Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 29, 2017

Πού σερβίρεται παραδοσιακά το Γαμοπίλαφο;

Πού σερβίρεται παραδοσιακά το Γαμοπίλαφο;Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Το λέει και το όνομά του: Το γαμοπίλαφο είναι πιλάφι, που σερβίρεται στους γάμους (γάμος+πιλάφι). Είναι μια παραδοσιακή κρητική συνταγή, που αποτελεί το κεντρικό και πιο σημαντικό πιάτο στο γλέντι ενός γάμου, μιας βάφτισης και γενικότερα σε οποιοδήποτε γιορτινό τραπέζι στο νησί.

Στην ουσία δεν είναι πιλάφι αλλά περισσότερο ένα ριζότο που φτιάχνεται από ρύζι, ζωμό κρέατος και στακοβούτυρο.
Τι συμβολίζει;

Γιατί όμως το σερβίρουν στο γαμήλιο τραπέζι; Διότι το ρύζι συμβολίζει το «ρίζωμα» του ζευγαριού, τη γονιμότητα και την αφθονία αγαθών. Άλλωστε, για τον ίδιο λόγο πετάμε ρύζι και στους γάμους.



Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κρητικοί δεν το λένε γαμοπίλαφο αλλά σκέτο πιλάφι. Έτσι το «βάφτισαν» όσοι κατέβαιναν από την ηπειρωτική Ελλάδα στο νησί για κάποιον γάμο. Αυτό το όνομα έμεινε και έγινε… διάσημο.
Ποιος το φτιάχνει;

Το γαμοπίλαφο δεν το φτιάχνουν γυναίκες αλλά άντρες, που έχουν… ειδικευτεί στην παρασκευή του. Μαζεύονται όσοι χρειάζονται, ετοιμάζουν το γαμοπίλαφο σε μεγάλα καζάνια και αφού τελειώσουν, κάνουν και την καθαριότητα των σκευών και του χώρου.
Ανθυγιεινό αλλά νοστιμότατο

Η συνταγή του γαμοπίλαφου, εκτός από ρύζι, περιλαμβάνει κρέας από πρόβατο / γίδα / αρνί ή άλλο και στακοβούτυρο, που σημαίνει ότι με τόσο ζωικό λίπος δεν είναι και από τα πιο υγιεινά εδέσματα. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη νοστιμιά του.

Η γεύση του εξαρτάται από την καλή ποιότητα του κρέατος (μέσα στον ζωμό του οποίου θα βράσει το ρύζι). Οι Κρητικοί γνωρίζουν καλά ότι τα μεγαλύτερης ηλικίας ζώα είναι αυτά που δίνουν τον πιο νόστιμο ζωμό, γι΄ αυτό προτιμούν ζυγούρι ή γίδα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου