Το blog από την πρώτη στιγμή αυτής της υπόθεσης δεν δημοσιοποίησε απολύτως τίποτα, σεβόμενο τον κίνδυνο ζωής που αντιμετώπιζε το θύμα της απαγωγής από τυχόν δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούσαν στοιχεία της υπόθεσης.
Ωστόσο, αργά χθες το βράδυ, η ίδια η οικογένεια αποφάσισε να δημοσιοποιήσει στα ΜΜΕ μία ανακοίνωση, μέσω της οποίας παύει τις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς, ουσιαστικά σε μία ύστατη προσπάθεια να προκαλέσουν την επικοινωνία από πλευρά των απαγωγέων, αν υπάρχει τέτοια πρόθεση, αφού επί 53 συνεχόμενες ημέρες δεν έχουν το παραμικρό νέο για τον άνθρωπό τους και επί έναν μήνα δεν έχουν επικοινωνήσει ξανά οι απαγωγείς.
Η ανακοίνωση της οικογένειας του επιχειρηματία Μ. Λεμπιδάκη αναφέρει:
«Ύστερα από 80 εφιαλτικές μέρες και παρ' όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειες, ο Μιχάλης μας δεν επέστρεψε κοντά μας. Σήμερα, συμπληρώνονται 53 μέρες χωρίς νέα για την κατάσταση του και η οικογένεια μας βυθίζεται σε απόγνωση.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά την κοινωνία του Ηρακλείου, για τη συμπαράσταση και τη διακριτικότητα που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα.
Με το πέρας των διαπραγματεύσεων, ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να επιστρέψει πίσω στην οικογένεια μας ο Μιχάλης.
Στις δύσκολες αυτές στιγμές, παρακαλούμε όλους να διατηρήσουν την ίδια διακριτική στάση, για να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η ψυχολογική μας κατάσταση.
Οικογένεια Μιχάλη Λεμπιδάκη».
Το χρονικό της απαγωγής
Η απαγωγή του επιχειρηματία Μ. Λεμπιδάκη έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου και αποτελεί ρεκόρ ημερών σε καθεστώς αιχμαλωσίας στην χώρα μας και ενώ ο 54χρονος επιχειρηματίας βρισκόταν καθ’ οδόν από το Ηράκλειο προς τα Καλέσσα. Στην Αστυνομία υπήρξε άμεση κινητοποίηση, μόλις εντοπίστηκε το πολυτελές αυτοκίνητο του θύματος, εγκαταλελειμμένο, με ανοιχτές τις πόρτες στον επαρχιακό δρόμο και τρακαρισμένο.
Η αστυνομία διαπίστωσε ότι επρόκειτο για το αυτοκίνητο του συγκεκριμένου προσώπου και επικοινώνησε με την οικογένειά του, που δήλωσε άγνοια για το τι μπορούσε να του είχε συμβεί. Μάλιστα, τον κάλεσαν στο κινητό του τηλέφωνο που χτύπησε μία φορά, χωρίς να απαντήσει κάποιος και έκτοτε ποτέ ξανά.
Λίγη ώρα μετά, η Πυροσβεστική κλήθηκε να επέμβει καθώς δύο αυτοκίνητα καίγονταν στο δρόμο προς τον οικισμό Καλέσσα, κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Επρόκειτο για μία BMW και ένα αγροτικό, που κάηκαν, ωστόσο, ολοσχερώς. Όπως εκτιμάται, το ένα αυτοκίνητο το είχαν χρησιμοποιήσει για να «κλείσουν» το όχημα του επιχειρηματία, ενώ στο δεύτερο, κατά πάσα πιθανότητα τον επιβίβασαν αρχικά, μέχρι να φτάσουν στο σημείο όπου έκαψαν και τα δύο αυτοκίνητα και εξαφανίσθηκαν με άλλο.
Ο επιχειρηματίας είχε πέσει θύμα μία άριστα οργανωμένης απαγωγής. Μόλις έγινε αντιληπτό από τις Αρχές με τι είχαν να κάνουν, αμέσως δόθηκε εντολή και μετέβη κλιμάκιο εμπειρότατων αξιωματικών και διαπραγματευτών της ΕΛ.ΑΣ. από την Ασφάλεια Αττικής στην Κρήτη, που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονταν εκεί. Οι δράστες μετά από μία εβδομάδα αποφάσισαν να επικοινωνήσουν με την οικογένεια απαιτώντας λύτρα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για την απελευθέρωση του επιχειρηματία, προσφέρονας απόδειξη ζωής για τον ίδιο προς την οικογένεια.
Έκτοτε ήταν ελάχιστες οι φορές που επικοινώνησαν με την οικογένεια απαιτώντας το ίδιο ποσό, παρότι η οικογένεια τους ενημέρωνε ότι αυτό το ποσό και μάλιστα σε μετρητά δεν υπήρχε διαθέσιμο σε καμία των περιπτώσεων, ζητώντας να ρίξουν τις απαιτήσεις τους.
Οι ίδιοι δεν φάνηκαν διατεθειμένοι για κάτι τέτοιο παρά μόνο προς το τέλος και κατ’ ελάχιστο ύψος στις απαιτήσεις τους, το οποίο παρέμεινε να είναι το ίδιο υψηλό και το ίδιο αδύνατο να συγκεντρωθεί από την οικογένεια του θύματος. Μάλιστα, οι απαιτήσεις τους δυσκόλευαν ακόμα περισσότερο την όποια πιθανότητα να καταφέρει η οικογένεια να τους ικανοποιήσει, καθώς ήθελαν μικρά χαρτονομίσματα, χρησιμοποιημένα κλπ. που ακόμα και αν είχαν τα ποσά αυτά διαθέσιμα από την οικογένεια, που δεν τα είχαν, σε καθεστώς capital controls ήταν ακόμα πιο αδύνατη η συγκέντρωσή τους.
Αυτό βέβαια δείχνει ότι οι δράστες είχαν πάρει τα μαθήματά τους από τα λάθη της συμμορίας του Παλαιοκώστα στην περίπτωση της απαγωγής Μυλωνά, όπου ουσιαστικά προδόθηκαν όταν περιφερειακό μέλος της συμμορίας αγόρασε με το μερτικό του ένα πολυτελές αυτοκίνητο στην Κρήτη, πολύ σύντομα μετά την απελευθέρωση του επιχειρηματία, με αποτέλεσμα τα χρήματα αυτά με το που κατατέθηκαν από την επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων στην τράπεζα να χτυπήσουν αμέσως στο σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για αξιοπρεπέστατη οικογένεια με αξιοπρεπέστατους ανθρώπους και με ισχυρότατους δεσμούς μεταξύ τους, που ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα ανείπωτο εφιάλτη που ακόμα δεν έχει τέλος και η αγωνία και τα ερωτηματικά για την τύχη του δικού τους ανθρώπου παραμένουν βασανιστικά αναπάντητα…
Αξίζει όμως να σημειωθεί και ο αρνητικός ρόλος που δυστυχώς έπαιξαν πολλά ΜΜΕ στην συγκεκριμένη περίπτωση και στον βωμό του αθροίσματος των «κλικ», αδιαφορώντας παντελώς για αυτό που ορίζουν ξεκάθαρα όχι μόνο γραπτοί άλλα και άγραφοι νόμοι στον Τύπο, δηλαδή την μη δημοσιοποίηση στοιχείων που μπορούν να θέσουν όχι απλά σε έμμεσο άλλα σε άμεσο κίνδυνο την ζωή ενός ανθρώπου…
πηγή φωτογραφίας: neakriti
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου