Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 28, 2017

Μαλιακός: Δεν είναι ρύπανση, είναι φυτοπλαγκτόν

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ανάστατοι οι λουόμενοι στις παραλίες του Μαλιακού και του βόρειου Ευβοϊκού.

Τις φωτογραφίες που βλέπετε μας τις έστειλε αναγνώστης και είναι από την παραλία του Αη Γιάννη στη Στυλίδα.
Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται κατά μήκος όλου του Μαλιακού από την Αταλάντη μεχρι τη Γλύφα, καθώς επίσης και στις ακτές της βόρειας Εύβοιας.

Πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για ρύπανση και ρωτούν αν επιτρέπεται να κάνουν μπάνιο και αν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους.



Πρόκειται για φυτοπλαγκτόν, η ανάπτυξη του οποίου ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες του τελευταίου διαστήματος, θα είναι σε εξέλιξη για λίγες ημέρες ακόμα.

Η ύπαρξη του πλαγκτόν είναι φυσικό φαινόμενο που συνήθως εμφανίζεται στη θάλασσα μετά από χειμώνες που πέφτει πολύ νερό, όπως έγινε τους περασμένους μήνες, ενώ δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου, με εξαίρεση όσους κολυμπούν στο πλαγκτόν που μπορεί να πάθουν ερεθισμό του δέρματος. Καλό θα είναι όσοι είναι αλλεργικοί να αποφεύγουν να κάνουν μπάνιο σε σημεία που υπάρχει συσσώρευση φυτοπλαγκτόν.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αλιείας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Δημήτρη Ρίζο, μας είπε: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία. Προληπτικά πάντα, οι λουόμενοι καλό θα είναι να αποφεύγουν να κολυμπούν σε σημεία όπου υπάρχει έντονο το φαινόμενο του φυτοπλαγκτόν και μετά το μπάνιο να ξεπλένονται με γλυκό νερό».



Πρόβλημα για τους ψαράδες

Το φυτοπλαγκτόν είναι η βάση της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας Παράγουν ένα μεγάλο μέρος του οξυγόνου που αναπνέουν αέρα ζώα χρειάζονται παντού για να ζήσουν. Μπορούν να επηρεάσουν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες αφαιρώντας τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα αερίων του θερμοκηπίου από τον αέρα.

Η ύπαρξη φυτοπλαγκτόν είναι μεγάλο πρόβλημα για τους ψαράδες, διότι προσκολλάται στα δίχτυα μια γλοιώδης μάζα, με αποτέλεσμα να γίνονται ασήκωτα, να μην καθαρίζουν, να παθαίνουν ζημιές και να μην είναι αποτελεσματικά ως αλιευτικά εργαλεία.



lamiareport.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου