Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 28, 2017

Η εντυπωσιακή πανέμορφη Ευηνολίμνη κρυμμένη πίσω από τα Ναυπακτιακά όρη!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κρυμμένη πίσω από τα Ναυπακτιακά όρη και χωμένη κάτω από τις πρώτες κορυφές των βουνών της Ευρυτανίας, η τεχνητή λίμνη του ποταμού Εύηνου, γνωστή και ως Ευηνολίμνη, σχηματίστηκε τον Οκτώβριο του 2002, δεκαπέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση του ύψους 124 μ. και μήκους 610 μ., χωμάτινου φράγματος κοντά στο χωριό Άγιος Δημήτριος. Τόσο διάστημα χρειάστηκε η διαδικασία πλήρωσης του ταμιευτήρα νερού που δημιουργήθηκε για την εξυπηρέτηση των υδρευτικών αναγκών της Αθήνας. Μια σήραγγα μήκους σχεδόν τριάντα χιλιομέτρων διοχετεύει το νερό της λίμνης στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου.



Η κατασκευή του φράγματος και η δημιουργία της λίμνης άλλαξαν το τοπίο της περιοχής. Μικροί συνοικισμοί και καλλιέργειες πλημμύρισαν, το οδικό δίκτυο άλλαξε και ένα μικροκλίμα δημιουργήθηκε από τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν. Σε κάθε περίπτωση και παρά τη δύσκολη οδική πρόσβαση στην περιοχή, το αδιαμφισβήτητα όμορφο τοπίο που δημιουργήθηκε, η λίμνη του Εύηνου και οι γύρω οικισμοί προ(σ)καλούν με περιπετειώδη διάθεση να τα εξερευνήσουμε.



Κυρίαρχος στην περιοχή είναι ο Εύηνος ποταμός, που αποτελεί ένα από τα «θρυλικά» ποτάμια της Αιτωλοακαρνανίας. Ξεκινάει από τις δυτικές υπώρειες των Βαρδουσίων ακολουθώντας δυτική πορεία η οποία παρουσιάζει μια γρήγορη εναλλαγή πότε νότια, πότε δυτικά, κάποτε ανατολικά, ποτέ όμως βόρεια, που θυμίζει κίνηση φιδιού και γι αυτό πήρε το όνομα Φίδαρης. Το αρχαιότερο όνομα του Εύηνου ήταν Λυκόρμας και κατά τη μυθολογία ο Εύηνος ήταν βασιλιάς στην Καλυδώνα, που πνίγηκε στα νερά του ποταμού που μετέπειτα πήρε το όνομά του.

Γαντζωμένα στις πλαγιές των βουνών γύρω από τη λίμνη βρίσκονται τα χωριά Καστανιά, Άγιος Δημήτριος και Περδικόβρυση (πρώην Σινίστα) νότια και Νεοχώρι, Αράχοβα και Κλεπά βόρεια και κάθε ένα από αυτά έχει να προσφέρει τις δικές του ομορφιές, παραδόσεις, θρύλους, ιστορίες και κρυφές γωνιές.



Για τη γνωριμία και την επαφή με την περιοχή πραγματικά είναι μεγάλη η ποικιλία των πεζοπορικών διαδρομών που μπορούν να πραγματοποιηθούν εύκολες ή λιγότερο δύσκολες σε πολύ ενδιαφέροντα και διαφορετικά μεταξύ τους φυσικά τοπία. Δυστυχώς οι περισσότερες από αυτές τις διαδρομές δεν είναι σηματοδοτημένες.
• Από το χωριό Νεοχώρι προς τον οικισμό Παλιονέχωρο (Πετρωτό) στο «μονοπάτι της Σπηλιάς» που διασχίζει το φαράγγι του Κλινοβίτη. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 2 ώρες, είναι σηματοδοτημένη και διέρχεται από τον οικισμό Παλαιοαράχοβα λίγο πριν φθάσει στο Παλιονέχωρο.
• Από την Αράχοβα προς την Κλεπά από το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου και μονοπάτι πάνω από την λίμνη, κοντά σε μεγάλο βράχο που παλαιά υπήρχε κάστρο.
• Από την Αράχωβα με μονοπάτι προς τον συνοικισμό Παλαιοχώρι.
• Από την Κλεπά προς το γεφύρι των Στενών στον Εύηνο. Η διαδρομή αυτή μπορεί να συνεχίσει προς το χωριό Κρυονέρια και τη τοποθεσία Λάλκα της Αποδοτίας.
• Μικροί περίπατοι στις όχθες της Ευηνολίμνης.
• Από το ονομαστό Χάνι Λιόλιου προς το Χάνι Κωλέττα και από εκεί με μονοπάτι και χωματόδρομο προς Άγιο Δημήτριο με υποτυπώδη σήμανση.

Παρά τις μεγάλες κλίσεις του εδάφους και των δασικών δρόμων μπορούν να πραγματοποιηθούν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ποδηλατικές διαδρομές:
• Γύρω από τη τεχνητή λίμνη του Εύηνου και το φράγμα του Εύηνου σε χωματόδρομους δίπλα στις όχθες της λίμνης.
• Από το χωριό Περίστα προς τον Άγιο Δημήτριο από χωματόδρομο με θέα τον Εύηνο.
• Σε δασικούς δρόμους γύρω από τον Άγιο Δημήτριο και την Καστανιά.
• Από την Αράχοβα στην Παλαιοαράχωβα και το Πετρωτό από δασικό δρόμο.
• Από την Αράχοβα προς τον συνοικισμό Παλαιοχώρι από αγροτικούς δρόμους.

Όσον αφορά την εστίαση, δυνατότητες υπάρχουν στον Άγιο Δημήτριο, στην Περδικόβρυση, στην Αράχωβα και στο παλιό Χάνι του Λιόλιου στο δρόμο για την Ευηνολίμνη, που είναι πάντα ανοικτό. Για τη διαμονή οι περισσότερες επιλογές υπάρχουν στον Πλάτανο πριν την Ευηνολίμνη, στα Κρυονέρια αλλά και στον Άγιο Δημήτριο και στην Αράχοβα.
Χρήστος Φαλλιέρος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου