Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 22, 2017

Η διαδρομή από το Αιτωλικό μέχρι τη Λευκάδα μέσω Αστακού προσφέρει εικόνες πανέμορφης φύσης καθώς και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους για επίσκεψη


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Η διαδρομή από το Αιτωλικό μέχρι τη Λευκάδα μέσω Αστακού προσφέρει εικόνες πανέμορφης φύσης καθώς και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους για επίσκεψη.
Αφετηρία το Αιτωλικό που είναι μια γραφική κωμόπολη. Περιστοιχίζεται από λιμνοθάλασσες για τις οποίες λειτουργεί κέντρο πληροφόρησης και ενημέρωσης. Η βόλτα από την παραλία στα σοκάκια οδηγεί στην πλατεία με τα καφέ και την Εκκλησία της Παναγίας. Έκπληξη προκαλεί μια μικρή επιγραφή στο τοίχο του ναού που θυμίζει μια σκοτεινή στιγμή της Επανάστασης του 1821 και την δίκη – παρωδία του ήρωα Γεωργίου Καραισκάκη.

Μια επίσκεψη με εικαστικό ενδιαφέρον που προτείνεται στον επισκέπτη είναι επίσης η περιήγηση στο Μουσείο της κορυφαίας χαράκτριας Βάσως Κατράκη που η γενέτειρά της ήταν το Αιτωλικό (Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη. Κορυσχάδων 1 30400 Αιτωλικό. Τηλ. +3026320 – 23269).





Με κατεύθυνση προς τον Αστακό και 12 χιλιόμετρα από το Αιτωλικό βρίσκεται το χωριό Κατοχή με κορυφαίο αξιοθέατο τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης των Οινιάδων, που διέθετε ισχυρή οχύρωση από τον 5ο αιώνα. Δίπλα σε αιωνόβιες βελανιδιές είναι το αρχαίο θέατρο λαξευμένο στο γκρίζο ασβεστόλιθο της περιοχής. Είναι κτισμένο στη νότια πλευρά ενός υψώματος με εξαιρετική θέα στις πεδιάδες. Αποτελεί δείγμα ύπαρξης υψηλού πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της αρχαίας πόλης.



Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το αρχαίο Καρνάγιο. Οι Νεώσοικοι των Οινιαδών προκαλούν θαυμασμό και δέος στον επισκέπτη. Ο ψηλός βράχος είναι λαξευμένος με κεκλιμένα, εσοχές και κιονοστοιχίες. Υπήρξε στεγασμένος χώρος καθέλκυσης, επισκευής και κατασκευής πλοίων, της δεύτερης αυτής σε σπουδαιότητα αρχαίας πόλης των Ακαρνάνων μετά την πόλη της Στράτου.

Προχωρώντας 28 χιλιόμετρα από την Κατοχή βρίσκεται ο Αστακός που είναι χτισμένος στην απόληξη των Ακαρνανικών Ορέων. Είναι τόπος με ιδιαίτερη ομορφιά, πολλά ιστορικά μνημεία, λιμάνι, τουριστική υποδομή και παραλίες ασύγκριτης ομορφιάς.


Επόμενη στάση είναι το χωριό Μύτικας που είναι χτισμένος δίπλα στη θάλασσα και προσφέρεται για ήρεμες διακοπές. Από το λιμάνι του μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα νησιά Κάλαμος και Καστός, νησιά ησυχαστήρια με παρθένα φύση και κατακάθαρα νερά.

Επόμενος προορισμός είναι είναι η Πάλαιρος. Η διαδρομή από τον Μύτικα έως την Πάλαιρο κυριολεκτικά κόβει την ανάσα του επισκέπτη με την ομορφιά της. Στα δεξιά δεσπόζουν τα Ακαρνανικά βουνά,αλλού γυμνά με το γκρίζο ασβεστόλιθο να αστράφτει στον ήλιο και αλλού πνιγμένα στο πράσινο. Στα αριστερά δαντελωτές παραλίες με πρασινογάλανα νερά και μικρά λιμανάκια προσφέρουν ένα εξαίσιο θέαμα.


Η Πάλαιρος είναι μια κωμόπολη που αποπνέει αρχοντιά και γαλήνη. Διαθέτει άριστη τουριστική υποδομή για διακοπές με ποιότητα και ομορφιά. Οι παραλίες της το Βαθυαβάλι, το Βαρκό, το Ποταμάκι και η Πογωνιά είναι κυριολεκτικά δείγματα του Παραδείσου.



Το κάστρο της Κεχροπούλας είναι ένα αξιοθέατο που ο επισκέπτης δεν θα πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί. Σώζονται τμήματα των τειχών και οικοδομημάτων της αρχαίας Παλαίρου που ήταν οχυρωμένη πόλη σε στρατηγικό σημείο.

Αφήνοντας την μαγευτική Πάλαιρο και ανηφορίζοντας προς την Παληά Πλαγιά ξαφνικά είναι σαν να σταματάει ο χρόνος. Ένα ολόκληρο ερειπωμένο χωριό στέκει ασάλευτο δεξιά και αριστερά του δρόμου. Πέτρινα μισογκρεμισμένα σπίτια «ξεσκέπαστα», με δέντρα φυτρωμένα στη καρδιά τους, αγναντεύουν μελαγχολικά τη Λευκάδα. Το χωριό εγκαταλείφθηκε λόγω κατολισθήσεων.



Οι κάτοικοι έχτισαν τη Νέα Πλαγιά που είναι και το επόμενο χωριό στη διαδρομή. Βρίσκεται δίπλα στο Αρχαίο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε από τον Αλή Πασά το 1806. Είναι μερικώς επισκέψιμο καθώς είναι τελείως αφρόντιστο, παραδομένο στα αγριόχορτα και τη φθορά του χρόνου.





Φεύγοντας από την Νέα Πλαγιά και φτάνοντας στο σημείο που η Λευκάδα » ακουμπά» την Αιτωλοακαρνανία σώζεται το Κάστρο του Γρίβα ή φρούριο του Τεκέ, χτισμένο κι αυτό από τον Αλή Πασά σε σημείο που εποπτεύει τον Αμβρακικό κόλπο, το Ιόνιο, και τη Λευκάδα προς την οποία μπορεί να συνεχίσει την περιήγησή του ο ταξιδευτής μέσω μιας μικρής γέφυρας.










ΠΗΓΗ greekawakening.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου