Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.


Ιουνίου 10, 2017

Αρακάς Φρέσκος – Σούπα Βελουτέ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η σούπα με αρακά είναι κλασικό πιάτο της βρετανικής κουζίνας. Με το απίθανα ζωντανό, πράσινο χρώμα της αποτελεί ιδανική εισαγωγή
ειδικά για ένα γεύμα, δημιουργώντας ένα υγιεινό και πολύ γευστικό άλλοθι για να απολαύσει κανείς, χωρίς ενοχές, ένα πιο έντονο κύριο ή ζεστό πιάτο σαν ελαφρύ γεύμα ή δείπνο, ειδικά την εποχή που ο αρακάς είναι φρέσκος, αφού σαν κατεψυγμένος είναι γεμάτος δηλητήρια.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι η ιστορική σχέση της συγκεκριμένης συνταγής με το Λονδίνο, κάτι που την καθιστά και ιδιαίτερα επίκαιρη στις μέρες μας, στην Ελλάδα. Το 1871, οι New York Times σε ένα άρθρο τους έγραψαν επί λέξει την εξής παρομοίωση: “London, particularly, where the population are periodically submerged in a fog of the consistency of pea soup” δηλαδή, ανέφεραν ότι ‘η ομίχλη του Λονδίνου έχει τη πυκνότητα της σούπας αρακά’. Αυτή η έκφραση έμεινε στην ιστορία και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στην καθομιλουμένη, για να περιγράψει στην Αγγλία, την πυκνή ομίχλη.

Η σύνδεση της ιστορίας με την σημερινή ελληνική πραγματικότητα αφορά στο γεγονός ότι η έκφραση ‘peasoup’ χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για να περιγράψει την κατάσταση του “νέφους” στο Λονδίνο, που οφειλόταν στον καπνό απ’ τα τζάκια (σε συνδυασμό πάντα με την υγρασία). Μετά από μια κρίση peasoup τον Δεκέμβριο του ’52, η οποία μάλιστα θεωρήθηκε αιτία να χάσουν τη ζωή τους 12,000 άτομα, δημιουργήθηκε έντονος προβληματισμός στη χώρα, που οδήγησε εντέλει στην ψήφιση του νόμου Clean Αir Αct το 1956, με τον οποίο απαγορεύτηκε η χρήση τζακιών στις πόλεις. Βλέποντας την σοφή ελληνική πολιτεία να αντιμετωπίζει με τη γνωστή απαράμιλλη διορατικότητά της το θέμα των οικιακών καυσίμων, μας έφερε σε μια κατάσταση που η δημιουργία ελληνικού peasoup έγινε αναπόφευκτη.

Καλό είναι να εξοικειωθείτε με τον φρέσκο αρακά και την εκδοχή του ως σούπα, γιατί ως προς την διατροφική αξία της δεν θα υπάρξει απολύτως καμία διαμάχη. Όλοι θα συμφωνήσουν για την απίθανη γεύση της και την ευχάριστη πράσινη ζωντάνια που φέρνει στο τραπέζι και στις αισθήσεις μας.


Αρακάς Ζουμερός σε Βελουτέ Σούπα


Προετοιμασία: Απλή, γρήγορη και οικονομική συνταγή. Όχι πάνω από μισή ώρα απ’ την προετοιμασία στο πιάτο.

Υλικά (για 6-8 άτομα)
1 κιλό αρακά (μόνο φρέσκο)
2 κούπες σπανάκι (μου αρέσει με μαραθόριζα ακόμη κι αγκινάρες)
μια χούφτα μπιζέλια φρέσκα (αν δεν βρείτε βάλτε πράσο)
2-3 καρότα κομμένα
50 γρ. βούτυρο (χρησιμοποιήστε καρύδας για έξτρα γεύση)
8 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κ.γ. ζάχαρη καστανή ανεπεξέργαστη
2 κ.σ. φρέσκια μέντα ψιλοκομμένη (εναλλακτικά χρησιμοποιείστε δυόσμο)
ανθό αλατιού και πιπέρι πράσινο

Σερβίρισμα
½ φλ. κρέμα γάλακτος από αμύγδαλο
6-8 κορυφές φύλλων μέντας
1 κ.σ. μαύρους σπόρους κρεμμυδιού για το γαρνίρισμα
λεμόνι ή πορτοκάλι τον χυμό και το ξύσμα

Ετοιμάζετε τη σούπα: Λιώνετε το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το μπέικον με το κρεμμυδάκι για 5 λεπτά. Προσθέτετε τον αρακά, το σπανάκι, τα καρότα, τα μπιζέλια το αλάτι και τ’ ανακατεύετε μαζί. Προσθέτετε 1.500 ml βραστού νερού και την ζάχαρη. Κλείνετε το καπάκι και βάζετε την φωτιά χαμηλά για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς και τα λαχανικά, αλλά να μην παραβράσουν. Προσθέστε βραστό νερό επιπλέον αν χρειαστεί. Αποσύρετε, αφήνετε να κρυώσει λίγο και με blender χειρός πολτοποιείτε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζετε και ρυθμίζετε σε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε την κομμένη φρέσκια μέντα, τον χυμό από το λεμονοπορτόκαλο κι αν χρειαστεί ξαναζεσταίνετε ελαφρά πριν το σερβίρισμα. Δεν τρώγεται καυτή αλλά σε θερμοκρασία δωματίου.

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε σε ζεστά πιάτα σούπας, γαρνίροντας το καθένα με γραμμές από την κρέμα γάλακτος αμυγδάλου, τους μαύρους σπόρους κρεμμυδιού ή κρουτόν διακοσμώντας με φρέσκα φυλλαράκια μέντας ή δυόσμου ή σχοινόπρασου και φυσικά ξύσμα από τα εσπεριδοειδή.

Καλή απόλαυση

@Aliki Alisa / miastala.com 2008









Το είδαμε εδω 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου