν περίεργα συμπτώματα μετά την τοποθέτησή του.
Καθώς πολλά από τα πλέγματα είναι μη απορροφήσιμα, παραμένουν στο σώμα της γυναίκας καθ' όλη την διάρκεια της ζωής της. Η αφαίρεσή τους είναι δύσκολη, επίπονη και συνήθως απαιτεί περισσότερες από μία χειρουργικές επεμβάσεις – κάτι το οποίο ελάχιστες γυναίκες στην Αυστραλία γνώριζαν μέχρι σήμερα. Εκείνες που προχώρησαν με την επέμβαση και εμφάνισαν προβλήματα υγείας μακράν χειρότερα της ακράτειας αναγκάζονται τώρα να ταξιδέψουν μέχρι το Μιζούρι και να επισκεφτούν έναν Ελληνοαμερικανό γιατρό με το όνομα Διονύσιος Βερονίκης – έναν από τους ελάχιστους γυναικολόγους που είναι σε θέση να διορθώσουν το πρόβλημα. Το αποτέλεσμα είναι να ξοδεύουν μια περιουσία για να βρουν ξανά την υγεία τους -ακόμα και 35.000 δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών- και να αναγκάζονται να παίρνουν δάνεια για να ξεπληρώσουν τα ιατρικά έξοδα. Και όλα αυτά για μια υποτιθέμενη «επέμβαση ρουτίνας».
«Η κοινωνία συχνά κρίνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις γυναίκες και τα παιδιά... και νομίζω πως αυτό είναι ένα σκοτεινό κεφάλαιο», είχε δηλώσει ο κ. Βερονίκης στην εφημερίδα «St Louis Post – Dispatch».
Οι Αυστραλίδες που προχώρησαν με την επέμβαση τεχνητού πλέγματος και εμφάνισαν προβλήματα υγείας είναι εκατοντάδες. Οι παρενέργειες είναι πολλές και ο πόνος οξύς και μόνιμος. Κάποιες εμφάνισαν δερματικά προβλήματα, άλλες έχασαν την αίσθηση της κλειτορίδας τους, ενώ η σεξουαλική επαφή έγινε επίπονη για τις ίδιες και τους συντρόφους τους. Οι γυναίκες λένε πως δεν είχαν ενημερωθεί για τις παραπάνω παρενέργειες, ενώ χρειάστηκε να περάσουν μήνες μέχρι να βρουν θεραπεία, κατά την διάρκεια των οποίων οι ίδιες αναγκάζονταν να λαμβάνουν ισχυρά αναλγητικά, καθώς ο πόνος ήταν φρικτός. Σαν να μην έφτανε αυτό, το πρόβλημα ακράτειας επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο σε αρκετές περιπτώσεις, με τις γυναίκες να βρέχουν το κρεβάτι τους. Ακόμα και μετά την θεραπεία, οι ίδιες δεν ανάρρωσαν πλήρως.
«Δεν μπορώ να περπατήσω για περισσότερα από 45 λεπτά», λέει μία από αυτές.
Αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερη οργή είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίστηκαν από το σύστημα υγείας της χώρας τους ως υποχονδριακές που «φαντασιώνονται ότι πονούν». Γιατροί τους αρνήθηκαν να τους χορηγήσουν αναλγητικά, ενώ δεν τους παρείχαν καμία ενημέρωση για το κατά πόσο υπήρχε η δυνατότητα αφαίρεσης του πλέγματος - σημείωση: Κανένας γιατρός στην Αυστραλία δεν κάνει επεμβάσεις αφαίρεσης. Κάποιες εμφάνισαν κατάθλιψη, έκαναν απόπειρες αυτοκτονίας, ενώ γάμοι διαλύθηκαν. Έμειναν μόνες, χωρίς την δυνατότητα να δουλέψουν, έχοντας φέρει στον κόσμο ένα παιδί και το σύστημα υγείας αρνούνταν να τις βοηθήσει.
Ήδη από τον Φεβρουάριο, θύματα της συγκεκριμένης πρακτικής ζητούν από την Γερουσία να εξετάσει την πιθανή απαγόρευσή της, ενώ εκατοντάδες είναι οι μηνύσεις κατά των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν τα πλέγματα, αλλά και των γιατρών που προχωρούν στις επεμβάσεις χωρίς να ενημερώνουν τις ασθενείς τους.
*Διαβάστε τι γράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα συνθετικά πλέγματα σε εγχειρήσεις
*Το παραπάνω κείμενο δεν καταδικάζει την τοποθέτηση πλέγματος σε γυναικολογικές επεμβάσεις, αλλά αναφέρεται σε υποθέσεις που σημειώθηκαν στην Αυστραλία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου